Storbritannia senker styringsrenta

Sentralbanken Bank of England har besluttet å kutte styringsrenta med en halvt prosent som følge av coronavirusets ringvirkninger for økonomien.

KUTTER: Storbritannia senker styringsrenta kraftig som svar på coronavirusets ringvirkninger. Foto: Jeff Blackler / REX / NTB Scanpix
KUTTER: Storbritannia senker styringsrenta kraftig som svar på coronavirusets ringvirkninger. Foto: Jeff Blackler / REX / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ekstraordinære rentekuttet på hele 0,5 prosentpoeng er et forsøk på å dempe de økonomiske konsekvensene av viruset.

Krisekuttet fra 0,75 til 0,25 prosent bringer styringsrenta tilbake til et historisk lavt nivå.

I tillegg varsler Bank of England at de vil frigjøre milliarder av pund som bankene kan bruke til å støtte næringslivet.

Så langt er det registrert 382 smittede i Storbritannia. Seks personer er døde av viruset, ifølge BBC.

Møte uroen

Det var et enstemmig rentemøte i Bank of England, skriver Bloomberg. Beslutningstakerne sier også at selskaper skal sikres enkel og rimelig tilgang på kreditt gjennom nye ordninger, for å unngå at virksomheter blir tvunget til å stenge ned som følge av redusert aktivitet.

Videre heter det at beslutningen er del «av en tiltakspakke for å hjelpe britisk industri og britiske husholdninger» i møte med «den økonomiske uroen som ventes i tilknytning til covid-19».

Artikkelen fortsetter under:

Torsdag til uka holder Norges Bank sitt rentemøte. Et flertall av analytikere og eksperter venter et rentekutt også her hjemme.

Rentesjokk

- Hvis ikke Norges Bank setter ned renta, så får jeg sjokk. Rentesjokk! Sentralbanker over hele verden setter ned renta nå, og det er en måte å forsøke å stimulere økonomien på i en svært vanskelig tid, sa administrerende direktør Stein Lier Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri til Børsen i går.

Uttalelsen falt rett etter at regjeringen hadde lagt fram den første skissen til statlige tiltak for å møte negative effekter av coronaviruset. Detaljene kommer fredag.

- Dessuten har Norges Bank litt å gå på, fordi de har satt opp renta ved flere anledninger når andre sentralbanker ikke har gjort det, understreket Lier-Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer