Stordalen i hyttebråk: - Dominerer området

Fortvilte hyttenaboer raser over hotellkongens angivelige problematiske oppførsel i sørlandsparadiset Blindleia. Stordalen har ikke besvart kritikken.

FÅR KRITIKK: Flere hytteeiere kritiserer Stordalens angivelige problematiske oppførsel i hytteparadiset Blindleia på Sørlandet, der han har feriert siden 1995. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Flere hytteeiere kritiserer Stordalens angivelige problematiske oppførsel i hytteparadiset Blindleia på Sørlandet, der han har feriert siden 1995. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Milliardær og hotellkonge Petter Stordalen har hatt ferieeiendom i det som er kjent som milliardærenes hytteparadis, Blindleia på Sørlandet, siden 1995.

Han sikret seg luksuseiendommen for 6,5 millioner kroner, den gang. Ti år seinere kjøpte han også to nabotomter for 7,5 millioner kroner hver.

Her tilbringer han hver sommer, ifølge blant annet en reportasje fra Fædrelandsvennen i 2014.

BLINDLEIA: Børsen-reportasjen fra 2020 viser millionhyttene, som ligger som perler på ei snor i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Raser

I et innlegg i lokalavisa Lillesands-Posten torsdag forrige uke går nabo Unni Krogh til kraftig angrep på hotellmagnaten.

Hun er lei av rikingens angivelige problematiske oppførsel i området.

«Til Petter Stordalen. Du har kjøpt deg en flott eiendom på Sandøya i Gamle Hellesund. Men har du kjøpt både sundet og lydrommet i vid omkrets også? Er hele området å anse som din private eiendom med egne lover og regler? Det virker som du mener det», begynner Krogh.

Videre hevder hun Stordalen «har en egen fartsgrense for ferdsel på sjøen» og spør hva hotellkongen tenker når han «fyker forbi våre brygger og badetrapper».

«Vi har sett mye pen kjøring i sundet i sommer, men du og dine venner gir det glatte lag og bånn gass», hevder Krogh.

Musikkstøy

Krogh mener også båtmotorene støyer, og fortviler over høy musikk fra høyttalerne på milliardærens eiendom, som skal gå ut over barn og voksnes nattero.

«Ingen kan sove når musikken dundrer i vei og gjaller mellom øyene. Lyden bærer godt ved sjøen.»

«Dette er formet som et åpent brev, fordi det faktisk hadde vært interessant å høre hvilke begrunnelser du har for å dominere sundet og utsette andre for fare med ditt ferieliv».

  • Børsen har forelagt påstandene fra Lillesands-Posten til Stordalen, men han har ikke besvart gjentatte henvendelser, som både er sendt til ham og hans presseapparat.

- Ble sendt brev

Til Børsen sier Krogh at hun holder til på Helløya, skrått over sundet for Sandøya hvor hotellmilliardæren har stedet sitt.

Der skal flere av hytteeierne være fortvilet.

- Vi hadde problemet oppe på møte i Helløya vel og alle var fortvilet over situasjonen. Velet sendte ham et brev i 2019 uten å få svar, eller bedring av forholdene, hevder Krogh overfor Børsen.

Børsen har sett det aktuelle brevet, som ifølge avsenderen ikke ble besvart av Stordalen.

- Brevet ble ikke sendt rekommandert, men lagt i postkassa til Stordalen i den felles postbua i Langholmsund. Forholdene har ikke bedret seg, sier vedkommende.

Ikke alle deler oppfatningen

Børsen har snakket med flere på den aktuelle øya som stiller seg bak fortvilelsen som beskrives, men ikke alle.

Én hytteeier Børsen har snakket med mener, i motsetning til sine naboer, at situasjonen er bedret siden 2019.

- Det er etter min oppfatning at situasjonen ble bedret etter at brevet ble sendt. Det er i alle fall soleklart at ikke alle her på øya deler oppfatningen som beskrives om Stordalen.

Vedkommende presiserer at hens egen eiendom ikke ligger mot delen av sundet der Stordalen kjører inn.

Ifølge denne kilden er det cirka halvparten av hytteeierne på Helløya som deltar på velmøtene.

- Drønner ut over sundet

Ola Asdahl Rokkones (38) fra Tromsø har tilbrakt alle sommerferier siden barndommen i det aktuelle sundet.

Han har hatt eiendom i nærheten av Stordalen siden 2015 og stiller seg imidlertid bak Kroghs budskap i Lillesands-Posten.

- Stordalen er her gjerne over en kort, men intens periode, og vi hører det veldig godt når han er her, sier Rokkones til Børsen.

Han følger opp:

- Det er et smalt sund, og lyd bærer godt. Men det er aldri så høyt som når det kommer fra Stordalen. Det begynner gjerne tidlig på ettermiddagen med basstung musikk til treningsstudioet. På kveldene er det fest til langt på natt med høylytt skråling, og musikk med sinnssyke basselementer i høyttalerne.

Det går i Abba, Carola, Jahn Teigens «Mil etter mil», forteller Rokkones.

- Men det er ingen ende på mila. Du har ingen valg og må høre på det. Det drønner ut over hele sundet, sier Rokkones og skyter inn:

- Jeg er oppriktig talt imponert over at Stordalen og hans hyttegjester har stemmer som kan skrike og skråle over dette spetakkelet.

Han hevder også Stordalen i år «kjørte som en villmann tvers gjennom sundet».

- Jeg og flere andre småbarnsforeldre på øya prøver å lære våre barn alminnelig folkeskikk, og hvordan man oppfører seg på sjøen. Man skal følge lover og regler. Så har vi en markant personlighet som alle vet hvem er, og for noen er han et forbilde. Han gjør det stikk motsatte, hevder Rokkones og legger til:

- Jeg skulle gjerne hatt ham over til oss, så han kunne forklart våre unger hvorfor akkurat han skal få lov til å bryte loven, sier Rokkones.

MILLIARDÆRPARADIS: Petter Stordalen sin eiendom i Blindleia, her fra juli i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MILLIARDÆRPARADIS: Petter Stordalen sin eiendom i Blindleia, her fra juli i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Flere hytteeiere reagerer

Ytterligere tre hytteeiere stiller seg bak beskrivelsene om musikkbråk og / eller råkjøring overfor Børsen.

- Jeg synes Ola oppsummerer fortvilelsen som råder her greit, sier en kilde oppgitt til Børsen.

Vedkommende legger til at de går ut nå, ikke for å være uhyggelig mot Stordalen, men frykter at noe alvorlig må skje før det skjer en endring.

- Det har vært mer eller mindre problematisk siden han «inntok sundet». Og spesielt fra 2000-tallet, sier en annen.

HYTTEBRÅK: Stordalens eiendom på Sandøya. Rett nedenfor ligger Helløya og Gamle Hellesund, der flere hytteeiere fortviler. Foto: Gulesider
HYTTEBRÅK: Stordalens eiendom på Sandøya. Rett nedenfor ligger Helløya og Gamle Hellesund, der flere hytteeiere fortviler. Foto: Gulesider Vis mer

Kilden hevder Stordalen dominerer området med «svært høy treningsmusikk som dundrer gjennom sundet», og stadig driver med «farlig og ulovlig villmannskjøring» til sjøs.

- Det er ikke alltid han kjører villmann, det er viktig å si. Men det er stygge episoder vi reagerer veldig på. Det var en julidag han presterte å kjøre bånn gass, tvers gjennom sundet, hevder vedkommende.

Hytteeieren forklarer at det på den aktuelle dagen var et fellesarrangement med over 20 deltakere, voksne og barn, til stede på Helløya og at det nærmest gikk et gisp gjennom forsamlingen da Stordalen suste forbi.

- Alle som var til stede så det. Da kontaktet flere politiet. Men de hadde ikke kapasitet til å ta det, hevder vedkommende.

- Vil du si at de fleste på øya kjenner seg igjen i det du beskriver?

- Ikke alle vil stå fram. Noen har andre meninger om Stordalen. Men flertallet her kjenner seg igjen i problematikken, hevder hytteeieren.

Enkelte hytteeiere ønsker ikke kommentere saken overfor Børsen.

  • Stordalen er forelagt påstandene som kommer fram i saken, men har ikke besvart Børsens gjentatte henvendelser gjennom flere kanaler, siden fredag forrige uke.

Politiet om problematikken

Agder politidistrikt uttaler seg på generelt grunnlag. De opplyser at det har vært en høy tetthet av båter i Blindleia gjennom hele sommeren og at politiet har mottatt flere klager på støy og hastighet. Så langt er det ikke noen konkrete områder i Blindleia som skiller seg ut.

«Dessverre har ikke politiet mulighet til å følge opp alle klagene da kapasiteten til båtpatruljene ofte må løse andre mer prioriterte oppdrag», legger de til.

Det har ikke lykkes Børsen å fastslå hvorvidt noen av forholdene er politianmeldt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer