Corona på byggeplasser

Stordalen-hotell: Varslet om smittefare

En måned før 32 arbeidere testet positivt for coronasmitte på byggeplassen for Petter Stordalens nye prestisjehotell i Oslo, ble det varslet om smittefare på anlegget. Nå testes alle på nytt.

TESTER: Ny runde med massetestning gjennomføres blant arbeiderne som jobber på Sommerrokvartalet, der Petter Stordalen og Aspelin Ramm bygger hotell og leiligheter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TESTER: Ny runde med massetestning gjennomføres blant arbeiderne som jobber på Sommerrokvartalet, der Petter Stordalen og Aspelin Ramm bygger hotell og leiligheter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hotellmagnaten Petter Stordalen har omtalt det nye hotellet i Sommerrogata på Solli plass i Oslo som hans råeste prosjekt i Norden.

Foruten 250 hotellrom, 21 suiter, flere restauranter og barer med takterrasse med svømmebasseng, inneholder prosjektet 56 nye boliger.

Men for ei uke siden ble framdriften forstyrret. Plutselig var 32 arbeidere knyttet til åtte underleverandører bekreftet smittet.

Det utløste massetesting for alle ansatte i disse firmaene, samt en oppfordring til testing for samtlige ansatte i øvrige firmaer på byggeplassen.

- Status i dag er cirka 50 som har testet positivt. Det gjennomføres nå ny massetest på prosjektet. Vi jobber med redusert bemanning og kan ikke utelukke større påvirkning på framdriften, sier Endre Persen til Børsen. Han er konserndirektør for HMS og kommunikasjon i Hent, som er hovedentreprenøren på byggeplassen.

Smitte og rutinesvikt

Nå kan Børsen avdekke at det allerede en måned før utbruddet, fredag 29. januar, ble slått alarm om forholdene på arbeidsplassen.

Både Fellesforbundets lokalavdeling i Oslo, Bygningsarbeidernes Fagforening, og Fair Play Bygg Oslo og omegn, sier at det tikket inn flere varsler som ble formidlet til Arbeidstilsynet og hovedentreprenøren Hent.

- Jeg kan bekrefte at vi sendte en bekymring om smittevernet på to av Hent sine byggeplasser i Oslo, nærmere bestemt Pressens Hus i Skippergata og komplekset Sommerrogata. Vi hadde fått høre fra arbeidstakere og fagforeninger om smitte, dårlig renhold og svak oppfølging av rutiner for å hindre smitte hos mange av underleverandørene på disse prosjektene, sier Lars Mamen, daglig leder i Fair Play Bygg Oslo og omegn til Børsen.

Fair Play Bygg er et samarbeid mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner for å stanse og forebygge kriminalitet i byggebransjen.

- Ikke tilstrekkelig

Børsen har vært i kontakt med Petter Stordalens pressekontakt i Strawberry, Ida Holen. Hun henviser til Hent og prosjektorganisasjonen.

- Så vidt oss bekjent har det ikke vært noe varsel sendt styret i Sommerrogaten Utvikling AS, der Strawberry følger opp dette prosjektet, sier Holen til Børsen.

SMITTE: Her bygger Petter Stordalens Strawberry Brothers og Aselin Ramm hotell og leiligheter sentralt i Oslo. Foto: LPO arkitekter
SMITTE: Her bygger Petter Stordalens Strawberry Brothers og Aselin Ramm hotell og leiligheter sentralt i Oslo. Foto: LPO arkitekter Vis mer

Kommunikasjonsdirektør Endre Persen i Hent medgir rutinesvikt.

- Tok dere alarmen i slutten av januar tilstrekkelig på alvor?

- Erfaringer fra andre prosjekter har vist at det etablerte smittevernregimet har fungert. Men for de to nevnte byggeplassene må vi konkludere med at dette dessverre ikke var tilstrekkelig. Erfaringene er tatt videre og har ført til endringer for alle våre prosjekter, sier Persen.

Direktør for prosjekt og utbygging i Aspelin Ramm, Trond Erik Sveen, sier at de ikke ble gjort kjent med varslene i slutten av januar.

- Vi ble informert 22. februar om at en underleverandør hadde 11 smittetilfeller, og at den første av disse ble registrert 8. februar. Vi har hatt tett dialog med Hent gjennom hele prosjektfasen, og smittevern har hatt et særskilt fokus både før og etter utbruddet, sier Sveen til Børsen.

- Presset på jobb

For byggeprosjektet i Skippergata var smitteutbruddet allerede i gang da varslene nådde Fellesforbundet og Fair Play Bygg.

For Sommerrogata ble varslene formidlet videre og førte til at Arbeidstilsynet utførte tilsyn der. Også hovedentreprenøren Hent fikk beskjed om bekymringsmeldingene.

UTBRUDD: Coronautbruddet i Sommerrokvartalet der Petter Stordalen bygger et hotell han selv omtaler som det hittil råeste. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UTBRUDD: Coronautbruddet i Sommerrokvartalet der Petter Stordalen bygger et hotell han selv omtaler som det hittil råeste. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Leder Joachim Espe i Bygningsarbeidernes forening stiller spørsmål ved om bekymringsmeldingene ble tatt på tilstrekkelig alvor.

- Har noe sviktet i oppfølgingen?

- Det er i hvert fall et godt poeng og et betimelig spørsmål, sier Espe.

Han legger til at disse omtalte varslene ikke er de eneste som har vært på radaren i løpet av de siste ukene og månedene.

- Ofte handler slike varsler og bekymringsmeldinger om oppfølging av smittevern, men også oppfølging av bekreftet smitte. Utfordringen er at selv om vi har gode retningslinjer, som både arbeidsgiverforeningen Byggenæringens Landsforening og vi stiller oss bak, så skorter det på oppfølgingen, hevder Espe.

Han sier at mye innleie og mange underentreprenører gjør at det blir vanskelig å holde oversikten.

RAMMET: Mills-kvartalet på Grünerløkka i Oslo er rammet av et smitteutbrudd. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Mange av de innleide våger kanskje ikke si fra om symptomer, fordi de frykter å bli sendt hjem uten inntekt, påpeker Espe.

Han hevder videre at det finnes eksempler på at arbeidsgivere presser smittede bygningsarbeidere til å gå på jobb.

- Blant annet har vi hørt om tilfeller som at et arbeidslag gikk på jobb ei uke fra det ble oppdaget smitte til de øvrige ble testet. Så for at smitteregimet skal ha noe for seg, må det ligge en trygghet i bunnen for at din økonomi ikke blir rammet dersom du blir satt i karantene. Sånn er det ikke i store deler av denne bransjen, sier Espe.

Macho

Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo og omegn tegner et tilsvarende bilde, og peker dessuten på en utstrakt machokultur som en annen mulig forklaring på at det kan være krevende å følge opp i byggebransjen.

UVANLIG HENVENDELSE: Petter Stordalen måtte nylig ta affære da Gerd (71) sendte ham et pengekrav etter flere tiår med radiostillhet. Foto/video: Bjørn Langsem / Dagbladet / Instagram Vis mer

- Useriøse firma, mange underleverandører og innleid mannskap gjør byggeplassene uoversiktlige og fører til at det blir vanskelig å nå fram med god informasjon. Men vi har også et holdningsproblem. Det er nok noen bygningsarbeidere som regner corona som noe som bare rammer gamle folk, sier Mamen.

Han understreker at det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at rutinene både blir forstått og etterlevd.

- Jeg er bekymret for de ansatte i byggefirma som driver useriøst eller kriminelt. De er ofte innlosjert av arbeidsgiver i trange og leiligheter med dårlig renhold, noe som igjen skaper et smittepress på byggeplassen, sier Mamen.

BNL: - Steng useriøse

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), understreker at alle har et ansvar for å unngå smitte på byggeplassene.

- I byggenæringen har det dessverre alltid vært en utfordring med useriøse aktører som ønsker å sno seg unna regelverket. Vi må legge til grunn at bedriftene i byggenæringen nå overholder den nye forskriften. Vi har alle et ansvar for at man skal unngå smitte på byggeplassene, sier Sandnes.

BNL er landets største interesseorganisasjonen for bedrifter og arbeidsgivere i byggenæringen og den tredje største landsforeningen i NHO.

- Vårt inntrykk er at smittevernregimet på byggeplassene i all hovedsak har vært godt håndtert og at de seriøse bedriftene har tatt smittevern på alvor, sier Sandnes til Børsen.

Han sier det har vært flere endringer i regelverket gjennom det året pandemien har vart, noe som kan ha ført til at ikke alle har klart å henge med hele tida.

- Vårt håp er at nå som bransjestandarden er blitt forskriftsfestet, så vil det føre til skjerpet smittevern på alle byggeplasser. Og de som ikke følger dette, håper jeg blir fanget opp og stengt ned, sier Sandnes.

Som andre folk

Konserndirektør Endre Persen i Hent sier at smittesporingen så langt ikke har gitt noe entydig svar på hvordan smitten har spredd seg på de to byggeplassene med utbrudd.

TESTER IGJEN: Hovedentreprenøren Hent jobber ut fra en teori om at smitteutbruddet i Sommerogata har sitt utspring på byggeplassen. Nå er 50 bekreftet smittet, og ny massetest gjennomføres. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TESTER IGJEN: Hovedentreprenøren Hent jobber ut fra en teori om at smitteutbruddet i Sommerogata har sitt utspring på byggeplassen. Nå er 50 bekreftet smittet, og ny massetest gjennomføres. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi forholder oss til hypotesen om at smitten har skjedd på vårt prosjekt, fordi det gir det beste grunnlaget for erfaringslæring og overføring av kunnskap til andre prosjekter. Både på Pressens Hus og på Sommerro ble det iverksatt en rekke tiltak, sier Persen.

- Fra fagforeningshold pekes det på at selv om regler og rutiner er på plass, så er det ikke alltid like enkelt å overholde?

- Pandemien har vist at befolkningen generelt er dyktige og lojale overfor krav og anbefalinger. Så finnes det noen unntak. Byggebransjen er nok som befolkningen for øvrig, vi har ikke grunnlag for å si at noen er verre eller bedre enn andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer