Storbank: Oppgangen har begynt

Nordea mener veien tilbake har begynt for norsk økonomi. Banken tror Fastlands-BNP vil få et fall på 6 prosent i 2020 før den vil få høy vekst året etter.

PÅ VEI TILBAKE: Nordea tror norsk økonomi får en bratt nedtur før en like stor opptur. Bildet viser et nært folketomt Oslo sentrum i slutten av mars. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ VEI TILBAKE: Nordea tror norsk økonomi får en bratt nedtur før en like stor opptur. Bildet viser et nært folketomt Oslo sentrum i slutten av mars. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Bunnen er bak oss, og gjeninnhentingen har begynt. Ledigheten krabber nedover. Forbruket har tatt seg bra opp igjen etter det første sjokket. Men mange næringer er veldig hardt rammet. Folk bruker nå like mye penger, men sammensetningen av forbruket er kraftig endret. Det positive er at vi har begynt igjen, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea til NTB.

Onsdag ble rapporten Nordea Economic Outlook publisert, og Nordea Markets tror økonomien vil se annerledes ut på den andre siden av koronakrisen. Olsen peker på virksomheter som kanskje flytter deler av produksjonen hjem til Norge, turistbedrifter som må satse mer mot hjemmemarkedet og økt digitalisering som har fått seg et kraftig puff som følge av koronapandemien.

Fall på 6 prosent

I sin rapport spår Nordea at BNP for Fastlands-Norge faller 6 prosent i 2020 og får en høy vekst, anslagsvis mellom 2 og 6 prosent, året etter.

Om gjenåpningen av samfunnet går som planlagt, vil om lag halvparten av fallet i mars være gjenvunnet når sommerferien starter, heter det i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer