Rødehavet:

- Største angrep til dags dato

Natt til onsdag slo britiske og amerikanske styrker tilbake et omfattende Houthi-angrep.

STORT: Flere droner ble skutt ned i Rødehavet natt til onsdag, ifølge den britiske forsvarsministeren. Foto: PA Photos
STORT: Flere droner ble skutt ned i Rødehavet natt til onsdag, ifølge den britiske forsvarsministeren. Foto: PA Photos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et britisk krigsskip og amerikanske styrker har ødelagt «flere droner» skutt opp av iransk-støttede Houthi-krigere i Rødehavet, melder Sky News.

Den britiske forsvarsministeren Grant Shapps uttaler at det var det største angrepet i regionen til dags dato, med droner på vei mot «HMS Diamond», en Type 45 destroyer, som er utplassert av Storbritannia for å beskytte skipsfart, så vel som kommersielle fartøyer.

På X skriver Shapps:

- Over natta slo HMS Diamond, sammen med amerikanske krigsskip, tilbake det største angrepet fra de iransk-støttede houthiene i Rødehavet til dags dato.

Forsvarsministeren uttaler at Storbritannia, sammen med allierte, har gjort det klart at disse ulovlige angrepene er fullstendig uakseptable. Hvis de fortsetter, vil houthiene bære konsekvensene.

- Vi vil sette inn de nødvendige tiltakene for å beskytte uskyldige liv og den globale økonomien, understreker Shapps.

Han kaller situasjonen for uholdbar, og mener det var et målrettet angrep mot det britiske skipet.

- Det er ingen som helst tvil om at irnaerne hjelper Houthiene, inkludert gjennom veiledning for angrep i Rødehavet, sier han.

Flere av verdens største rederier har inntil videre besluttet å stans all skipsfart gjennom Rødehavet på grunn av flere angrep fra Houthi-militsen. Orlogskaptein og forsker ved Sjøkrigsskolen, Tor Ivar Strømmen, sier den dramatiske situasjonen kan få alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien. Vis mer

Han mener det seineste angrepet i Rødehavet viser tydelig eskaleringen av situasjonen.

I en uttalelse sier Houthi-opprørerne at nattas angrep først og framst er en direkte reaksjon på tidligere amerikansk aggressjon, melder nyhetsbyrået.

Den siste tida har flere skip blitt angrepet av jemenittiske Houthi-opprørere i Rødehavet, og flere shippingselskaper har derfor beordret sine skip til å benytte alternative ruter.

Sjøveien gjennom Rødehavet regnes som svært viktig for verdenshandelen siden en stor del av trafikken mellom Europa og Asia passerer her.