Elon Musk:

Storavis: Bruker narkotika

Verdens rikeste mann har brukt LSD, kokain, ecstasy, psykedelisk sopp og ketamin, ifølge The Wall Street Journal.

JOINT VENTURE: Elon Musk røyker en sigarett (antatt innhold: cannabis) under en episode av podkasten «The Joe Rogan Experience» publisert på Youtube 7. september 2018. Episoden ble spilt inn i California, hvor cannabis var lovlig på innspillingstidspunktet. Skjermdump: Youtube
JOINT VENTURE: Elon Musk røyker en sigarett (antatt innhold: cannabis) under en episode av podkasten «The Joe Rogan Experience» publisert på Youtube 7. september 2018. Episoden ble spilt inn i California, hvor cannabis var lovlig på innspillingstidspunktet. Skjermdump: Youtube Vis mer
Publisert

Tesla-gründer Elon Musk har over lang tid brukt en rekke ulovlige rusmidler - potensielt i strid med avtalene som gjør selskapet SpaceX' milliardkontrakter med amerikanske myndigheter mulig.

Det hevdes av en rekke ikke navngitte kilder i en omfattende artikkel publisert lørdag kveld amerikansk tid i den amerikanske storavisa The Wall Street Journal.

Mannen som i skrivende stund er verdens rikeste, har brukt rusmidler som LSD, kokain, ecstasy, psykedelisk sopp og ketamin, ifølge avisa.

Sistnevnte har han fått på resept i terapeutisk øyemed, har han selv hevdet i et innlegg på mikrobloggtjenesten X, tidligere kjent som Twitter - som han kjøpte i 2022. Her har han også uttalt seg til fordel for terapeutisk bruk av psykedeliske stoffer og MDMA.

Musk har ikke selv ønsket å kommentere saken, skriver avisa. Tesla-advokat Alex Spiro uttaler at gründeren «jevnlig og uten forvarsel rustestes ved SpaceX», og at rusbruk aldri er påvist.

Spiro hevder at artikkelen til The Wall Street Journal inneholder falske opplysninger, men har ikke spesifisert hvilke opplysninger han sikter til, skriver avisa videre.

I Walter Isaacsons biografi «Elon Musk» er Musk sitert på at han ikke liker å bruke ulovlige rusmidler.

- Bekymring i styret

I 2018 skal Musk ifølge avisa ha inntatt flere doser LSD på en fest i Los Angeles. Året etter skal han ha brukt psilocybinsopp i Mexico. Milliardæren arrangerer selv fester hvor bruk av rusmidler ikke er uvanlig, skriver avisa.

De angivelige utskeielsene skal ha skapt bekymring innad i styret i Tesla - som ifølge The Wall Street Journal frykter at rusbruken, og Musks atferd for øvrig, kan skade Tesla, SpaceX og andre selskaper hvor Musk har sentrale roller - som Neuralink og The Boring Company.

Musk har gjentatte ganger gjort seg bemerket med kontroversielle uttalelser.

Etter at flere annonsører trakk seg fra plattformen X i kjølvannet av at Musk hadde publisert et innlegg som ble tolket som antisemittisk, ba han dem om å «dra til helvete» under The New York Times-arrangement DealBook Summit i fjor.

Milliardær og tech-gründer Elon Musk har vært i hardt vær den siste tiden etter anklager om antisemittisme. Video: X, Storyblocks og AP. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Hvorvidt den uortodokse framferden skyldes bruk av rusmidler, eller har en annen forklaring - som kronisk søvnmangel eller psykiske helseutfordringer - har vært et ubesvart spørsmål blant ledelsen i de ulike Musk-selskapene, ifølge The Wall Street Journal.

Avisa skriver at Musks atferd og angivelig rusbruk var årsaken til at styremedlem Linda Johnson Rice ikke stilte til gjenvalg i styret i 2019. Temaet er imidlertid aldri formelt tatt opp innad i styret, skriver avisa.

Det er ikke første gang Musks angivelig bruk av rusmidler omtales i amerikanske medier.

I 2018 skrev The New York Times at styremedlemmer i Tesla hadde blitt oppmerksomme på at Musk tidvis brukte rusmidler - også dette med henvisning til ikke navngitte kilder.

Da Musk stilte til intervju med The New York Times i forbindelse med samme sak, var han ifølge kildene til The Wall Street Journal under påvirkning av rusmidler.

«Ute av kontroll»

The Wall Street Journal beskriver en rekke hendelser hvor Musks angivelige bruk av rusmidler skal ha blitt lagt merke til av dem rundt ham.

Under et SpaceX-arrangement i selskapets hovedkvarter i California i slutten av 2017, skal Musk ha dukket opp nesten en time etter varslet ankomst.

Da han omsider gikk opp på scenen, skal han ha holdt en usammenhengende tirade med utydelig diksjon, ifølge avisa. Opptrinnet skal ha endt med at Musk ble avløst av SpaceX-president Gwynne Shotwell på scenen.

Hendelsen ble ifølge The Wall Street Journal beskrevet som «pinlig» og «ute og av kontroll» av en ansatt i selskapets ledelse.

Avisa understreker at de ikke har kunnet bekrefte at Musk har påvirket av rusmidler under hendelser.

Tesla-advokat Spiro tilbakeviser beskrivelsen av hendelsen kategorisk, og framholder at dette er bekreftet av en rekke personer som var til stede - men ønsket ifølge The Wall Street Journal ikke å spesifisere hvilke opplysninger som ikke stemmer, eller hvem han siktet til.

I 2018 etter havnet Musk i nyhetsspaltene da han røykte cannabis under innspillingen av en episode av podkasten «The Joe Rogan Experience». Innspillingen fant sted i California, hvor cannabis hadde vært lovlig i nesten to år.

Like fullt krevde føderale myndigheter at både Musk og andre ansatte i SpaceX avla jevnlige rustester i et år, fortalte han til podkasten «Full Send» i 2022, gjengitt av Business Insider.

Føderal lov

Den føderale loven Drug-Free Workplace Act krever at private selskaper med myndighetskontrakter på mer enn 100 000 dollar implementerer krav om en rusfri arbeidsplass - uavhengig av lokale cannabis-lover.

SpaceX har kontrakter med USAs føderale myndigheter for mer enn 14 milliarder dollar, skriver The Wall Street Journal.

Kontrakten gjelder både sivile og militære prosjekter. The Wall Street Journal skriver at Musk i kraft av sin rolle som administrerende direktør og grunnlegger av SpaceX har en sikkerhetsklarering som gir ham tilgang på gradert informasjon.

Samtidig krever Teslas interne regelverk totalavhold fra ulovlige rusmidler for sine ansatte i arbeidstida.

CNBC har tidligere omtalt Musks cannabisbruk under episoden som e mulig brudd på Teslas retningslinjer, da Musk «representerte Tesla som administrerende direktør under intervjuet.»

I en e-post til The Guardian i 2018 skrev Musk at selskapets retningslinjer tillater spormengder - altså svært små mengder - av THC (et av de psykoaktive virkestoffene i cannabis) i arbeidstida - gitt at de er under en sikkerhetsgrense.

THC kan ofte spores i blodet i lang tid etter at den akutte rusvirkningen har gått over.