IMF slår alarm:

- Største prøvelsen siden 2. verdenskrig

Mener økonomien potensielt står overfor et «sammenfall av katastrofer.»

ADVARER: Finanssentrum verden rundt, som New York, skjelver allerede. IMF slår alarm om utfordringene den globale økonomien nå står overfor. Foto: Dan Callister/REX/Shutterstock/NTB
ADVARER: Finanssentrum verden rundt, som New York, skjelver allerede. IMF slår alarm om utfordringene den globale økonomien nå står overfor. Foto: Dan Callister/REX/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den står kanskje overfor sin største prøvelse siden 2. verdenskrig.

Skrekkbeskjeden gjelder den globale økonomien, og er signert Det internasjonale pengefondet (IMF), ifølge CNN.

- Sammenfall av katastrofer

Utspillet kommer i forbindelse med Verdens økonomiske forum, som nok en gang avholdes i Davos - fysisk for første gang siden pandemien skylte over verden i 2020.

- Vi står overfor et potensielt sammenfall av katastrofer, sier IMF-sjef Kristalina Georgieva, i en uttalelse.

En kombinasjon av Ukraina-krigen, covid-19-pandemien, store svingninger i finansmarkedene og trusler knyttet til klimaendringene, legger bakteppet for varselropet, ifølge CNBC.

Utfordringer

Mens verden forsøker å stable seg på beina etter over to års pandemi, advarer Georgieva om at Russlands invasjon av Ukraina forsterker virkningene av pandemien.

IMF-sjefen mener krigen bremser den økonomiske oppgangen og bidrar til et ytterligere inflasjonspress, blant annet på grunn av økte mat- og energipriser.

Mange land forsøker nå å temme en skyhøy inflasjon. I noen land, som i USA og Storbritannia, har ikke prisveksten vært høyere på 40 år. Sentralbanker har varslet aggressive rentehevinger i tida framover for å jekke ned prisveksten.

At renta skal opp, legger press på land, selskaper og husholdninger. Investorer er nervøse og aksjemarkeder skjelver av frykt for at rentehevingene vil vippe økonomien inn i resesjon, altså alvorlige nedgangstider.

Også utfordringer i verdens forsyningskjeder trekkes fram som en trussel for den globale økonomien. IMF-sjefen ber om at det tas grep:

- Ikke bare land, men også selskaper må spre importen - for å sikre forsyningskjeder og bevare de enorme handelsfordelene med global integrasjon, sier Georgieva ifølge CNBC.

- Vil alltid stenge døra

IMF advarer også om klimaendringene. Georgieva ber om at man hastelukker «gapet mellom ambisjoner og politikk».

Etter at russiske styrker marsjerte inn i Ukraina, har prisen på olje og gass gjort et stort byks. Det kommer som følge av frykt for forstyrrelser i leveransene til olje- og gassgiganten Russland.

Sjef for Det internasjonale energibyrået (IEA), Fathi Birol, mener land nå må ta riktige investeringsvalg, som et svar på mangelen på fossil energi utløst av Ukraina-krigen, ifølge CNN.

- Noen folk bruker kanskje Russlands invasjon av Ukraina som en unnskyldning for en ny bølge av fossile brenselsinvesteringer, sa Birol under en diskusjon i Davos.
- Det vil for alltid stenge døra for å nå klimamålene våre, la han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer