Stordalens Ving-kupp: - Vond smak i munnen

Hotellkongen Petter Stordalen får så hatten passer av Apollo-sjefen for måten han tok over Ving på. Stordalen slår tilbake.

JUBEL: Hotellkongen Petter Stordalen holdt show da han kunngjorde Ving-kjøpet 30. oktober. Nå forteller Apollo-sjefen en annen historie. Foto: NTB scanpix/ TT/ Janerik Henrikson.
JUBEL: Hotellkongen Petter Stordalen holdt show da han kunngjorde Ving-kjøpet 30. oktober. Nå forteller Apollo-sjefen en annen historie. Foto: NTB scanpix/ TT/ Janerik Henrikson. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Måten Ving ble tatt over på gir en vond smak i munnen, sier Apollo-sjef Leif Vesle Larsen.

Apollo ønsket å legge inn et bud på Ving, men fikk aldri muligheten, hevder han i et intervju med Svenska Dagbladet.

Show med Bernie

Petter Stordalen kunngjorde 30. oktober at han hadde kjøpt Ving sammen med oppkjøpsfondene Altor og britiske TDR Capital etter konkursen i britiske Thomas Cook.

Nyheten ble sluppet under en pressekonferanse der en energisk oransjekledd Stordalen holdt show med Ving-maskotene Bernie og Lollo på scenen.

Men nå hevder Apollo at de flere uker tidligere ble avvist da de undersøkte muligheten for å overta Ving.

Ikke noe å kjøpe

- Vi fikk nei til å komme inn i prosessen, sier Apollo-direktør Larsen.

Han er ytterst kritisk til prosessen. Ving og Thomas Cooks skandinaviske flyselskap ble formelt satt i konkurs klokka 9 - noe som normalt utløser en budrunde fra potensielle kjøpere - en time før Stordalen kunngjorde overtakelsen.

- Forhandlingene ble forsinket. Klokka 10 var det ingen ting å kjøpe, sier Apollo-direktør Larsen.

Inntjent på fire år

På spørsmål om Apollo eller noen andre interesserte kunne betalt en høyere pris for Ving enn Stordalen, sier Larsen:

- Det vet jeg ikke. Men om det stemmer at Stordalens gruppe legger seks milliarder kroner inn i overtakelsen, er det omtrent det Ving-gruppen pleier å tjene på fire-fem år.

Slår tilbake

Petter Stordalen avviser kritikken:

- Som også Vings kommunikasjonsdirektør har påpekt, var det samme forutsetninger og vilkår for alle som ville legge inn bud, uttaler Stordalen til Børsen.

- Vi var den eneste kjøperen med en løsning som ville sikre at alle som hadde forhåndsbetalt reiser, ville få turene sine gjennomført, og ikke minst at alle ansatte fikk beholde jobbene sine. Derfor var vi trygge på at vår plan ville bli foretrukket, og at vi representerte det klart beste alternativet, fordi vi både ivaretok gjester og ansatte. Det viste seg å være rett, sier Stordalen.

Mikael Kubu, administrerende direktør i Ackordcentralen, var bostyrer i Ving-konkursen og avviser utsagnene fra Apollo-sjefen blankt.

– Apollo fikk spørsmål fra Carnegie om de ville kjøpe, men takket nei. Jeg har en tydelig loggbok på hvilke finansielle og strategiske kjøpere man har vært i kontakt med. Det er 26 potensielle kjøpere, sier Kubu til Dagens Næringsliv.

Ifølge Kubu var de i kontakt med Apollo-eier DER Touristic Nordic.

- Ikke gjort før

Allerede en ukes tid etter overtakelsen, snakket Stordalen om det helt spesielle Ving-kuppet i podkasten Stormkast:

- Det vi gjorde akkurat da, tro jeg aldri har vært gjort før. Det var ikke tilfeldig at vi startet pressekonferansen klokka 10, for klokka 10 åpnet konkursen i selskapene og akkurat samtidig med det, så står jeg der og sier at jeg har kjøpt Ving. Jeg tror aldri noen har gjort det før, sa Stordalen.

Han mente at Stordalen-eide Strawberry og samarbeidspartnerne fikk tilslaget fordi de var de enste som ville overta samtlige ansatte, flyselskapet og dessuten garantere for alle reiser som var bestilt og betalt.

- Alle sa det var en umulig operasjon og ikke mulig å gjennomføre på fire uker. Det trengte man 6 til 12 måneder på. Vi beviste at det var mulig, men da måtte vi også fortelle alle at hvis noen andre skal komme inn her og skal brekke opp selskapet og slakte det og by på enkeltdeler, så skal dere stå til ansvar for alt dere har ødelagt, sa Stordalen i podkasten.

Ving: - Ingen ble nektet

Kommunikasjonssjef Fredrik Henriksson i Ving Norden avviser også påstandene fra Apollo:

- Alle de 26 som viste interesse for Ving Norden ble gitt de samme forutsetninger i prosessen. Tidsrammen var den samme for alle. Ingen ble nektet å delta, sier han i en e-post til Børsen.

Han sier at TC Group stilte med garantier på flere milliarder kroner, noe ingen av de andre ville gå over.

- De nye eierne tok ansvar for å sikre jobbene til 2300 ansatte, at 400 000 bestilte reiser skulle kunne gjennomføres, og at vi skulle kunne fortsette driften som vanlig, sier han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer