Storbanken «sitter fast»: - Enorme problemer

Den østerrikske storbanken Raiffeisen «sitter fast» i Russland. Det tjener de enorme beløp på.

HÅVER INN: Den østerriske storbanken Raiffeisen tjener store penger på sin virksomhet i Russland. Foreløpig har de ikke signalisert at de vil trekke seg ut av landet. Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters / NTB
HÅVER INN: Den østerriske storbanken Raiffeisen tjener store penger på sin virksomhet i Russland. Foreløpig har de ikke signalisert at de vil trekke seg ut av landet. Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere i februar la den østerrikske storbanken Raiffeisen fram årsresultatet for 2022, og det var ikke småpenger de hadde tjent. Overskuddet i 2022 var på 3,8 milliarder euro - en oppgang fra 1,4 milliarder euro året før, skrev Reuters.

Av overskuddet kunne 2,2 milliarder tilskrives deres forretninger i Russland og Belarus.

- Vi har veldig, veldig gode resultater på den ene siden, men på den andre siden har vi enorme problemer, fortalte administrerende direktør Johann Strohl.

Prises av myndighetene

Storbanken er på ingen måte den eneste banken som fremdeles opererer i Russland, men de er i en enestående posisjon likevel. Det er ingen vestlige banker som har så stor kommersiell aktivitet i Russland som østerrikerne, og de har en sentral rolle i den pågående forretningsdriften.

En Raiffeisen-topp sier til Financial Times at de nå håndterer mellom 40 og 50 prosent av alle pengene som flyter mellom Russland og resten av verden.

De store inntektene må likevel det østerrikske selskapet se langt etter. Russiske myndigheter har forbudt utbetaling av utbytte til morselskaper i utlandet, noe som gjør at overskuddene blir igjen i Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer