Fellesforbundets landsmøte

Støre gikk på kraftsmell

Fellesforbundet gir statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) et gedigent strømsjokk.

SMELL: Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre på Fellesforbundets landsmøte. Foto: Lise Åserud, NTB
SMELL: Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre på Fellesforbundets landsmøte. Foto: Lise Åserud, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landsmøtet i LOs største forbund i privat sektor har vedtatt å gå inn for at Norge bør melde seg ut av EUs energisamarbeid Acer.

- Dette understreker behovet for et gedigent oppgjør med det markedsbaserte strømsystemet. En meget klar marsjordre til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), sier en av arkitektene bak Fellesforbundets vedtak, Atle Tranøy, som er forbundstopp i Aker-konsernet.

Han legger til at Støre vil gjøre klokt i å lytte til Fellesforbundet.

- Aps svært dårlige valgresultat henger tydelig sammen med kraftpolitikken, lyder analysen fra Tranøy.

Splitter regjeringen

Saken er betent også innad i regjeringen, der Senterpartiet er sterkt mot at Norge skal slutte seg til EUs fjerde energipakke i regi av Acer.

Olje- og energidepartementet jobber nå aktivt med hvordan Norge skal kunne innføre fjerde energimarkedspakke, kunne Dagbladet melde tidligere i høst.

Men det er det uaktuelt for Senterpartiet å være med på, har parlamentarisk leder Marit Arnstad fastslått.

Pekte på samarbeid

Støre besøkte Fellesforbundets landsmøte i går. Der gikk han i rette med kreftene på landsmøtet som vil bryte båndene til EUs energisamarbeid.

- Norge er en liten, åpen økonomi. Et regulert handelssamarbeid er svært viktig for forbrukere og næringsliv. Og som stor eksportør av gass er det viktig for Norge å ha ryddige markedsforhold og like konkurransevilkår, sa Støre blant annet.

Et knapt flertall i redaksjonskomiteen på Fellesforbundets landsmøte gikk inn for at Norge må ut av EUs energisamarbeid Acer. Det kunne Børsen fortelle allerede i går.

Forbundsleder Jørn Eggum uttalte da at han lever godt med begge utfall, og at han - som gjenvalgt leder av Fellesforbundet - uansett vil jobbe for det flertallet av landsmøtet bestemmer.

RASER: Statsminister Jonas Gahr Støre hadde en klar beskjed til Dagbladets reporter under pressekonferansen da de nye statsrådene ble presentert. Video: NTB Vis mer

I forkant av avstemningen vedtok landsmøtet at avstemningen skulle foregå elektronisk, og ikke ved håndsopprekning, da noen av delegatene hevdet at de var under press for å stemme mot sin overbevisning.

Vedtok «oppgjør»

  • Uttalelsen som ble vedtatt:

«Fellesforbundets mål forutsetter et oppgjør med vårt eksisterende markedsbaserte kraftregime. Det inkluderer frikobling fra EUs energiunion gjennom utmelding av energibyrået Acer.»

  • Uttalelsen som ikke fikk flertall:

«ACERs rolle som koordineringsprogram for drøfting av energispørsmål og i utveksling av informasjon mellom land er viktig for Norge som energinasjon. Norge er en stor eksportør av gass til EU-land, og spørsmål om infrastruktur og gassmarked er derfor av stor interesse for Norge. Som energistormakt er det viktig for Norge å arbeide for sine interesser inn mot EUs organ for koordinering. Det gjelder ikke bare i spørsmål knyttet til el-markedet, men også regelverksutviklingen knyttet til gass. Nær all gass produsert på norsk sokkel eksporteres i rør til Europa.

For landsmøtet er det helt uaktuelt å akseptere at EU eller ACER verken nå eller i framtida, får mandat til å kunne pålegge Norge bygging av nye utenlandskabler.

Da mener landsmøtet at Norge må trekke seg ut av ACER. Beslutninger om bygging av utenlandskabler er en avgjørelse som suverent skal vedtas av norske styresmakter.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer