Konkursveksten fortsetter

- Større og mer alvorlige

Konkursene blir større og mer alvorlige, ifølge fersk statistikk. Dessuten gir inkassotallene grunn til å ringe i alarmklokkene.

VEKKER BEKYMRING: Vi går en alarmerende høst og vinter i møte, slår inkassogiganten fast. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
VEKKER BEKYMRING: Vi går en alarmerende høst og vinter i møte, slår inkassogiganten fast. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Konkursene blir større og mer alvorlige, mens inkassostatistikken vitner om en krevende høst og vinter.»

Slik lyder den nedslående beskjeden fra inkassoselskapet Fair Group, i deres ferske statistikk.

Tallene for oktober vitner om en «regntung høst for norsk næringsliv».

- Større og mer alvorlige

Den sterke konkursveksten fortsetter. 296 selskaper gikk konkurs i Norge i oktober - det er en økning på over 21 prosent i forhold til i fjor.

Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group, er bekymret over at konkursene blir «større og mer alvorlige».

- Nå har jo konkursveksten holdt seg stabilt høy ganske lenge. Det som skiller seg litt ut i oktober sammenliknet med forrige måned, er at konkursene blir stadig større. De var dobbelt så store i oktober i år sammenliknet med tilsvarende periode i fjor. Dermed rammes flere ansatte, sier Aandalen til Børsen.

Det blir altså ikke bare flere konkurser - de vokser også i størrelse. Virksomhetene som gikk konkurs i oktober, omsatte for nesten 2,2 milliarder kroner.

Det er mer enn dobbelt så mye sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Samtidig rammes langt flere ansatte - 1003 ansatte er berørte av månedens konkurser. Det er opp over 44 prosent.

Det er ikke tilfeldig at konkursene blir større og mer alvorlige, ifølge Aandalen.

- Det skyldes både flere konkurser, men også at økte rentekostnader og økte energikostnader slår inn over bedriftsnorge, så det er ikke overraskende. Det er også grunn til at det vil fortsette i tiden framover, lyder advarselen fra Aandalen.

Rentemøte torsdag

Vi går en «alarmerende høst og vinter i møte», skriver Fair Group videre. De peker på at de store rentehevingene i høst slår inn på lommeboka til norske husholdninger i november.

På torsdag er det duket for nok et rentemøte for Norges Bank. Et flertall av økonomer venter en heving på 0,25 prosentpoeng, skriver Finansavisen.

Tre av ni spurte tror imidlertid Ida Wolden Bache og co. nok en gang vil heve renta dobbelt.

Fair Group omtaler rentehevingene som den største kostnadskomponenten for husholdningene.

- Gjør oss mest bekymret

«Vi venter at renteøkning og energikrise vil føre til en videre sterk vekst i misligholdte regninger.»

- Det ser vi allerede nå. Det er kraftig økning i mislighold. Nå er fortsatt ikke effekten tatt ut av rentehevinger, sier Aandalen.

Han viser til at bankene kommer til å heve renta til uka, da det er noen ukers forsinkelse fra Norges Banks rentehevinger til bankene gjør det samme.

- Så renteeffekten er ennå ikke tatt ut. Det gjør oss kanskje mest bekymret, sier Aandalen.

Problemer i husholdningene fører til videre utfordringer i næringslivet, framholder Fair Group.

«Selv om kredittveksten og forbrukslånsveksten ble redusert noe i tredje kvartal, er det samlet gjeldsnivået svært høyt i norske husholdninger. De viktigste indikatorene peker på fortsatt sterk vekst i inkassosaker og konkurser.»

Så langt i år er antallet inkassosaker registrert på norske husholdninger opp nesten 36 prosent.

- Inn mot vinteren så er vi ganske bekymret. Kostnadene for husholdningene fortsetter å øke, og det er ingen ting nå som tilsier at det kommer noe redningsbøye for husholdningene, sier Aandalen og fortsetter:

- Nå gjelder det å spenne seg fast og være forsiktig med pengebruken, for jeg tror det blir tøft. Blir tøft for bedrifter når husholdningene skal stramme til. Det slår ut på bedriftene som selger varer og tjenester, i tillegg til at det for bedriftene blir en dobbeltsmell, for de får samme smell som husholdningene på renter og energi.

Smell for serveringsbransjen

I oktober gikk 38 serveringsvirksomheter konkurs, mer enn dobbelt så mange som i oktober i fjor. 212 arbeidsplasser ble berørt.

Aandalen viser til at denne bransjen har fått den største konkursveksten, og det har vært ventet en stund.

- Så det er ikke overraskende, men samtidig går den ganske kraftig opp. Der er det jo mange ansatte. Det påvirker mange, og det er en utfordring fordi det er lite sannsynlig at det blir bedre tider for serveringsbransjen framover. Hvis man ser på kjøpekraften til nordmenn som stadig svekkes, så jeg vil tro at serveringsbransjen går en vanskelig vinter i møte, sier Aandalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer