Storbanken «sitter fast»: - Enorme problemer

Den østerrikske storbanken Raiffeisen «sitter fast» i Russland. Det tjener de enorme beløp på.

HÅVER INN: Den østerriske storbanken Raiffeisen tjener store penger på sin virksomhet i Russland. Foreløpig har de ikke signalisert at de vil trekke seg ut av landet. Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters / NTB
HÅVER INN: Den østerriske storbanken Raiffeisen tjener store penger på sin virksomhet i Russland. Foreløpig har de ikke signalisert at de vil trekke seg ut av landet. Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere i februar la den østerrikske storbanken Raiffeisen fram årsresultatet for 2022, og det var ikke småpenger de hadde tjent. Overskuddet i 2022 var på 3,8 milliarder euro - en oppgang fra 1,4 milliarder euro året før, skrev Reuters.

Av overskuddet kunne 2,2 milliarder tilskrives deres forretninger i Russland og Belarus.

- Vi har veldig, veldig gode resultater på den ene siden, men på den andre siden har vi enorme problemer, fortalte administrerende direktør Johann Strohl.

Prises av myndighetene

Storbanken er på ingen måte den eneste banken som fremdeles opererer i Russland, men de er i en enestående posisjon likevel. Det er ingen vestlige banker som har så stor kommersiell aktivitet i Russland som østerrikerne, og de har en sentral rolle i den pågående forretningsdriften.

En Raiffeisen-topp sier til Financial Times at de nå håndterer mellom 40 og 50 prosent av alle pengene som flyter mellom Russland og resten av verden.

De store inntektene må likevel det østerrikske selskapet se langt etter. Russiske myndigheter har forbudt utbetaling av utbytte til morselskaper i utlandet, noe som gjør at overskuddene blir igjen i Russland.

Å selge er også en vrien prosess. Selskap fra land Russland definerer som «uvennlige», må få salg av russiske datterselskaper direkte godkjent av Kreml.

Prisen settes også av russiske myndigheter, og så kommer en rabatt på 50 prosent. Eksperter mener at ingen kan forvente å få mer enn 20 prosent av bokført verdi.

- Ikke overraskende

Ingerid Opdahl, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole, sier det varierer veldig hvor vanskelig det er for selskaper å komme seg ut av Russland. Men umulig er det ikke.

- Det blir et spørsmål om hvor stort finansielt tap man kan ta på den ene siden, mot omdømmetapet på den andre, sier Opdahl til Børsen, og legger til:

- Det har vært tydelig at det er avhengig av hvor mye av virksomheten som er i Russland, kontra hvor mye som er utenfor Russland.

Ifølge en oppdatert oversikt fra Yale University har over 1000 selskaper trukket seg ut eller begrenset virksomheten sin i Russland utover det som juridisk sett er påkrevd som følge av internasjonale sanksjoner.

Raiffeisen er altså ikke ett av dem.

- Det er en kjent sak at de har vært i Russland veldig lenge, og har hatt veldig omfattende virksomhet der. Det er sånn sett ikke overraskende at de hører hjemme blant selskapene som ikke har trukket seg ut, sier Opdahl.

«Russland-risikoen»

Ifølge Financial Times har Raiffeisen hatt diskusjoner om å trekke seg helt ut, men de har ikke ført noen vei. Noe har de likevel gjort. De har redusert utlånet til russiske selskaper med 30 prosent, og kuttet båndet til tre dusin russiske klienter - oligarker og selskaper - siden invasjonen.

Raiffeisen påpeker overfor Financial Times at de overholder alle sanksjoner, men de ønsker ikke å kommentere ytterligere.

Opdahl påpeker at for en del store selskaper som var igjen i Russland før fullskalainvasjonen for ett år siden, så var det en litt todelt erfaring med å fortsatt være investert i Russland.

- Det var mange penger å tjene, fordi andre selskaper hadde trukket seg ut. Fordi de tok risikoen så kunne det gi overskudd og utbytte. Samtidig så var jo Russland-risikoen, den politiske risikoen i å ha russisk virksomhet, høy, sier Opdahl.

Selskapene som trakk seg ut kan ha sett på invasjonen som dråpen som fikk begeret til å renne over.

- De har sett en autoritær utvikling, og sett at det innebar en stadig større favorisering av russiske selskaper, og selskaper som satt tett på Kreml. Det påvirker investeringsklimaet - forretningsklimaet - og derfor var beslutningen om å dra seg ut, og tape penger, noe lettere, sier Opdahl.

Har betydning for Russland

- Hva betyr det for Russland at vestlige selskaper som Raiffeisen fremdeles opererer i Russland?

- Det har betydning for å vise at det ikke er sånn at alle vestlige selskaper har trukket seg ut. Det kan brukes til å vise at Vesten ikke står så samlet. En annen side av saken er at når selskapene ikke kan ta overskuddet sitt ut av Russland, så forsvinner det ikke ut av økonomien.

Banksektoren er også i en spesiell posisjon, ettersom en del av de store russiske bankene er utestengt fra den internasjonale betalingstjenesten Swift.

- Alle banker som har bankvirksomhet i Russland, som også støtter seg på Swift, gjør noe som deler av den russiske finanssektoren ikke kan gjøre. Det har stor betydning, selv om utestengelsen fra Swift ikke er noen komplett sanksjon. Det er flere russiske banker som er unntatt fra sanksjonene, inkludert et par av de aller største.

Raiffeisen har forsøkt å forsikre sine aksjonærer at selv om de nedskrev all næringsdrift i Russland, så ville deres finansielle situasjon fremdeles være god. Det er ikke alle like sikre på.

- Raiffeisen er banken som er mest eksponert mot Russland, Ukraina og Belarus av de vi følger, og de mangler ledende markedsandeler i de fleste av landene de har tilstedeværelse i, sier Hugo Cruz, analytiker i Keefe, Bruyette & Woods.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer