Toppsjef advarer:

«Stormskyer»: - Vil krasje

Det er en økt risiko for resesjon for verdens største økonomi, mener banktopp.

SKREKKSCENARIO: Toppsjefen peker på flere ting som gjør at sjansen for en resesjon, altså en økonomisk nedgang, er en mulighet. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB
SKREKKSCENARIO: Toppsjefen peker på flere ting som gjør at sjansen for en resesjon, altså en økonomisk nedgang, er en mulighet. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina, skyhøy inflasjon og raske renteoppganger har fått flere til å diskutere om en resesjon, altså en økonomisk nedgang, er rett rundt hjørnet for USA.

Nå antyder også toppsjef i bankgiganten JPMorgan Chase, Jamie Dimon, at dette kan være et mulig scenario.

- Jeg påpeker ganske enkelt at det er stormskyer i horisonten som kan forsvinne, og kanskje ikke, sier Dimon, ifølge CNBC.

Skyhøy inflasjon

En resesjon er definert som et fall i bruttonasjonalprodukt gjennom mer enn to kvartaler.

I USA er inflasjonen på høyeste nivå på 40 år. Og i mars steg den til nye høyder - inflasjonstallene denne uka viste at prisene i USA steg med brutale 8,5 prosent i mars på årsbasis.

For å bekjempe inflasjonen har Fed hevet renta og varslet flere aggressive hevinger i tida framover. Det er en økt risiko for at USAs sentralbank, mens den kjemper mot inflasjonen, med «et uhell vipper landet inn i en resesjon», mener Dimon.

- To faktorer

JPMorgan, som er USAs største bank målt etter eiendeler, understreker at de ikke spår en resesjon. Men at den høye inflasjonen - med Ukraina-krigen og pandemien, samt Feds varslede grep på toppen - gjør det mer sannsynlig enn før, ifølge kanalen.

- Dette er veldig mektige krefter og disse tingene kommer til å krasje på et tidspunkt, sannsynligvis en gang neste år, sier Dimon og legger til at en resesjon er «absolutt» en mulighet.

Toppsjefen mener USAs økonomiske vekst vil fortsette gjennom andre og tredje kvartal i år, som følge av at bedrifter og forbrukere har flust med penger, og at de betaler gjelda si i tide.

- Etter det er det vanskelig å forutsi. Vi har to andre veldig store motvirkende faktorer som dere alle er fullstendig klar over, sa han i et møte med analytikere.

Varsler innstramminger

Han peker på den nevnte inflasjonen, og den «kvantitative innstrammingen», eller reversering av Feds retningslinjer for kjøp av obligasjoner.

Gjennom pandemien har Fed tatt i bruk kvantitative lettelser, også kalt «pengetrykking», i stor skala som metode for å stimulere økonomien.

Ved å generere nye penger får sentralbanken råd til å kjøpe et stort antall statsobligasjoner for å hjelpe til med å holde økonomien i gang gjennom pandemien. Kjøpesummen har utgjort svimlende 120 milliarder dollar i måneden, men er blitt trappet ned.

Kvantitative innstramminger er det motsatte, og innebærer at Fed reduserer tilgangen på reserver, skriver Bloomberg.

- Dette har man aldri sett før, sier Dimon om inflasjonen og sentralbankens innstrammingsplaner.

Tydelige resesjonstegn

I forrige uke advarte en annen storbank, Deutsche Bank, om at USA vil få en resesjon i oppløpet til neste presidentvalg.

Scenarioet kan i så fall legge Bidens gjenvalgsdrøm i grus, da økonomiens tilstand og presidentens oppslutning går hånd i hånd.

Som Børsen tidligere har omtalt er det spesielt én ting som gjennom de siste 70 åra har vært et tydelig tegn på at man er på vei inn i en økonomisk nedgang:

At rentekurven til amerikanske statsobligasjoner blir invertert, noe som skjedde litt tidligere denne måneden.

De siste 70 åra har en invertert rentekurve vært et sikkert tegn på at man går inn i en resesjon de neste seks til 18 månedene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer