Kina:

- Store interesser i Ukraina

Kina har hatt økende interesser i Ukraina, og sannsynligvis store planer om å bruke landet for å knytte seg nærmere Vesten. Nå trues Xi Jinpings ambisjoner av Putins krig.

TRUET: President Xi Jinpings ambisjoner om dannelsen av en moderne silkevei kan ha blitt satt i fare av hans egen allierte, Vladimir Putin, da sistnevnte valgte å invadere Ukraina, et land Kina har vist stor interesse for det siste tiåret. Foto: AP Photo / Andy Wong / NTB.
TRUET: President Xi Jinpings ambisjoner om dannelsen av en moderne silkevei kan ha blitt satt i fare av hans egen allierte, Vladimir Putin, da sistnevnte valgte å invadere Ukraina, et land Kina har vist stor interesse for det siste tiåret. Foto: AP Photo / Andy Wong / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den 13. juli 2019 når president Volodymyr Zelenskyj har en telefonsamtale med Xi Jinping, president for Folkerepublikken Kina.

Anledningen for samtalen er tiårsjubileet for det strategiske partnerskapet mellom Ukraina og Kina.

- Kina er Ukrainas fremste partner innen handel og økonomi i verden, konstaterer Zelenskyj overfor den kinesiske kollegaen.

De to presidentene proklamerer ønsker om å videreføre samarbeidet, og blir enige om å innføre en visum-fri avtale mellom de to landene.

Zelenskyj forteller Xi at han håper Ukraina kan bli en «bru til Europa», for kinesiske forretningsinteresser, noe som antakelig taler til den kinesiske presidentens ambisjoner.

To og et halvt år seinere invaderer russiske styrker Ukraina på Vladimir Putins ordre, og Xi Jinpings bru til Europa er i ferd med å rase.

Belte og vei

I 2013 lanserte den kinesiske regjeringen «the Belt and Road Initiativ» (BRI), som på norsk kan oversettes til «Ett belte, én vei prosjektet».

BRI omtales ofte som midtpunktet i Xi Jinpings utenrikspolitikk, og er såpass viktig for den kinesiske presidenten at han i 2017 fikk det skrevet inn i grunnloven til Kinas kommunistparti.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer