Felix Tschudis selskap får Kystverket-kritikk

Støre-vennens selskap: - Villedet

Støre-vennen Felix Henry Tschudis selskap opplyste feilaktig å ha Kystverkets godkjenning for sikring av havner. - Villedende markedsføring, sier Kystverket.

FIKK AVSLAG: I januar i år avslo Kystverket å fornye Tschudi Arctic Productions såkalte RSO-godkjenning, som gir rett til å bistå med å sikre norske havner. Selskapet er eid av Felix H. Tschudi (bildet) Foto: Annika Byrde / NTB
FIKK AVSLAG: I januar i år avslo Kystverket å fornye Tschudi Arctic Productions såkalte RSO-godkjenning, som gir rett til å bistå med å sikre norske havner. Selskapet er eid av Felix H. Tschudi (bildet) Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar i år fikk Tschudi Arctic Protection as en nedslående melding.

Siden 2019 hadde selskapet hatt Kystverket-godkjenning som såkalt Recognized Security Organization (RSO), og bisto med sikring av norske havner mot terror, digitale angrep og andre trusler.

Nå avslo Kystverket å fornye RSO-godkjenningen.

«Selskapet oppfyller helt kun 4 av de 13 kravene», skrev Kystverket.

Saksbehandleren la til at to av tre innsendte arbeider fra selskapet i 2022 ikke ble godkjent ved første gangs innsending.

«En beklagelig feil»

Dermed ble det «økt belastning for våre saksbehandlere og forsinkelser for havneanleggene», slo Kystverket fast.

Tross avslaget har selskapet på sin nettside fortsatt å reklamere med å ha RSO-godkjenning.

«Tschudi Arctic Protection er en godkjent sikringsvirksomhet (Recognized Security Organisation - RSO) hos Kystverket», sto det inntil nylig på nettsida.

Først da Dagbladet onsdag forrige uke tok kontakt, ble dette fjernet.

FØR: Slik så nettsida til Tschudi Arctic Protection ut onsdag morgen denne uka. Foto: Screenshot
FØR: Slik så nettsida til Tschudi Arctic Protection ut onsdag morgen denne uka. Foto: Screenshot Vis mer

«En beklagelig feil som vi nå har ordnet opp i», skrev daglig leder Lars Christian Aasen til Dagbladet onsdag ettermiddag.

- Villedende

Tschudi Arctic Protection er et datterselskap i Tschudi Shipping Company, som har virksomhet i Europa, Asia, Afrika og Amerika, og kontrolleres av Felix Henry Tschudi (63) og hans familie.

Tschudi er barndomsvenn av statsminister Jonas Gahr Støre.

Han kom i søkelyset da Dagbladet skrev at Utenriksdepartementet under Støres ledelse i 2008 ga millionstøtte til et prosjekt initiert av vennens selskap.

Nå får Tschudi Arctic Protection kritikk av Kystverket for å ha hevdet å ha RSO-godkjenning.

- Villedende markedsføring, fastslo seniorrådgiver i Kystverket, Andreas Breivik, da Dagbladet ringte ham på onsdag.

ETTER: Slik så nettsida til Tschudi Arctic Protection ut onsdag ettermiddag. Foto: Screenshot
ETTER: Slik så nettsida til Tschudi Arctic Protection ut onsdag ettermiddag. Foto: Screenshot Vis mer

Han forklarte at RSO-godkjenning gir rett til å ta konsulentoppdrag som gjelder sikring av havneanlegg mot terrorist-angrep, fremmed etterretning og «uønskede, villede handlinger» som tyveri og digitale angrep.

Ikke politimyndighet

Tschudi Arctic Protections RSO-godkjenning utløp i oktober i fjor, og ble ikke fornyet.

- Det betyr at hvis de gjør et arbeid for et havneanlegg, vil det ikke bli godkjent av oss. Da blir det bare avvist, sa Breivik til Dagbladet onsdag morgen.

Han var da ikke klar over det som sto på selskapets nettside om RSO-godkjenning.

- Det er jo villedende markedsføring at de ikke har oppdatert nettsida si. Men jeg vil jo tro at de fleste våkne kunder vil gå inn på Kystverkets nettside, og velge et firma som er RSO-godkjent, sa han.

I SØKELYSET: I 2012 kom Felix Tschudi i søkelyset da Dagbladet skrev at Utenriksdepartementet under hans venn Jonas Gahr Støres ledelse i 2008 ga millionstøtte til et prosjekt initiert av Tschudis selskap. Faksimile av Dagbladet 25. april 2012.
I SØKELYSET: I 2012 kom Felix Tschudi i søkelyset da Dagbladet skrev at Utenriksdepartementet under hans venn Jonas Gahr Støres ledelse i 2008 ga millionstøtte til et prosjekt initiert av Tschudis selskap. Faksimile av Dagbladet 25. april 2012. Vis mer

Han fortalte at Kystverket vil kontakte selskapet om saken.

- Vi vil sende en e-post eller ringe og gjøre dem oppmerksom på det, men vi har ikke politimyndighet, og følger ikke opp markedsføring på internett, sa Andreas Breivik.

- Ligger på is

Da Dagbladet kort etter kontaktet Tschudi Arctic Protections daglige leder Lars Christian Aasen, handlet selskapet raskt. Noen timer senere var nettsida med opplysningen om RSO-godkjenning tatt ned.

- Det er ikke korrekt lenger, men det var det da siden ble opprettet, forklarer Aasen.

Han forteller at selskapet ikke har påtatt seg nye oppdrag som RSO (Recognized Security Organization) etter at godkjenningen utløp i oktober i fjor.

- Foreløpig påtar vi oss ikke oppdrag som RSO, og tar heller ikke nye oppdrag i det markedet der.

- Betyr det at virksomheten ligger på is?

- For RSO-aktiviteter er det korrekt. Vi har andre aktiviteter og vurderer fortsatt om vi skal søke om ny godkjenning som RSO, sier Aasen.

- Til etterretning

Aasen opplyser at eieren Felix Henry Tschudi og familien ikke er direkte involvert i driften av Tschudi Arctic Protection.

Han vil ikke kommentere det Kystverket skriver i sitt avslag på RSO-godkjenning, men «tar det til etterretning.»

Dagbladet har vært i kontakt med Felix Henry Tschudi, som henviser til Lars Christian Aasen.

Tschudi Shipping Company-konsernet driver med shipping og logistikk i en rekke land. Tidligere omfattet dette også Russland, men denne satsingen ble suspendert etter invasjonen av Ukraina i februar 2022.

Konsernet hadde i 2021 en omsetning på 379 millioner kroner, og et overskudd etter skatt på 6,8 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer