Støres skattesmell for Norges rikeste

Norges rikeste person, laksearvingen Gustav Magnar Witzøe (27), ville vært nødt til å betale 30 millioner kroner mer dersom Ap fikk bestemme. Og 105 millioner kroner mindre dersom Høyre fikk viljen sin.

SKATTETOPP: Gustav Magnar Witzøe (27) er rikest i landet og dessuten på skattetoppen. Ap vil skjerpe skatteregninga med 30 millioner kroner for laksearvingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SKATTETOPP: Gustav Magnar Witzøe (27) er rikest i landet og dessuten på skattetoppen. Ap vil skjerpe skatteregninga med 30 millioner kroner for laksearvingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

135 millioner kroner er altså forskjellen i skatteregninga for den unge milliardæren med henholdsvis Høyre og Arbeiderpartiets formuesskatt.

Regnestykket er basert på et anslag som plasserer hele Witzøe-formuen i aksjer og null i eiendom. Dessuten vil neppe Høyres eller Arbeiderpartiets opplegg bli vedtatt uendret i løpet av neste stortingsperiode.

Det fungerer likevel som en god illustrasjon på effekten av Høyres ambisjon om full aksjerabatt på formuesskatten, og Aps ambisjon om å heve den fra dagens 0,85 prosent til 1,1 prosent for formuer over 1,7 millioner kroner og ytterligere 1,3 prosent for formuer over 20 millioner kroner.

Største bidragsyter

Skattelistene som ble lagt fram denne uka, viser at unge Witzøe vippet industrimagnaten Kjell Inge Røkke ned fra posisjonen som Norges rikeste i 2019.

Salmar-arvingen står oppført med en formue på svimlende 20 milliarder kroner, opp hele 19 milliarder fra 2018.

Salmar er en av verdens største lakseoppdrettere, grunnlagt av Gustav Witzøe senior. Han overførte samtlige aksjer til sønnen allerede da junior var 13 år gammel.

Gustav Magnar Witzøe står for øvrig oppført med en inntekt på 183 millioner kroner. Samlet betalte han 235,5 millioner kroner i skatt i fjor. Det gjør den unge mannen til Norges største bidragsyter til fellesskapet.

Langt fra nok, mener Eigil Knutsen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget og er valgt inn for Arbeiderpartiet fra Hordaland.

Aps opplegg ville plusset på ytterligere 30 millioner kroner - til 265,5 millioner kroner i 2019-skatt for Witzøe. Mens Høyres rabatt ville gitt en skatteregning på 130 millioner kroner, ifølge Aps beregninger.

Børsen har rettet en henvendelse til Salmar med spørsmål til Gustav Magnar Witzøe om hva han synes om skattenivået. Vi har også spurt om han anser at han betaler for lite, for mye eller passe skatt. Henvendelsen er ikke blitt besvart.

- Rimelig byttehandel

- Ap mener at det er på tide å la de superrike bidra mer til fellesskapet. Vi vil øke formuesskatten for å forhindre en stor overklasse som fører til at de rike og superrike får mye makt, sier Knutsen til Børsen.

- Det er vel sånn at disse verdiene først og fremst representerer og skaper arbeidsplasser? Det er jo ikke sånn at Witzøe kan gå i banken og ta ut 20 milliarder kroner?

- Det handler om en rettferdig fordeling. Fellesskapet stiller opp med utdanning av befolkningen, infrastruktur og et godt sikkerhetsnett. Noe alle er tjent med - også de superrike. Likevel ivrer de rikeste for å betale mindre formuesskatt, sier Knutsen.

- Å kreve et større bidrag til fellesskapet fra en mann som nyter godt av konsesjoner til oppdrett fra det samme fellesskapet, det er en rimelig byttehandel, tilføyer han.

Milliardær-dobling

Knutsen mener årets skattelister er avslørende lesestoff:

- Under høyreregjeringen har vi fått dobbelt så mange milliardærer. Norge har nå nesten fire ganger så mange rike og nesten dobbelt så mange superrike per million innbygger som USA, sier han.

UVANLIG HENVENDELSE: Petter Stordalen måtte nylig ta affære da Gerd (71) sendte ham et pengekrav etter flere tiår med radiostillhet. Foto/video: Bjørn Langsem / Dagbladet / Instagram Vis mer

Ifølge utregninger som Finansdepartementet har gjort på spørsmål fra Ap, vil full aksjerabatt i formuesskatten innebære at Norges tusen rikeste vil måtte betale 2,6 milliarder kroner mindre i skatt.

- I gjennomsnitt er det 1,45 millioner kroner på hver av dem, og på grunn av store formuer vil de aller rikeste ligge langt over dette. De 10 prosent rikeste i Norge vil samlet kunne dele på 7 milliarder kroner i skattekutt. Så godt som alle andre sitter igjen med null, sier Knutsen.

Hjørnesteinsbedrifter

I utkastet til Høyres partiprogram som skal vedtas på landsmøtet til våren, heter det at partiet vil «fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, og på sikt fjerne hele formuesskatten».

Partiets skattepolitiske talsperson, Vetle Wang Soleim, tar Witzøe og resten av oppdrettsnæringa i forsvar:

- Havbruksnæringen bidrar med mange milliarder til felleskassa, både gjennom skatt, konsesjoner, jobber og direkteinntekter til kommunene. Det virker som Arbeiderpartiet er mer opptatt av å lese skattelistenes topp 50, enn å besøke små- og mellomstore bedrifter rundt om i landet. Disse har eiere som er langt unna toppen av formueslistene. Og det er disse, som driver hjørnesteinsbedriften i lokalsamfunnet, som vår politikk heier fram. I motsetning til Arbeiderpartiets ubegrensede skatteøkninger, sier han i en e-post til Børsen.

Wang Soleim peker videre på et annet forhold som Høyre mener er urettferdig:

- Witzøe og mange andre norske bedriftseiere har ingen problemer med å betale formuesskatten, men dette er altså en skatt som utlendinger slipper unna, poengterer han, og legger til:

- Vi mener at det er viktigere at norske bedriftseiere bruker pengene på å skape flere jobber i privat sektor framfor å betale skatt på sitt eierskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer