Støre har tapt titalls millioner

Statsminister Jonas Gahr Støre plasserte sommeren 2020 arven på 75 millioner kroner i banken etter kritiske saker i flere valgkamper. Det har Ap-lederen tapt enorme summer på, ifølge Dagbladets beregninger.

I BANKEN: Jonas Gahr Støre har pengene sine i DNB og Danske Bank for at det ikke skal stilles spørsmål om hans formue. Erna Solberg har pengene i fond mens det nå er avslørt at ektefellen Sindre Finnes har vært svært aktiv i aksjemarkedet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I BANKEN: Jonas Gahr Støre har pengene sine i DNB og Danske Bank for at det ikke skal stilles spørsmål om hans formue. Erna Solberg har pengene i fond mens det nå er avslørt at ektefellen Sindre Finnes har vært svært aktiv i aksjemarkedet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg gikk i 2017 ut og sa hun hadde sparepengene sine i aksjefond. På det tidspunktet var det snakk om fire millioner kroner, og hun sa at det var uproblematisk å være åpen.

- Jeg vil ikke mene noe om hvordan Støre forholder seg til dette, men synes selv det er uproblematisk å være åpen, sa Solberg.

Erna Solberg gikk ut i Dagens Næringsliv da Jonas Gahr Støre på det tidspunktet ikke ønsket å oppgi hvor han hadde plassert arven.

Det Erna Solberg ikke fortalte Dagens Næringsliv var at ektemannen Sindre Finnes, som hun har felles økonomi med, eide en rekke aksjer.

Videre var hun ikke ifølge seg selv på det tidspunktet klar over at Finnes var en aktiv aksje- og derivathandler med over 3000 handler i statsministerperioden fra 2013-2021.

Totalt tjente Sindre Finnes ekteparet 1,8 millioner kroner på aksje- og derivathandlingen, ifølge tallene ekteparet selv har lagt fram.

Erna Solberg opplyser at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer

NRK-sak om 175 kroner

Støres pengeplasseringer ble et stort tema i både 2017- og 2019-valgkampen.

12 dager før 2019-valgkampen publiserte NRK en kritisk artikkel om noen av DNB-fondene Støre hadde plassert penger i. Totalt viste det seg at fondene hadde eierandeler i selskaper som igjen hadde eiendeler i selskaper som tilbyr privat eldreomsorg.

Totalt var 175 kroner av Støres formue på over 80 millioner kroner plassert i privat omsorg. NRK ble kritisert for å publisere saken kort tid før valget.

«Samtidig som partiet hans går til valg mot privat profitt i velferden, har Ap-leder Jonas Gahr Støre selv penger i fond som investerer i private velferdskonsern. Tolv dager før valget selger han seg ut», het det i NRK-ingressen.

NRK-saken var forøvrig skrevet av Cato Husabø Fossen. Sommeren etter begynte han som kommunikasjonssjef i Høyre og står nå midt oppi Erna Solbergs krisehåndtering etter Sindre Finnes-aksjehandlingen.

Pengene i banken

Støre tok sommeren etter, i 2020, en avgjørelse om å plassere hele formuen som da var på 75 millioner kroner i banken i stedet for i fond. Bakgrunnen var all støyen som hadde vært i de to foregående valgkampene.

- Det tok to dager av min oppmerksomhet og medienes oppmerksomhet. Det er ikke slike saker jeg skal møte i Dagsrevyen for å snakke om. Jeg skal snakke om Aps politikk, sa Støre til VG.

På dette tidspunktet var Sindre Finnes på sitt mest aktive i aksjemarkedet mens Erna Solberg var statsminister. Bare noen måneder seinere veddet han på at børsen skulle ned rett før regjeringen varslet nye coronainnstramminger.

VG spurte Støre da han plasserte arven etter bestefaren i banken om hvor mye han kom til å tape.

- Det er helt umulig å si. Jeg har ikke regnet på det, men det er klart at en mer aktiv forvaltning gir mulighet for en større avkastning enn rente på konto. Men det er en pris jeg er villig til å betale, sa Støre.

Kommentator i Dagbladet Martine Aurdal sier at det er få andre tilfeller i norsk i histore som kan sammenliknes med Sindre Finnes' aksjekjøp da Erna Solberg var statsminister. Vis mer

Tapt enorme summer

Dagbladet har i lys av Sindre Finnes' gevinst i aksjemarkedet de siste årene gjort en beregning av hva Støre har tapt på å ikke ha arven plassert i aksjefond siden sommeren 2020.

Vi har tatt utgangspunkt i referanseindeksen for DNBs indeksfond for Europa, som var det første fondet oppgitt i listen over Støres fond.

Dette er en beregning og Dagbladet er ikke kjent med hvor stor andel av Støres arv som var plassert i de ulike fondene. Dagbladet har også tatt utgangspunkt i DNBs beste offentlig publiserte bankrente.

Det er grunn til å tro at Støre har hatt høyere rente enn dette. DNB opplyser at de gir individuell prising når det er snakk om større summer.

Basert på indeksutviklingen i europeiske aksjer og de - svært lave - bankrentene som har vært siden 2020, kan Dagbladet sette opp følgende regnestykke:

Utviklingen i indeksfond Europa (referanse):

  • Siste halvår 2020: +7,1 prosent
  • 2021: +19,78 prosent
  • 2022: -5,11 prosent
  • 2023: +21,40 prosent
  • Avkastning i prosent: 48 prosent
  • Avkastning på 75 millioner kroner: 36 millioner

Hadde Støre satt 75 millioner kroner i DNBs globale indeksfond 1. juli 2020 ville avkastningen vært enda høyere - 44 millioner kroner.

Innskuddsrentene har vært svært lave i perioden Støre har hatt pengene i banken. Fra sommeren 2020 til julen 2021 var innskuddsrenten 0,17 prosent. Siden har renten krøpet opp til 2 prosent, ifølge Finansportalen fra Forbrukerrådet.

Et grovt overslag tilsier at Støre har hatt renteinntekter på 1-2 millioner kroner i perioden sommeren 2020 til i dag.

Ifølge Dagbladets beregninger har dermed Jonas Gahr Støre tapt mange og 30 millioner kroner på å ta pengene ut av norske fond og ha pengene i banken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer