Kina:

- Store interesser i Ukraina

Kina har hatt økende interesser i Ukraina, og sannsynligvis store planer om å bruke landet for å knytte seg nærmere Vesten. Nå trues Xi Jinpings ambisjoner av Putins krig.

TRUET: President Xi Jinpings ambisjoner om dannelsen av en moderne silkevei kan ha blitt satt i fare av hans egen allierte, Vladimir Putin, da sistnevnte valgte å invadere Ukraina, et land Kina har vist stor interesse for det siste tiåret. Foto: AP Photo / Andy Wong / NTB.
TRUET: President Xi Jinpings ambisjoner om dannelsen av en moderne silkevei kan ha blitt satt i fare av hans egen allierte, Vladimir Putin, da sistnevnte valgte å invadere Ukraina, et land Kina har vist stor interesse for det siste tiåret. Foto: AP Photo / Andy Wong / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den 13. juli 2019 når president Volodymyr Zelenskyj har en telefonsamtale med Xi Jinping, president for Folkerepublikken Kina.

Anledningen for samtalen er tiårsjubileet for det strategiske partnerskapet mellom Ukraina og Kina.

- Kina er Ukrainas fremste partner innen handel og økonomi i verden, konstaterer Zelenskyj overfor den kinesiske kollegaen.

De to presidentene proklamerer ønsker om å videreføre samarbeidet, og blir enige om å innføre en visum-fri avtale mellom de to landene.

Zelenskyj forteller Xi at han håper Ukraina kan bli en «bru til Europa», for kinesiske forretningsinteresser, noe som antakelig taler til den kinesiske presidentens ambisjoner.

To og et halvt år seinere invaderer russiske styrker Ukraina på Vladimir Putins ordre, og Xi Jinpings bru til Europa er i ferd med å rase.

SENKER BÅT: En video publisert av Azovbataljonen skal vise ukrainere senke en russisk båt, 20. mars 2022. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Belte og vei

I 2013 lanserte den kinesiske regjeringen «the Belt and Road Initiativ» (BRI), som på norsk kan oversettes til «Ett belte, én vei prosjektet».

BRI omtales ofte som midtpunktet i Xi Jinpings utenrikspolitikk, og er såpass viktig for den kinesiske presidenten at han i 2017 fikk det skrevet inn i grunnloven til Kinas kommunistparti.

Navnet «Ett belte, én vei» henspiller henholdsvis på «økonomisk belte» og «Silkeveien». Sistnevnte referer til det historiske navnet på handelsnettverket mellom områder i Middelhavet og Øst-Asia.

Målet med Xis prosjekt skal uttalt være å bygge en ny utgave av Silkeveien, og slik sikre Kina tette økonomiske bånd på et internasjonalt plan.

Prosjektet skal gjennomføres gjennom både utbygging av infrastruktur og handelsavtaler, og er anslått til å være verdt 11,4 billioner kroner.

I 2018 åpnet et BRI-investeringssenter i Kyiv i Ukraina, et land ideelt for Kinas planer.

- Kina har meget store interesser i Ukraina, sier professor og Øst-Asia-ekspert ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov.

Ville leie fem prosent av Ukraina

- Det man må huske på er at Kina var Ukrainas hovedhandelspartner, sier Tikhonov.

I 2019 passerte Kina Russland som Ukrainas største handelspartner, med en total handelsverdi på rett i underkant av 19 milliarder dollar, viser tall Reuters har innhentet.

Dette er en økning på mer enn 80 prosent siden 2013. I etterkant av dette har handelen mellom de to landene fortsatt å øke.

- Kinas interesse i Ukraina er ganske diversifisert, forklarer Tikhonov, og nevner blant annet Kinas interesse i Ukrainsk jord.

Ukraina er kjent for sitt svært gode jordsmonn, og blir ofte omtalt som «Europas brødkurv».

HVETE: Ukraina er en av verdens største produsenter av hvete. Avbildet er en hveteåker i nærheten av landsbyen Zhovetne. Foto: Reuters / Valentyn Ogirenko / NTB.
HVETE: Ukraina er en av verdens største produsenter av hvete. Avbildet er en hveteåker i nærheten av landsbyen Zhovetne. Foto: Reuters / Valentyn Ogirenko / NTB. Vis mer

Dette er svært interessant for Kina, som inneholder rundt en femtedel av verdens befolkning, men bare drøyt en tiendedel av verdens dyrkbare jord.

- Det var nok et håp om at man i Ukraina kunne bygge landbruksselskaper for å fø Kina, sier Tikhonov.

I Ukraina er det ulovlig å selge dyrkbar mark til utenlandske eiere, men i 2013 skal et statseid kinesisk selskap ha inngått en avtale om å leie et omfattende jordbruksareal.

Avtalen skulle starte med 100 tusen hektar, før dette over tid skulle trappes opp til 3 millioner hektar.

Om dette hadde funnet sted ville Kina i så fall kontrollert rundt 5 prosent av Ukrainas totale areal. Et område på størrelse med Belgia.

Angriper kinesiske interesser

Ukraina er i tillegg til jordbruk også rikt på andre ressurser som Kina har interesse av.

Blant annet produserer to selskaper i landet omtrent halvparten av verdens neon. Neon er blant annet svært viktig for produksjonen av mikrobrikker, som brukes i alt fra biler til smarttelefoner.

Det gjør det også viktig for Kina, som er en av de største teknologiprodusentene i verden.

Ett av de to neonselskapene, Ingas, holder til i havnebyen Mariupol. Der skal også det kinesiske statseide selskapet COFCO skal ha investert over 50 millioner dollar.

ØDELAGT: Dette bildet, tatt med en drone, viser ødeleggelsen av et boligstrøk i Mariupol. Så mye som 90 prosent av byens bebygning skal være skadet eller ødelagt. Foto: Azov regiment press service / Reuters / NTB.
ØDELAGT: Dette bildet, tatt med en drone, viser ødeleggelsen av et boligstrøk i Mariupol. Så mye som 90 prosent av byens bebygning skal være skadet eller ødelagt. Foto: Azov regiment press service / Reuters / NTB. Vis mer

Mariupol er nå et av de kraftigste ofrene for Putins krig, og har blitt påført det Røde Kors omtalte som «apokalyptiske ødeleggelser».

I tillegg til Mariupol har også kinesiske selskaper investert i byer som Mykolaiv, Odessa og Kyiv.

Når Putin angriper Ukraina, virker han dermed også å angripe Kinas interesser.

Det er kanskje derfor Kina så langt sitter stille i båten når det kommer til Putins krig, og at relasjonen mellom de to allierte landene ser ut til å ha blitt noe avkjølt.

- Kina spiller et komplisert spill, de prøver å bevare relasjoner på begge sider, slik at de uavhengig av krigens utfall kan få sine gevinster, forteller Tikhonov.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer