Toppsjef advarer:

«Stormskyer»: - Vil krasje

Det er en økt risiko for resesjon for verdens største økonomi, mener banktopp.

SKREKKSCENARIO: Toppsjefen peker på flere ting som gjør at sjansen for en resesjon, altså en økonomisk nedgang, er en mulighet. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB
SKREKKSCENARIO: Toppsjefen peker på flere ting som gjør at sjansen for en resesjon, altså en økonomisk nedgang, er en mulighet. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina, skyhøy inflasjon og raske renteoppganger har fått flere til å diskutere om en resesjon, altså en økonomisk nedgang, er rett rundt hjørnet for USA.

Nå antyder også toppsjef i bankgiganten JPMorgan Chase, Jamie Dimon, at dette kan være et mulig scenario.

- Jeg påpeker ganske enkelt at det er stormskyer i horisonten som kan forsvinne, og kanskje ikke, sier Dimon, ifølge CNBC.

Skyhøy inflasjon

En resesjon er definert som et fall i bruttonasjonalprodukt gjennom mer enn to kvartaler.

I USA er inflasjonen på høyeste nivå på 40 år. Og i mars steg den til nye høyder - inflasjonstallene denne uka viste at prisene i USA steg med brutale 8,5 prosent i mars på årsbasis.

For å bekjempe inflasjonen har Fed hevet renta og varslet flere aggressive hevinger i tida framover. Det er en økt risiko for at USAs sentralbank, mens den kjemper mot inflasjonen, med «et uhell vipper landet inn i en resesjon», mener Dimon.

- To faktorer

JPMorgan, som er USAs største bank målt etter eiendeler, understreker at de ikke spår en resesjon. Men at den høye inflasjonen - med Ukraina-krigen og pandemien, samt Feds varslede grep på toppen - gjør det mer sannsynlig enn før, ifølge kanalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer