Arbeidsgiveravgiften

Støre-refs: - Straffer deling

Statsminister Jonas Gahr Støre gjør det stikk motsatte av hva man vil forvente av en Ap-regjering. Han straffer arbeidsgivere som vil dele av overskuddet med sine ansatte, hevder NHO-topp Øystein Eriksen Søreide.

STIKK: Statsminister Jonas Gahr Støre straffer arbeidsgivere som deler av verdiskapingen, hevder Abelia-direktør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STIKK: Statsminister Jonas Gahr Støre straffer arbeidsgivere som deler av verdiskapingen, hevder Abelia-direktør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det sviende stikket fra Abelias administrerende direktør Øystein Eriksen Søreide kommer én uke før Støre tar med seg alle statsrådene til den første og derfor så viktige budsjettkonferansen for neste års statsbudsjett.

Søreide snakker om det omstridte topptrinnet på arbeidsgiveravgiften - 5 prosent ekstra - for inntekter over 750 000 kroner.

- Regjeringen har hele tiden sagt at denne ekstra avgiften skulle være midlertidig. Jeg forventer en avklaring om at de akter å holde ord. Å fjerne denne ekstraavgiften må være det første regjeringen gjør når de begynner å jobbe med statsbudsjettet for neste år, sier Søreide til Børsen.

Baklengs inn i framtida

Regjeringens arbeid med neste års statsbudsjett begynner for alvor søndag 5. mars. Da låser statsrådene seg inn på Klækken hotell, hvor det vil bli beinhard tautrekking og tøffe prioriteringer tre dager til ende.

SVIENDE: Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide forventer at pengene fra midlertidig ekstra arbeidsgiveravgift tas av bordet før regjeringen starter arbeidet med neste års statsbudsjett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SVIENDE: Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide forventer at pengene fra midlertidig ekstra arbeidsgiveravgift tas av bordet før regjeringen starter arbeidet med neste års statsbudsjett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Søreide mener det er én prioritering som er så opplagt at den verken bør utløse tårer eller gnissel.

- Arbeidsgiveravgiftens ekstratrinn for inntekter over 750 000 kroner er jo ikke noe annet enn en ekstra skatt på arbeidsplasser, og da særlig på kompetansearbeidsplasser. Regjeringen sier jo selv at det er kompetanse og kunnskap vi skal leve av i framtida. Da nytter det ikke å gå baklengs inn i framtida, sier Søreide.

Tydelige beskrivelser

Abelia er NHOs landsforening for kunnskaps- og teknologivirksomheter.

Søreide sier at en middels stor IKT-bedrift kan sitte igjen med en million kroner eller mer i økt arbeidsgiveravgift på et år.

Han anslår at en stor andel av de ansatte i medlemsbedriftene tjener over 750 000 kroner.

- Det merkes jo, sier han.

NHO-toppen mener at bedrifter med ansatte i Norge og i andre land, vil vurdere å flytte ut eksisterende jobber eller etablere nye utenfor Norge.

- Våre medlemsbedrifter er meget tydelige i beskrivelsen av dette scenarioet, sier han til Børsen.


Straffer deling

På toppen av det hele, sier sju av ti medlemsbedrifter i Abelia at de mangler kvalifisert arbeidskraft.

STATSBUDSJETTET: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen om milliardær-flukt: - Det må de få lov til
 Vis mer

- Vi risikerer at Norge går glipp av en stor mulighet, fordi vi går glipp av disse ressursene. Det er et stort paradoks at dette skjer under en Ap-regjering. For dersom vi skal ta omstillingen på alvor, så betyr det at vi i økende grad skal leve av det vi har i hodet. Det er kunnskapsarbeideren den nye arbeideren, argumenterer Søreide.

Nå er det derimot tvert om, mener han.

- Vi har en Ap-regjering som straffer arbeidsgivere som deler av verdiskapingen med sine ansatte. Det må jo være et stort tankekors. Partier som normalt har deling som perspektivet, burde jo være fornøyd med at den moderne kunnskapsarbeideren får mer i lønn, framfor å straffe denne verdidelingen, sier han til Børsen.

Den økte arbeidsgiveravgiften er anslått å hente inn nær 8 milliarder kroner ekstra i statskassa i løpet av et år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer