- Største bobla i min karriere

Wall Street-veteran med kraftig advarsel.

ADVARER: Dersom renta går opp, kan det bety trøbbel, mener Wall Street-topp. Foto: Andrew Kelly / Reuter / NTB
ADVARER: Dersom renta går opp, kan det bety trøbbel, mener Wall Street-topp. Foto: Andrew Kelly / Reuter / NTB Vis mer
Publisert

- Akkurat nå er vi kanskje i den største bobla i min karriere, sier den velrenommerte investoren og Wall Street-veteranen Richard Bernstein til CNBC.

Børsveteranen, som også har vært rådgiver for den markante investeringsbanken Merrill Lynch, var tidligere i år ute og advarte mot at Bitcoin er ei boble. Siden den gang har verdien gått noe opp, men det har fremdeles vært 20 prosents nedgang de siste tre månedene.

- Kryptonitt

Nå er det altså ikke kryptovaluta som bekymrer Bernstein. Når han sier at det kan være den største bobla i hans karriere, impliserer han at den er større enn dot com-bobla ved årtusenskiftet, og husbobla som var den utløsende faktoren for finanskrisen i 2008.

- Alle som har disse langtidsinvesteringene, må være veldig overbevist om at renta skal forbli lav på lang sikt, og ikke skal opp, for det er kryptonitt for denne bobla, sier Bernstein.

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, forklarer at dette først og fremst dreier seg om obligasjoner. Den amerikanske sentralbanken har kjøpt opp, og kjøper opp, obligasjoner, for å holde rentenivået kunstig lavt.

- Man kan argumentere for at deler av aksjemarkedet er basert på de lave, lange rentene. Hvis inntektene kommer langt fram i tid, er de mer verdt om rentene er lave. En del aksjer er basert på høyere inntekt framover i tid, og de vil falle i verdi ved en renteøkning, sier Bruce til Børsen.

Tviler på bobleeffekt

Dette dreier seg først og fremst om vekstselskaper, der mye av prisingen nettopp er basert på at det kommer inntekter langt fram i tid.

- De vil ryke om rentene går opp. Så mye av argumentasjonen til Bernstein går på at rentene er kunstig lave, og at det kommer til å sprekke og rentene går opp, sier Bruce, før han kommer med sin egen vurdering:

- Det er ikke jeg overbevist om. Vi har vært i en verden der rentene har falt. Det er hjulpet av sentralbanken, men det kan også forklares med demografi. At det skulle endre seg veldig raskt, sånn at rentene går veldig mye opp - det kan jo skje - men jeg tviler vel.

Nordas økonom forklarer at det er en pågående diskusjon hvorvidt sentralbanken er på etterskudd eller ikke.

- Mange mener sentralbanken er på etterskudd, at det kommer inflasjon, og så man må gjennomføre kraftige renteøkninger.

Når det er snakk om boble eller ei, er uansett Bernstein og Bruce helt enige om at dette ikke dreier seg om ei boble for hele markedet.

- Vi balanserer mellom disse langtidsinvesteringene som er veldig overprisede og ei boble, versus resten av verden. Med mindre likviditetsstrømmen tørker opp, noe som er svært usannsynlig, er sjansen for at markedet faller sannsynligvis mye lavere enn folk tror, sier Bernstein.

Oppgang på børsene

Bruce istemmer:

- Det er et risikoscenario. Når han snakker om boble, er det ikke hele markedet. Han snakker om de papirene som er avhengige av de lange rentene. Hvis du tar det brede aksjemarkedet, er man langt unna ei boble, sier Bruce.

- For den jevne sparer er det viktigste at man må ha en bredt sammensatt, diversifisert portefølje. Det finnes sider ved markedet som er risikofylt, og man er avhengig av at rentene forblir lave.

Når det gjelder børsene, har de naturlig nok, med tanke på gjenåpning verden rundt, gått opp så langt i år.

Oslo Børs har en oppgang på 18,21 prosent, og 8. januar i år endte børsindeksen på over 1000 poeng for første gang i historien.

Kikker vi på den bredt sammensatte amerikanske S&P 500-indeksen, er det også der en oppgang på over 19 prosent så langt i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer