- Store, umiddelbare prisøkninger

Tyskland mener de kan klare seg uten russisk gass, men medgir at det blir dyrt. Økende gasspriser vil også merkes i Norge.

STENGER: Tyskland vil stenge alle atomkraftverk, som dette nær byen Emmen, innen utgangen av 2022. Det gjør dem ekstra avhengige av gass fra Russland. Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock / NTB
STENGER: Tyskland vil stenge alle atomkraftverk, som dette nær byen Emmen, innen utgangen av 2022. Det gjør dem ekstra avhengige av gass fra Russland. Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Russland mandag anerkjente utbryterregioner i Øst-Ukraina som selvstendige stater og sendte «fredsbevarende styrker» til området, har verdenssamfunnet ilagt en rekke sanksjoner.

En av områdene det er knyttet mest spenning til er på energifeltet. Russland står nemlig for 35-40 prosent av Europas gassimport, og skulle Russland stenge kranene helt ville det etter alle solemerker fått knusende konsekvenser for europeisk industri.

- Store prisøkninger

Tirsdag stanset Tyskland godkjenningen av den omstridte gassrørledningen Nord Stream 2. Rørledningen, som går fra Russland til Tyskland langs havbunnen under Østersjøen, er ferdigbygget, men er så langt ikke satt i drift.

Og nå er godkjenningen lagt på is.

Tysklands økonomiminister Robert Habeck fikk direkte spørsmål på radiostasjonen Deutschlandfunk om Europas største økonomi kan klare seg uten naturgassleveranser fra Russland.

- Ja, det kan den, svarte han.

Han måtte likevel vedgå at det vil føre til «store, umiddelbare prisøkninger», men mener det vil bli kompensert av andre energikilder, deriblant økt satsing på fornybar energi.

Det som gjør at gassen er så viktig for Europa akkurat nå, er at den spiller nøkkelrollen i det grønne skiftet, forteller kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i konsulentselskapet Volue Insight.

- I Europa har man gått veldig fort fram med å fjerne kull og kjernekraft, og man bygger masse fornybar og vindkraft. Gassen er nøkkelen til å dempe ut de svingningen som oppstår i den overgangsfasen, sier Lilleholt til Børsen.

- Dramatisk hvis det endrer seg

Det er først når man i større grad har fått gjennomført nettopp det grønne skiftet, at man blir mindre avhengig av gasstilførselen fra Russland. Derfor er man nå i en ustabil fase i Europa, selv uten konflikten i Ukraina.

- Det er først når hydrogen og batteri får sin revolusjon at det drar ned betydningen av gass, og man kan regulere på en annen måte. Gass vil ha sentral betydning det neste tiåret, sier Lilleholt.

Noe av bekymringen akkurat nå er at Russland kan svare på de vestlige sanksjonene, med å knipe igjen på gasstilførselen til Europa, selv om president Vladimir Putin har manet til å holde energispørsmålet utenfor den pågående konflikten.

- De kan gjøre noe for å ramme Europa, men det vil også ramme dem selv. De er dønn avhengig av den inntekten, sier Lilleholt, og fortsetter:

- Usikkerheten vokser, og det er fortsatt for tidlig å si hvor store konsekvenser det får. Det har ikke smelt ordentlig ennå.

Oljeanalytiker i Arctic Securities, Ole-Rikard Hammer, sier at dersom gasstilførselen fra Russland knipes igjen, er det noe vi nordmenn også trolig vile merke på lommeboka.

- Russisk eksport har vært leveringsdyktig over tid, også gjennom kriser, og det ville vært dramatisk hvis det endrer seg. Da vil gassprisene gå opp mer og legge press på strømprisene, sier Hammer til Børsen.

Høye priser vil vedvare

Lilleholt minner uansett om at de voldsomt høye strømprisene i vinter var en kombinasjon av flere ting. Det var mindre tilførsel av gass fra Russland, men også den hydrologiske situasjonen i Norge, der det var tomme magasiner.

De høye prisene vil likevel vedvare.

- Det er forventet høy pris hele sommeren, tett opp mot en krone per kwh. Prisene for mars har steget med over 25 prosent på to dager. Om det er frykt, risikomargin eller reelle prisdifferanser, det er mer uklart, sier Lilleholt.

Alt kan uansett ikke tilskrives Ukraina-situasjonen, for værmeldingene har ikke slått til, så også der har man mistet 5 twh sammenliknet med hva som var forventet.

- Det er kombinasjonen som gjør at det har steget mye, sier Lilleholt.

Om norske husholdninger kommer til å merke det på lommeboka, så går det så det griner for AS Norge. Høye gass- og oljepriser gir klingende mynt i kassa.

Høy oljepris

I begynnelsen av uka var nordsjøoljen helt oppe i 99 dollar fatet, den høyeste prisen på sju år.

Litt av årsaken er at oljemarkedet er «fundamentalt stramt» i utgangspunktet, sier Hammer. Samtidig har etterspørselen etter olje kommet sterkt tilbake etter coronapandemien, men produksjonen øker ikke like raskt.

- Delvis på grunn av lave investeringer og delvis fordi Opec-produsentene og Russland har vært forsiktige med å øke produksjonen. Når det på toppen av dette blir usikkerhet rundt Russlands eksport, de er verdens nest største eksportør av olje, og Europa er deres hovedmarked, så vil det naturligvis presse prisene opp, sier Hammer.

Ukraina-situasjonen gir et risikopåslag i oljeprisen, påpeker Hammer.

- Etter vår mening er ikke dette påslaget veldig høyt pr. i dag, og kan bli betydelig høyere hvis vi får et verstefalls scenario: Hvis konflikten utvikler seg til å bli reell, kan man tenke seg at oljeforsyningene rammes fysisk.

Han påpeker at noe av det viktigste nå er utfallet av forhandlingene med Iran, der man prøver å reforhandle atomavtalen. Lykkes man med det så kan Iran, som er en betydelig oljeprodusent, begynner å eksportere igjen.

- Det er to scenarioer som kan slå i begge retninger, utfallsrommet for oljeprisen blir stort hvis du mister russisk olje og mislykkes med oljen fra Iran, sier Hammer, og legger til:

- Og motsatt: Hvis du får en diplomatisk løsning på begge, ser det ikke så alvorlig ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer