Fellesforbundets Jørn Eggum

Støres strømsmell: - Har ikke svar

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fikk et realt strømsjokk fra sine venner i LO da Fellesforbundet vedtok at Norge må bryte med EUs energisamarbeid. Forbundsleder Jørn Eggum aner ikke hvordan han skal gjennomføre det.

DEFINERER OM: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener vedtaket om å melde Norge ut av Acer egentlig betyr at avtalene må reforhandles. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DEFINERER OM: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener vedtaket om å melde Norge ut av Acer egentlig betyr at avtalene må reforhandles. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi kan jo ikke sende dette over til Stortinget og forvente å bli tatt på alvor, sier Fellesforbundets leder om det ferske landsmøtevedtaket der LOs største forbund i privat sektor slår fast at Norge må forlate EUs energisamarbeid Acer.

Eggum gikk på et nederlag da et stort flertall på Fellesforbundet landsmøte vedtok å ta «et oppgjør med vårt eksisterende markedsbaserte kraftregime».

Vedtaket slår fast at det innebærer «frikobling fra EUs energiunion gjennom utmelding av energibyrået Acer».

- Men det kan du ikke forvente vil bli tatt på alvor?

- Det er ikke innlysende hvordan man skal løse dette. Vi må tenke oss om. Og vi må ha med oss forslagsstillerne som har fått gjennomslag, sier Eggum.

Splitter regjeringen

Energikampen ligger som en udetonert bombe i regjeringen. Senterpartiet nekter plent å være med på EUs fjerde energimarkedspakke, mens Arbeiderpartiet ser fordeler ved å knytte Norge tettere til klima- og energisamarbeidet i EU.

- Norge er en liten, åpen økonomi. Et regulert handelssamarbeid er svært viktig for forbrukere og næringsliv. Og som stor eksportør av gass er det viktig for Norge å ha ryddige markedsforhold og like konkurransevilkår, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han talte til Fellesforbundets landsmøte denne uka.

Uten at det snudde stemningen blant de Acer-skeptiske tillitsvalgte i LOs største forbund i privat sektor.

- Når saken er så betent i regjering, vil du si at dere har gjort det enklere eller vanskeligere for Støre?

- Du må spørre Støre om det. Han er statsminister og regjeringen styrer Norge. Men det var et knapt flertall i Ap's landsstyre som gikk for Acers tredje pakke, så det er ikke noe bredt flertall for den pakken.

- Hvordan skal en utmelding gjennomføres i praksis?

- Ja, nei, det vil jo vise seg. Det er ikke tvil om at dette må gjøres av Stortinget. Men i hvilken form, og hvilke muligheter vi har, det må vi finne ut av, sier Eggum til Børsen.

Vil reforhandle

Jørn Eggum tapte ikke bare Acer-saken på landsmøtet. Også når det kom til EØS, utenlandskabler og AFP talte salen ledelsen imot. Eggum takket av landsmøtet med å beskrive flere av vedtakene som «spenstige».

- Hva mente du med det?

- Det er ikke innlysende hvordan man skal løse mye av dette. Så nå må vi tenke oss om. Og vi må ha med oss forslagsstillerne som har fått gjennomslag, sier den gjenvalgte lederen.

- Så det er kanskje ikke praktisk mulig å få Norge ut av EUs energisamarbeid?

- Vi er nødt til å si noe om hvilke muligheter vi har også innenfor det regimet som er der i dag. Nå snakkes det om styringsmekanismer og forsyningssikkerhet og fyllingsgrad, altså å sørge for at det ikke går tomt i vannmagasinene våre. Så det er jo derfor vi må reforhandle disse avtalene. Det er innenfor den sfæren vi må se hvordan vi skal få oppfylt dette landsmøtevedtaket, sier Eggum.

RASER: Statsminister Jonas Gahr Støre hadde en klar beskjed til Dagbladets reporter under pressekonferansen da de nye statsrådene ble presentert. Video: NTB Vis mer

- Reforhandle? Vedtaket sier at Norge skal ut av Acer?

- Ja, vi skal jobbe for å komme ut av det. Marsjordren er at Norge ikke skal være en del av det samarbeidet. Det er i hvert fall et kraftig signal fra Fellesforbundet om at markedskreftene har gått for langt. Vi aksepterer ikke alt som kommer utenfra.

Betyr egentlig å reforhandle

Eggum minner om at Fellesforbundet var mot Acer også fra starten av.

- Det gikk gjennom med et par stemmers overvekt på Ap's landsstyremøte, som den gang ønsket å støtte Solberg-regjeringen. Det skjedde med åtte ufravikelige krav. Ett krav var at Acer ikke skulle kunne overprøve Norges suverene rett til å si nei til å bygge utenlandskabler. Og det har jo ikke skjedd at vi har blitt påtvunget å bygge kabler. Men redselen for at det utvikler seg i den retningen, kombinert med at vi ikke har kontroll på det som går gjennom kablene, ledet fram til vedtaket på vårt landsmøte, mener lederen.

- Som du egentlig sier er urealistisk?

- Det er ikke tvil om at dette er et politisk vedtak. Så det vi kan gjøre, er å sende våre innspill til de politiske partiene. Vi har mange venner på Stortinget, så urealistisk er det ikke.

- Men heller ikke enkelt?

- Vedtaket vårt betyr egentlig at vi ønsker å reforhandle de kontraktene som er der. Om det er mulig, sier vedtaket ikke noe om. Men vi skal ha en aktiv og offensiv holdning der vi selv kan bestemme hvor mye vann vi skal ha i magasinene, og hvor mye fornybar kraft vi produserer. Og det skal være sånn at vi kan stoppe å frakte ut kraft dersom vi har behov for den selv, framholder Eggum.

Nei til fjerde pakke

Fagforeningstoppen har følgende analyse for bakteppet til opprøret:

- Kraft har alltid vært en konkurransefordel for Norge, men nå skal vi jevne ut prisforskjellene med de vi konkurrerer mot. Dermed stoler man ikke lenger på politikken. Det går for seint, det er uklare svar og for mye utredning. Sa da vedtar Fellesforbundet at vi skal la være å jatte med Brussel. Ikke ta inn direktiver på ei fjøl inn uten å være kritisk, sier han og legger til:

- De store utenlandskablene til England og Tyskland er den utløsende årsaken til vedtaket om å gå ut av Acer. Nå er også den fjerde energipakken på trappene. Vi ser at det kan være mulig å stoppe denne, i og med at Senterpartiet i regjering har vært så tydelige i sitt nei til den fjerde pakken, sier Eggum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer