IMF slår alarm:

- Største prøvelsen siden 2. verdenskrig

Mener økonomien potensielt står overfor et «sammenfall av katastrofer.»

ADVARER: Finanssentrum verden rundt, som New York, skjelver allerede. IMF slår alarm om utfordringene den globale økonomien nå står overfor. Foto: Dan Callister/REX/Shutterstock/NTB
ADVARER: Finanssentrum verden rundt, som New York, skjelver allerede. IMF slår alarm om utfordringene den globale økonomien nå står overfor. Foto: Dan Callister/REX/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den står kanskje overfor sin største prøvelse siden 2. verdenskrig.

Skrekkbeskjeden gjelder den globale økonomien, og er signert Det internasjonale pengefondet (IMF), ifølge CNN.

- Sammenfall av katastrofer

Utspillet kommer i forbindelse med Verdens økonomiske forum, som nok en gang avholdes i Davos - fysisk for første gang siden pandemien skylte over verden i 2020.

- Vi står overfor et potensielt sammenfall av katastrofer, sier IMF-sjef Kristalina Georgieva, i en uttalelse.

En kombinasjon av Ukraina-krigen, covid-19-pandemien, store svingninger i finansmarkedene og trusler knyttet til klimaendringene, legger bakteppet for varselropet, ifølge CNBC.

Utfordringer

Mens verden forsøker å stable seg på beina etter over to års pandemi, advarer Georgieva om at Russlands invasjon av Ukraina forsterker virkningene av pandemien.

IMF-sjefen mener krigen bremser den økonomiske oppgangen og bidrar til et ytterligere inflasjonspress, blant annet på grunn av økte mat- og energipriser.

Mange land forsøker nå å temme en skyhøy inflasjon. I noen land, som i USA og Storbritannia, har ikke prisveksten vært høyere på 40 år. Sentralbanker har varslet aggressive rentehevinger i tida framover for å jekke ned prisveksten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer