- Store, umiddelbare prisøkninger

Tyskland mener de kan klare seg uten russisk gass, men medgir at det blir dyrt. Økende gasspriser vil også merkes i Norge.

STENGER: Tyskland vil stenge alle atomkraftverk, som dette nær byen Emmen, innen utgangen av 2022. Det gjør dem ekstra avhengige av gass fra Russland. Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock / NTB
STENGER: Tyskland vil stenge alle atomkraftverk, som dette nær byen Emmen, innen utgangen av 2022. Det gjør dem ekstra avhengige av gass fra Russland. Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Russland mandag anerkjente utbryterregioner i Øst-Ukraina som selvstendige stater og sendte «fredsbevarende styrker» til området, har verdenssamfunnet ilagt en rekke sanksjoner.

En av områdene det er knyttet mest spenning til er på energifeltet. Russland står nemlig for 35-40 prosent av Europas gassimport, og skulle Russland stenge kranene helt ville det etter alle solemerker fått knusende konsekvenser for europeisk industri.

- Store prisøkninger

Tirsdag stanset Tyskland godkjenningen av den omstridte gassrørledningen Nord Stream 2. Rørledningen, som går fra Russland til Tyskland langs havbunnen under Østersjøen, er ferdigbygget, men er så langt ikke satt i drift.

Og nå er godkjenningen lagt på is.

Tysklands økonomiminister Robert Habeck fikk direkte spørsmål på radiostasjonen Deutschlandfunk om Europas største økonomi kan klare seg uten naturgassleveranser fra Russland.

- Ja, det kan den, svarte han.

Han måtte likevel vedgå at det vil føre til «store, umiddelbare prisøkninger», men mener det vil bli kompensert av andre energikilder, deriblant økt satsing på fornybar energi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer