Strømpriser

Støre var informert

Statsminister Jonas Gahr Støre var orientert om at nestlederen ville gå ut mot hans egen utvalgsleder. - Arbeiderpartiet dobbeltkommuniserer, mener Høyres Nikolai Astrup.

STRØMKABELFLOKE: Ap-nestleder Bjørnar Skjæran (til høyre) handlet i forståelse med statsminister Jonas Gahr Støre, ifølge partiet. Foto: Javid Parsa / NTB
STRØMKABELFLOKE: Ap-nestleder Bjørnar Skjæran (til høyre) handlet i forståelse med statsminister Jonas Gahr Støre, ifølge partiet. Foto: Javid Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): Et forslag fra Stavanger har skapt intern uenighet i Arbeiderpartiet.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun leder et nytt energiutvalg i Ap og foreslår å utjevne de enorme strømprisforskjellene mellom nord og sør i Norge.

Men å få fortgang på å koble strømnettet mellom nord og sør er uaktuelt, hevder Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran i en kronikk hos Nordnorsk debatt.

Dagbladet har spurt partisekretær i Ap Kjersti Stenseng om Skjærans utspill er Ap-ledelsens linje, eller om han kjører sololøp.

- Bjørnar har uttalt seg i forståelse med resten av ledelsen, svarer Stenseng i en SMS til Dagbladet.

187 ganger høyere priser

Stenseng legger til:

- Men det er viktig å understreke at nå skal vi ha en god og åpen debatt om disse spørsmålene i partiet vårt fram til utvalget skal levere sin innstilling, skriver hun.

I PARTIORGANISASJONEN: Partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Terje Pedersen / NTB
I PARTIORGANISASJONEN: Partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Strømmen var i forrige uke 187 ganger dyrere i Sør-Norge enn i Nord-Norge. Det viser foreløpige tall fra strømbørsen Nord Pool.

Ap-nestleder Skjæran, som selv er fra Nordland, skriver hos Nordnorsk debatt at å overføre strøm fra nord til sør ville økt prisen betydelig i nord, men ikke bidratt til vesentlig lavere priser i sør.

Statsminister Jonas Gahr Støre har mandag ikke hatt anledning til å svare på Dagbladets spørsmål.

Snakket med ledelsen

Utvalgsleder Kari Nessa Nordtun la først fram forslaget i Aftenposten og sa at «vi er ett folk, ett land».

FORSLAGSSTILLER: Utvalgsleder og Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap). Foto: NTB
FORSLAGSSTILLER: Utvalgsleder og Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap). Foto: NTB Vis mer

Nordtun sier til Dagbladet nå at hun synes det er bra med politisk debatt, spesielt rundt så viktige områder som kraftpolitikk.

- At Bjørnar Skjæran på samme måte som meg og mange andre har et utgangspunkt for hva de ønsker å gjøre med norsk kraftpolitikk og ikke, er helt greit. Arbeiderpartiets politikk er best når den skapes nedenfra og opp, men selvfølgelig skal også ledelsen i partiet få mene underveis som alle andre i partiet, skriver Nordtun i en SMS.

På spørsmål om hvilken kontakt hun selv har hatt med partiets ledelse om det omdiskuterte utspillet, svarer Nordtun at hun har snakket med både politisk ledelse og partiorganisasjonen.

- Det er selvsagt helt uaktuelt for dem å legge føringer på utvalgets arbeid utover det mandatet vi allerede har fått av sentralstyret, fortsetter Nordtun.

Fordeler ved intern diskusjon

Internt i Nordtuns energiutvalg er meningene også delte. Marianne Sivertsen Næss (Ap) sier til Dagbladet at det ikke er en god løsning.

- Det vil ta år og uansett ikke kunne bidra i dagens situasjon. Strømpriskrisa i sør må løses i sør, sier Næss. Hun er også leder av Stortingets energikomité.

UENIG: Marianne Sivertsen Næss- (Ap). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UENIG: Marianne Sivertsen Næss- (Ap). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hva tenker du om at utvalgslederen er så tydelig på det motsatte?

- Vi er et stort parti over hele landet, så det er helt naturlig at man har ulike syn. Jeg kan forstå at hun synes det føles urettferdig.

- Går det bra for Ap å ha en åpen konflikt gående?

- Det er mange fordeler ved å ha sånne diskusjoner internt til man har konkludert, men jeg er ikke redd for sånne diskusjoner og man må ha takhøyde for det, svarer Næss.

Skepsis i nord

Forslaget skal opp til debatt i partilagene.

Også Ap-stortingspolitikerne Cecilie Myrseth fra Troms og Runar Sjåstad fra Finnmark sa til Dagbladet at forslaget er uaktuelt.

Det samme mener fylkesordfører i Troms og Finnmark Tarjei Jensen Bech (Ap) og fylkesleder i Finnmark Ap, Kristina Hansen.

Nikolai Astrup (H), som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité, mener Arbeiderpartiet taler med to tunger.

- Det er ikke noen tvil om at Arbeiderpartiet dobbeltkommuniserer i denne saken. Kari Nessa Nordtun i Rogaland har et helt annet budskap enn det fiskeriministeren fra Nord-Norge har. Arbeiderpartiet må avklare hva de faktisk mener i denne saken, sier Astrup til Dagbladet.

Nikolai Astrup, (kommunal- og moderniseringsminister)  R5, Akersgata. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Nikolai Astrup, (kommunal- og moderniseringsminister) R5, Akersgata. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han sier at utbyggingsplanene uansett vil ta så lang tid at Nord-Norge og Sør-Norge da vil være i en annen situasjon enn nå.

- Vi har en rasjonell nettstruktur som gjør at strømmen flyter dit vi trenger den til enhver tid. Så er det viktig å understreke at det ikke er noen quick fix med overføringskabler mellom nord og sør i Norge, sier Astrup.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer