Boligpriser:

Stor spenning:
- Den første testen

Det er ventet at boligprisene vil falle neste år. En økning i antallet usolgte boliger, gjør at eiendomsmeklere er spent på hva som vil skje allerede i årets første måned. - Det kan bli den første testen.

VENTER FALL: Det er ventet at boligprisene i Bergen, Oslo og flere norske byer vil fortsette å falle til neste år. Foto: Shad Madian / Dagbladet
VENTER FALL: Det er ventet at boligprisene i Bergen, Oslo og flere norske byer vil fortsette å falle til neste år. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Børsen): Boligmarkedet i Norge har de siste månedene vært preget av en større usikkerhet.

I Bergen falt boligprisene med 4,2 prosent i november, og Eiendom Norge venter at prisene vil fortsette å falle til neste år.

Børsen har tidligere omtalt hvordan eiendomsbransjen opplever en litt mer avventende stemning i markedet, og at flere velger å leie ut boligene sine da de sliter med å få solgt de til ønsket pris.

Økende antall usolgte boliger

Den store usikkerheten i høst er også synlig i antallet usolgte boliger.

Eiendomsstatistikk viser at antallet usolgte boliger i Bergen har økt kraftig fra juli og utover høsten. I oktober og november lå det jevnt over rundt 530 usolgte boliger på markedet. I 2021 lå dette på under 400.

Den samme tendensen er tydelig også i Oslo. Mens antallet usolgte boliger i pandemiårene sank betydelig fra september til desember, er trenden helt motsatt i 2022.

I Oslo ligger dessuten nivået på usolgte boliger i midten av desember også over tall fra 2018 og 2019. I midten av desember i år var det rundt 1500 usolgte boliger i hovedstaden. Det er nesten 500 flere enn på samme tid i 2019, og tusen flere enn i 2020.

I utvikling

I Bergen er det litt annerledes. I midten av desember var det rundt 450 usolgte boliger på markedet. I 2018 og 2019 var antallet mellom 500 og 550.

- Nivået på usolgte boliger for Bergen er på et veldig lavt nivå når vi ser på historisk utvikling, sier regionleder i Eiendomsmegler Vest, Fredrik Giske-Nesslin.

Disse tallene vil samtidig kunne utvikle seg.

I løpet av dette året har styringsrenten fra Norges Bank mer enn femdoblet seg, fra 0,5 til 2,75 prosent. Den siste rentehevingen kom seinest forrige uke, og på grunn av bankenes varslingsfrist for renteheving, vil ikke mange nordmenn merke de økte utgiftene før begynnelsen av 2023.

- Den første testen

Vanligvis legges mange boliger ut for salg i nettopp årets første måned.

- Vi venter i spenning på om det kommer et større antall boliger for salg på nyåret, både nye boliger men også boliger som ikke har blitt solgt i fjerde kvartal. Det kan bli den første testen på hvordan boligåret 2023 blir, sier eiendomsmekleren.

Normalt er januar en god måned for å selge bolig. Eiendomsmegler Vest er samtidig spente på om det kan komme for mange boliger til salgs.

- Vi er mer usikker på om tilbudssiden vil overgå etterspørselen denne vinteren, og at antallet usolgte boliger derfor vil øke, fortsetter Giske-Nesslin.

Tror på størst fall i Oslo

Onsdag presenterte Eiendom Norge sin prognose for boligmarkedet i 2023. I likhet med Norges Bank anslår de en nedgang i boligprisene.

- Enkelte byer vil få en sterkere utvikling enn den nasjonale, mens vi tror boligprisene i Oslo vil falle mer enn landet ellers. På Sørlandet og Sør-Vestlandet vil utviklingen trolig bli positiv, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding.

De mener den økte renta forklarer mesteparten av boligprisfallet høsten 2022. Renta vil også ha utslag på prisene til neste år.

- Renten har stor betydning for boligprisene og høyere renter vil redusere prisutviklingen ytterligere i 2023. Vi venter at det krappe fallet i boligprisene gjennom høsten 2022 vil fortsette inn i første halvår, men at utviklingen vil være mer positiv høsten 2023. Til sommeren vil trolig både rentetoppen være nådd og renteøkningene være priset inn i boligmarkedet, sier Lauridsen.

Tips oss om Bergen!

Har du et tips fra bergensområdet? Ta kontakt med vårt lokalkontor.

- Kjøp for å bo

Også usikkerhet knyttet til økt inflasjon og energipriser vil kunne påvirke prisene.

Giske-Nesslin i Eiendomsmegler Vest mener likevel det er lurt å investere i bolig det kommende året, dersom man har et lengre perspektiv.

- Bolig har historisk vært en god investering, noe vi også er trygge på at det blir framover, spesielt om man har perspektiv på kjøpet. De fleste kjøper for å bo, ikke for å selge. I bergensregionen er det spesielt Fyllingsdalen og Os vi har store forventninger til på grunn av bedre offentlig kommunikasjon, sier regionlederen, og viser til den nye bybanelinjen til Fyllingsdalen og den nye motorveien sør for Bergen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer