Bedragerirettssaken mot Donald Trump

Stormet ut i protest

Donald Trump ble først bøtelagt for sin oppførsel, før han stormet ut av rettssalen i New York, da dommeren nektet å omgjøre skyldspørsmålet etter en innrømmelse fra hans tidligere nære medarbeider Michael Cohen.

TIDLIGERE MEDARBEIDER: Trumps tidligere advokat og fikser Michael Cohen vitner mot sin tidligere sjef. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB
TIDLIGERE MEDARBEIDER: Trumps tidligere advokat og fikser Michael Cohen vitner mot sin tidligere sjef. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Børsen): Michael Cohen gjeninntok onsdag vitneboksen som rettens kronvitne i bedragerirettssaken mot Donald Trump.

Ekspresidenten er allerede funnet skyldig i omfattende bedrageri, ved å ha blåst opp verdien av eiendelene sine med opp til 3,6 milliarder dollar mellom 2011 og 2021, og på den måten ha fått gunstigere lån og forsikringer.

Eks-presidentens advokat-team går fra start aggressivt til verks, i sine ventede forsøk på å diskredittere Cohen og stemple ham som «serieløgner».

Det hele eskalerer etter lunsjpausen, når han under advokatens utspørring oppgir at han ikke ble bedt av Trump om å blåse opp hans verdier. Han vitnet tirsdag om det motsatte.

- Jeg ber om at dommerens beslutning om å finne Trump skyldig i bedrageri omgjøres, ettersom statens kronvitne nettopp innrømmet at Trump ikke ba ham om å blåse opp verdiene, sier advokat Alina Habba.

- Avvist, svarer dommer Arthur Engoron.

Trump reiser seg umiddelbart, kommer med et utbrudd, og marsjerer ut av rettssalen. Sønnen Eric, som har sittet på første rad, og en gruppe sikkerhetsvakter, følger etter ham.

I RETTEN: Donald Trump møtte i retten for andre dag på rad, mens hans tidligere nære medarbeider vitner mot ham. Her omgitt av sine advokater Alina Habba og Christopher Kise. Foto: Spencer Platt / Getty Images via AFP / NTB
I RETTEN: Donald Trump møtte i retten for andre dag på rad, mens hans tidligere nære medarbeider vitner mot ham. Her omgitt av sine advokater Alina Habba og Christopher Kise. Foto: Spencer Platt / Getty Images via AFP / NTB Vis mer

Bøtelegges på ny

Alina Habba startet onsdagen med å klage på aktoratets oppførsel under tirsdagens kryssforhør.

- Dette er litt sensitivt, men der veldig distraherende når det er himling med øyne og stønning og reaksjoner fra aktoratets bord mens jeg forsøker å kryssforhøre, så jeg håper det blir en slutt på det, sa Habba.

Dommeren svarte at han skulle være oppmerksom på dette. Seinere er det Donald Trump som blir irettesatt for sin oppførsel - utenfor rettssalen.

I dagens første pause ble han referert av CNN på å ha sagt at «denne dommeren er en veldig partisk dommer med en person som er veldig partisk ved siden av ham - kanskje enda mer partisk enn han er». Ved siden av dommeren sitter en kvinnelig rettsmedarbeider.

Dommeren var svært tydelig da han rettet seg mot Trump og forsvarerne hans like etter pausen.

- Denne siste uttalelsen - gitt at gjengivelsen er korrekt - var åpenbart framsatt med vilje. Jeg sa forrige gang at framtidige brudd vil bli alvorlig straffet, sier dommeren.

Dommeren har allerede ilagt ekspresidenten forbud mot å angripe aktoratet eller andre medarbeidere i domstolen under saken. Han har også advartom at han kan bli fengslet dersom han bryter dette forbudet.

Trumps advokat, Chris Kise, hevder at Trumps uttalelse var rettet mot Cohen og hans troverdighet som vitne.

Trump benekter også selv i lunsjpausen å ha brutt forbudet, men nekter å svare på oppfølgingsspørsmål. Etter pausen må han selv opp i vitneboksen, for å svare dommeren under ed om hvem han refererte til.

- Deg og Cohen, svarer Trump.

Han svarer så avkreftende på om han siktet til rettsmedarbeideren.

Det blir ikke trodd av dommeren, som gir ham en bot på 10 000 dollar for brudd på taleforbudet - dobbelt så høy som boten han fikk forrige uke, for en uttalelse mot en rettsmedarbeider i sosiale medier, som ikke ble tatt ned.

Krangling og latter under utspørringen

Før han stormet ut av salen satt Trump bakoverlent og stirret på sin gamle fikser, mens han ble spurt ut.

Utspørringen er tidvis blitt avbrutt av tilnærmet krangling mellom advokatene til Trump og advokatene til delstatsjustisminister Letitia James.

Det er hun som har tatt ut søksmålet mot Trump, forretningsorganisasjonen hans og hans to sønner Eric og Donald junior, som følge av Cohens påstander om det han nå vitner om i Kongressen i 2019.

Alina Habba spør likevel vitnet om det er tilfellet at dette var bakgrunnen for etterforskningen.

- Vær så god, svarer Cohen, og rettssalen bryter ut i latter.

- Vær så god? Det sier mye, repliserer Habba.

- Jeg prøvde å være morsom, svarer Cohen.

Habba spør også om Cohen har mye fiendtlighet mot Trump nå, og om han bruker sosiale medier til å ytre seg om dette.

- Ikke all fiendtligheten, svarer Cohen, til mer latter fra salen.

Cohen legger til at han ikke bare ytrer seg om Trump, men også om nyhetsbildet generelt.

COLGATE-GLIS: 2. oktober startet rettssaken mot Donald Trump. Under mandagens høring overrasket dommer Arthur Engoron da kamera vendte seg mot ham. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP / Fox News Vis mer

Advokaten forsøker seinere å tegne et bilde av Cohen som desperat etter å tjene penger på sin forbindelse til Trump, og av at dette er motivasjonen bak hans vitnemål.

Hun spør igjen og igjen om Cohen tjener penger på Trump - og ber spesifikt om tall på hvor mye han tjener på podkasten sin og boka han har gitt ut.

- Uten disse historiene og anklagene mot Trump, har du vel egentlig ikke noe annet å selge?

- Jeg er uenig, svarer Cohen.

- Din viktigste inntekt er å snakke om Trump. Jo villere historiene om Trump er, jo mer tjener du. Er det riktig? Det er president Trump som gjør deg relevant? Han er den mest berømte presidentkandidaten i verden, sier Habba, mens hun peker mot ekspresidenten, som ser ut til å sette pris på omtalen.

- Jeg tror det er omstendighetene som gjør meg relevant, sier Cohen.

Vil diskredittere Cohen - og rettssaken

Vitnemålet startet tirsdag i domstolen på nedre Manhattan.

I det som ble deres første møte på fem år, vitnet Cohen i detalj om hvordan han og flere andre skal ha bistått Trump i bedrageriene.

Børsen var til stede i rettssalen også tirsdag. Hva som kom fram kan du lese mer om i denne saken.

Både i forkant av og underveis i vitnemålet har det framgått tydelig at Trump og hans forsvarerteam gjør sitt ytterste for å framstille Cohen som rettens eneste vitne i saken, og samtidig et vitne uten troverdighet.

Mens den tidligere advokaten kalte møtet i retten «pokker til gjenforening» etter tirsdagens seanse, omtalte hans tidligere sjef ham som «en løgner» og «en kriminell».

Cohen ble i 2018 dømt til tre års fengsel for brudd på loven om valgkampfinansiering, for å ha betalt ut til sammen 280 000 dollar på vegne av Trump til Stormy Daniels og Karen McDougal, mot at de holdt munn om sine angivelige affærer med Trump.

Trump er nå selv tiltalt for 91 lovbrudd i fire ulike straffesaker. Han nekter straffskyld på alle punkter, og hevder seg utsatt for en politisk heksejakt.

Bedragerirettssaken i New York er ventet å vare til desember.

Ettersom Trump allerede er funnet skyldig i bedrageri, er spørsmålet nå hvor hard straff han skal få. Dommeren har allerede inndratt tillatelsene hans til å drive forretningsvirksomhet.

Delstaten krever også en erstatning på 250 millioner dollar - om lag 2,8 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer