Forbrukertillit:

Største krisa som er målt

Nordmenns tro på egen og landets økonomi forblir på et historisk bunnivå. Krisa sørger for de største utslagene som noen gang er målt.

STUPTE: Forbrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007, har stupt til et historisk bunnivå etter krigsutbruddet i Ukraina. Illustrasjon: Opinion
STUPTE: Forbrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007, har stupt til et historisk bunnivå etter krigsutbruddet i Ukraina. Illustrasjon: Opinion Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen i Ukraina, gjentatte renteøkninger og kraftige prishopp på alt fra dagligvarer til ferieturer har rystet nordmenns tro på både egen og landets lommebok.

I 15 måneder på rad har Forbrukertillitsindeksen (CCI), som måles av Opinion, vært på et historisk bunnivå. Det viser med andre ord at nordmenn ser mørkt på den økonomiske framtida.

Etter et løft for forbrukertillitsindeksen (CCI) fra februar til mars, og der den holdt seg uendret i april, så faller forbrukertilliten markant igjen i mai, skriver Opinion i en fersk analyse.

- Historisk lav

CCI for Norge er minus 26 poeng i mai, ned fra 22,3 poeng måneden før.

- Forbrukertilliten holder seg historisk lav, og forbrukerne er i høy grad preget av krigen i Ukraina, den uavklarte sikkerhetspolitiske situasjonen, en lengre periode med prisvekst og tidligere og varslede renteøkninger, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, i en uttalelse.

- Usikkerheten stikker dypt, og det har den gjort siden mars i fjor, fortsetter han.

Opinion-målingene som utgjør Forbrukertillitsindeksen (CCI), har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007. Ingen av de store krisene verden har gjennomgått i denne perioden har gjort større utslag på indeksen enn krigen i Ukraina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.