Stordalen freser mot verdenstoppene

- Dømt til å mislykkes!

IKKE IMPONERT: Gunhild Stordalen er på ingen som helst måte imponert over det hun har sett fra klimatoppmøtet i Madrid så langt.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
IKKE IMPONERT: Gunhild Stordalen er på ingen som helst måte imponert over det hun har sett fra klimatoppmøtet i Madrid så langt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsledere, regjeringstopper, klimaministere og samfunnsaktører fra hele verden har de siste to ukene flokket til FNs klimatoppmøte i Spania. Der skal de forsøke å bli enige om hvordan verdens land skal klare å etterleve målene i Parisavtalen.

FN skriver selv at klokka tikker og at «verden ikke har råd til å kaste bort mer tid». Derfor er det uttalte målet å bli enige om dristige, avgjørende og ambisiøse planer for veien videre.

EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen er på ingen måte imponert over det hun har sett så langt i Madrid.

- Ikke bare mangler forhandlingene ambisjoner og forpliktelser med tanke på klimakrisen vi står overfor, men maten er fortsatt ikke en del av det! Og hva er på menyen?? Burgere, skrev Stordalen på Instagram tirsdag - sammen et bilde av seg selv foran en Burger King-restaurant inne i bygget som huser forhandlingene.

- De nekter

I dag følger hun opp overfor Børsen, og levner liten tvil om at hun er misfornøyd med status i den spanske hovedstaden.

- Det virker ikke som om COP-delegatene evner å se at tiden er i ferd med å renne ut og det bråhaster med å ta grepene som skal til for å løse klimakrisa. Flere land skjuler karbonutslippene sine, de vil ikke erklære at klimakrisen er her og nekter å starte utfasingen ut av fossilt brensel, sier Stordalen.

EAT Forum 2019: "The Science is Clear- It's Time to Act". Gunhild Stordalen holdt tale under EAT Forum. Video: EAT. Vis mer

Hun mener forskning på feltet ikke etterlater tvil om hva som skal til.

- Forskningen, inkludert rapporter fra IPCC, oppfordrer til umiddelbare og ambisiøse klimatiltak for å bremse klimagassutslippene og klimaendringene. Vi har bare 12 måneder igjen før vi når utslippstoppen og utslippene må begynne å falle. Etter 2020 må utslippene halveres hvert tiår hvis vi skal klare å unngå katastrofale og ustanselige klimaendringer, og holde oss under togradersmålet i Parisavtalen innen 2050.

For å få til det er verden avhengig av at det blir gjort umiddelbare og radikale grep, på tvers av sektorer og industrier, sier Stordalen.

- Forutsetning for å lykkes

Gjennom sitt hjertebarn EAT, jobber Stordalen for å endre det globale matsystemet for å kunne produsere nok, sunn mat til en voksende verdensbefolkning på en bærekraftig måte. Det mener hun også er helt nødvendig for å lykkes med klimamålene.

Hun trekker fram funnene i EAT-Lancet-kommisjonens arbeid, hvor det konkluderes med at matproduksjon må endres radikalt, at man må oppnå et massivt kutt i matsvinn samt en dreining mot et sunt og hovedsakelig plantebasert kosthold.

- Det er en forutsetning for å lykkes, sier hun.

Der Stordalen og EAT sparker mot kjøttindustrien, måtte hun selv tåle krass kritikk fra flere fronter etter at rapporten ble publisert i januar.

Stordalen viser til at matsystemet måtte gå fra å være en massiv utslippskilde, slik det er i dag, til å kunne stå for karbonlagring.

EAT: Kjøttbransjen har ikke uventet gått hardt ut mot EAT-Lancet-rapporten. Hun ønsker all debatt hjertelig velkommen. Video: Elisabeth Dalseg / Lars Eivind Bones Vis mer

- Hvordan har det seg at mat har blitt oversett i så stor grad? spør hun retorisk.

- Å reparere det ødelagte matsystemet er helt kritisk - ikke bare for å nå målene i Parisavtalen, men også for å lykkes med å oppfylle FNs bærekraftsmål og å sikre vår felles framtid.

Hun mener at en radikal omstilling av dagens matsystemer er like viktig som skiftet i energisystemer for å lykkes med Parisavtalen.

- Det er helt nødvendig å få på plass politiske endringer for å sørge for at endringer i kosthold, en bærekraftig matproduksjon og en halvering av matavfall skal kunne bli virkelighet, sier hun og fortsetter:

- Likevel er mat og kosthold ikke en del av landenes NDCer (enkeltlandenes fastsatte ambisjonsnivå i Parisavtalen, red.anm.). Her i Madrid har mat bare blitt nevnt i samtaler om landbruk og matsikkerhet. Før matsystemer blir en del av de formelle forhandlingene, er vi er dømt til å mislykkes! Samtidig går vi glipp av enorme muligheter til å bedre verdens helse, redusere sosiale forskjeller og forebygge andre miljøkriser, som tap av biologisk mangfold. Og ikke minst, spare enorme samfunnskostnader. Likevel er mat som tema knapt til stede på COP.

DEMONSTRERTE: Et enormt antall deminstranter møtte fredag opp i Madrid for å gi et klart budskap til verdenstoppene som i disse dager deltar på FNs klimatoppmøte i den spanske hovedstaden. Ifølge Vox deltok flere hundre tusen personer i demonstrasjonene. Foto: Gabriel Bouys / AFP / NTB Scanpix
DEMONSTRERTE: Et enormt antall deminstranter møtte fredag opp i Madrid for å gi et klart budskap til verdenstoppene som i disse dager deltar på FNs klimatoppmøte i den spanske hovedstaden. Ifølge Vox deltok flere hundre tusen personer i demonstrasjonene. Foto: Gabriel Bouys / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi må være modigere

Hun viser til at et enormt antall demonstranter marsjerte i Madrids gater for noen få dager siden. Der krevde de umiddelbar politisk handling - slik de har gjort i byer over hele verden i mange måneder.

- Men folkets stemme klarer tilsynelatende ikke å riste tak i politikerne som er her på klimatoppmøtet, sier Stordalen.

Hun etterlyser derfor modige ledere, som er «villige til å handle på linje med den akutte situasjonen vi befinner oss i.»

Hun mener løsningene allerede er klare til å implementeres. Nå handler det ifølge Stordalen om å få verdenslederne til å ta grepene som kreves.

- Vi må være enda modigere, med fokus på å faktisk ta de grepene som kreves for å beskytte planeten vår og menneskene som bor her.

- Mangler innsikt

En annen person som har rettet krass kritikk mot både verdensledere og selskaper som ikke tar klimatruslene på alvor, er 16 år gamle Greta Thunberg.

- Jeg har hatt det privilegium å få reise verden rundt. Min erfaring er at mangelen på innsikt er like stor over alt, ikke minst blant dem som vi har valgt til å lede oss, sa Thunberg i en tale på klimatoppmøtet i Madrid onsdag.

- Ledere oppfører seg ikke som om det er en nødsituasjon, for da hadde de handlet, sa den svenske jenta, som fyller 17 år om en knapp måned, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer