Stordalens kjemperegning: - Kan ikke fortsette

Petter Stordalen avblåser krisen i hotellbransjen, men innrømmer at de høye energiprisene er svært krevende.

OPTIMIST: Det var en optimistisk Petter Stordalen som deltok på NHOs årskonferanse torsdag, men han innrømmer at de høye energiprisene merkes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPTIMIST: Det var en optimistisk Petter Stordalen som deltok på NHOs årskonferanse torsdag, men han innrømmer at de høye energiprisene merkes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det koster oss minst 20 millioner ekstra per måned, men vi er ikke alene om å merke de høye energiprisene, sier Petter Stordalen til Børsen.

Torsdag var Stordalen til stede under NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum. Hotellkongen var som vanlig energisk og positiv, og på tross av at han var mest opptatt av at coronakrisa nå er over, måtte han altså tilstå at strømregningene merkes på hotellenes bunnlinje.

- Det er jo litt forskjellig i ulike deler av landet, men sånn som det er nå kan det ikke fortsette, fastslår Stordalen.

Tung krisetid

På tross av en skrekkelig høy strømregning ser Stordalen lyst på tilværelsen. Sånn har det ikke alltid vært under coronapandemien.

- Det er helt usannsynlig jævlig akkurat nå, sa Stordalen i november 2020.

Da hadde coronapandemien ført til at Stordalen måtte permittere og dels si opp 7500 ansatte.

Fasiten for året som helhet ble et omsetningsfall på 5,1 milliarder kroner for hotellkjeden Nordic Choice.

I mars 2021 forklarte Stordalen overfor Expressen hvor tett hans private økonomi er sammenvevd med selskapets. For på tross av at han er regnet som Norges 11. rikeste mann, med en anslått formue på 19 milliarder kroner, skal nærmest hele formuen være plassert i eiendeler og forretningsimperiet.

- Jeg har ingen penger utenfor selskapet. Det er ingen penger på noen bankkonto, sa Stordalen.

Han hevdet videre at dersom han hadde solgt alt han eide, «hadde det ikke vært nok til å dekke en måneds tap i Choice».

- Nei, ikke engang det - 14 dager. Jeg har ingenting. Noen tror nok jeg har hundre millioner i banken, men jeg har ikke engang ti, fulgte han opp med.

- Ordentlig trøkk

Men nå går alt så meget bedre for Stordalen, som torsdag morgen våknet opp til solskinn, fysisk årskonferanse hos NHO og gode nyheter.

- Vi har lagt bak oss to av de beste dagene i historien. Innbookingen framover ser sterkere ut enn noensinne, sier en entusiastisk Stordalen.

Han gleder seg over at folk benytter seg av muligheten til å møtes ansikt til ansikt igjen.

- Vi har i alle fall gjort alle dommedagsprofetiene til skamme, for nå er det ordentlig trøkk der ute, fastslår hotellkongen.

Det som likevel er det aller beste og viktigste, ifølge Stordalen, er at alle hans permitterte ansatte nå er tilbake på jobb.

- Flokken er tilbake, de er på jobb og de smiler. Da har vi glemt og lagt bak oss hele pandemien og alt sammen. Nå ser vi framover, så må vi ta de utfordringer som er, enten det er energipriser eller noen annet, etter hvert, sier Stordalen.

- Hva blir det viktigste for deg framover?

- Jeg har sagt at for meg er krisen over når alle folkene våre som vi måtte permittere er tilbake, og det er de nå. Nå er vi ute etter mer folk - nå er det utfordringen. Det viktigste er å passe på alle selskapene jeg har investert i, og at de drives på en bra måte.

Fikk kritikk

Stordalens og hans Choice-konsern har blitt ganske kraftig debattert under pandemien. Han fikk kritikk for å være en «ulv i fåreklær», med påstander om at han «plyndrer fellesskapet».

Bakgrunnen for disse karakteristikkene var at Choice-konsernet var blant dem som fikk aller mest coronastøtte.

- Det desidert tøffeste og mest brutale er at pandemien har utfordret alt jeg har trodd på de siste 25 år, sa Stordalen i et større intervju med Børsen i fjor høst.

Der imøtegikk han også kritikken han hadde fått fra blant annet Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som var svært kritisk til millionoverføringene til Choice.

- Jeg savner perspektivet på hvor mye vi har investert over hele landet og hvor mange tusen arbeidsplasser vi har skapt - bare i Oslo. Det er ufattelig trist at Moxnes ikke har fått med seg det, sukket en oppgitt Stordalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer