Sentralbanksjefens årstale:

- Stor usikkerhet

Sentralbanksjefen innrømmer at hun kjenner på ansvaret når renta sendes i været mens mange sliter med økonomien. I årstalen sier hun at Norges Bank nå settes på prøve.

Under årstalen snakker sentralbanksjef Ida Wolden Bache om økonomiske perspektiver. Video: Norges ba... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag holder sentralbanksjef Ida Wolden Bache sin første årstale. Talen regnes som en av de viktigste begivenhetene for finans-, næringslivs- og samfunnstopper. Den framføres for representantskapet og et knippe inviterte gjester.

Mange har vært spente på hva den ferske sjefen for Norges Bank har på hjertet.

Wolden Bache har gjentatte ganger det siste året minnet om Norges Banks ansvar for å sørge for en inflasjon (prisvekst) på to prosent. Det gjør hun også i talen.

- Vårt ansvar

Problemet er bare at prisveksten økte til sju prosent i januar. Kjerneinflasjonen, som Norges Bank vektlegger, lå på 6,4 prosent. Det er det høyeste nivået SSB har målt - noensinne.

I talen viser hun til at både pandemien og krigen i Ukraina har hatt store konsekvenser for økonomien. Det siste året har prisveksten klatret til det høyeste på flere tiår, påpeker hun.

- Kostnadene ved høy inflasjon har blitt merkbare. Det som begynte som en oppgang i noen få priser, har endt i en bred oppgang i prisene på mange varer og tjenester. Raske og uventede prisøkninger gjør innhogg i folks økonomi og rammer særlig dem som har lite å gå på, sier Bache i talen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer