Støres skattesmell for Norges rikeste

Norges rikeste person, laksearvingen Gustav Magnar Witzøe (27), ville vært nødt til å betale 30 millioner kroner mer dersom Ap fikk bestemme. Og 105 millioner kroner mindre dersom Høyre fikk viljen sin.

SKATTETOPP: Gustav Magnar Witzøe (27) er rikest i landet og dessuten på skattetoppen. Ap vil skjerpe skatteregninga med 30 millioner kroner for laksearvingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SKATTETOPP: Gustav Magnar Witzøe (27) er rikest i landet og dessuten på skattetoppen. Ap vil skjerpe skatteregninga med 30 millioner kroner for laksearvingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

135 millioner kroner er altså forskjellen i skatteregninga for den unge milliardæren med henholdsvis Høyre og Arbeiderpartiets formuesskatt.

Regnestykket er basert på et anslag som plasserer hele Witzøe-formuen i aksjer og null i eiendom. Dessuten vil neppe Høyres eller Arbeiderpartiets opplegg bli vedtatt uendret i løpet av neste stortingsperiode.

Det fungerer likevel som en god illustrasjon på effekten av Høyres ambisjon om full aksjerabatt på formuesskatten, og Aps ambisjon om å heve den fra dagens 0,85 prosent til 1,1 prosent for formuer over 1,7 millioner kroner og ytterligere 1,3 prosent for formuer over 20 millioner kroner.

Største bidragsyter

Skattelistene som ble lagt fram denne uka, viser at unge Witzøe vippet industrimagnaten Kjell Inge Røkke ned fra posisjonen som Norges rikeste i 2019.

Salmar-arvingen står oppført med en formue på svimlende 20 milliarder kroner, opp hele 19 milliarder fra 2018.

Salmar er en av verdens største lakseoppdrettere, grunnlagt av Gustav Witzøe senior. Han overførte samtlige aksjer til sønnen allerede da junior var 13 år gammel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer