Støre: - Har advart EU

Statsminister Jonas Gahr Støre har advart EU om et pristak på gass. Han mener EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, også er enig i at det ikke er veien å gå.

NEGATIV TIL PRISTAK: Jonas Gahr Støre forteller at han har løpende dialog med EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, angående pris på gass. Foto: Carina Johansen / NTB
NEGATIV TIL PRISTAK: Jonas Gahr Støre forteller at han har løpende dialog med EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, angående pris på gass. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Børsen): Under sin årlige «State of the union»-tale onsdag morgen, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen at EU og Norge har etablert en felles arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan gassprisene kan senkes.

- Jeg har blitt enig med statsminister Støre om at vi skal nedsette en arbeidsgruppe. Sammen skal vi jobbe for å finne ut hvordan vi kan senke gassprisen, på en fornuftig måte, sa hun da.

Da Børsen møter Jonas Gahr Støre onsdag ettermiddag, letter han litt på sløret om samarbeidet mellom regjeringen og EU.

- Jeg har snakket med von der Leyen løpende. Vi er enige om at våre eksperter på energi kan sitte med deres eksperter og vurdere hvordan disse markedene nå fungerer, sier han, og legger til:

- Vi har fra norsk side advart mot pristak, fordi det kan sende helt gale signaler og føre til mindre gass i Europa. Det tror jeg er en holdning EU-kommisjonen deler.

EU: Onsdag morgen holdt Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, en tale om EUs tilstand. Vis mer

Lengre avtaler

Støre forteller at arbeidsgruppa består av både diplomater og energieksperter fra Norge, som skal dele Norges synspunkter og erfaringer.

- Et av de forslagene som er oppe, er om flere av gassavtalene mellom norske og europeiske selskaper kan ha et lengre tidsperspektiv, enn disse veldig korte avtalene som er i spotmarkedet.

- En makspris er helt uaktuelt, slik du ser det?

- Vi har sagt at vi ikke syns at den svarer på de utfordringene som er. Og så langt jeg kan lese von der Leyen, er det ikke heller noe hun vil gå inn for.

Torsdag skal Støre møte norske gass-selskaper, for å blant annet høre deres erfaringer om gassutvekslingen med Europa.

- Ikke regjeringen som selger gass

På spørsmål om hvem som tar regninga for en eventuelt lavere gass, svarer Støre:

- Dette koster Europa enormt mye allerede i dag. Jeg har gjort det klart at det ikke er regjeringen som selger gass. Det vet Europa. Vi gir tillatelse til å utvinne gass, og så er det selskapene som selger det, sier han, og legger til:

- Det som blir vektlagt i Europa, og grunnen til at von der Leyen kaller Norge for en pålitelig partner, er at vi har klart å øke eksporten med nesten ti prosent. Norge er i dag Europas ledende gassleverandør, og vi er i tillegg et demokrati. Det tror jeg von der Leyen vet kvaliteten av.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer