- Største trusselen siden finanskrisen

Koronaviruset er den største trusselen mot verdensøkonomien siden finanskrisen, ifølge OECD. Veksten i økonomien kan bli halvert hvis ikke spredningen stanses.

LAV VEKST: En kvinne med ansiktsmaske på en tekstilfabrikk i Hangzhou i den kinesiske provinsen Zhejiang i slutten av februar. Flere fabrikker i Kina har vært stengt som følge av coronaviruset. Foto: Chinatopix / AP / NTB scanpix
LAV VEKST: En kvinne med ansiktsmaske på en tekstilfabrikk i Hangzhou i den kinesiske provinsen Zhejiang i slutten av februar. Flere fabrikker i Kina har vært stengt som følge av coronaviruset. Foto: Chinatopix / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) senket mandag sitt anslag for den globale veksten i 2020 fra 2,9 til 2,4 prosent.

Dette nivået er det laveste siden finanskrisen i 2008 og 2009.

Men selv dette scenarioet kan være for optimistisk, siden det forutsetter at spredningen av viruset snart kommer under kontroll.

Hvis ikke kan den global økonomiske veksten falle til 1,5 prosent – nesten en halvering av veksten som OECD forventet før covid-19-viruset begynte å spre seg i Kina.

– Koronaviruset utgjør den største trusselen mot den globale økonomien siden finanskrisen, het det i en uttalelse fra OECD da en ny rapport om situasjonen ble offentliggjort mandag.

Organisasjonenes sjeføkonom Laurence Boone advarer om at det nå er fare for at en ny finanskrise kan oppstå.

– Etter mitt syn er det superviktig at vi ikke utløser en finanskrise i tillegg til helsekrisen, sier Boone.

Hun oppfordrer både verdens sentralbanker og myndigheter til å forberede tiltak for å håndtere situasjonen.

CORONA: Legen Harald Meling Dobloug svarer på lesernes spørsmål om coronaviruset covid-19. Foto: NTB Scanpix. Programleder: Emilie Rydning. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer