Storstilt jakt på rekord-svindler

Mannen bak den største korrupsjonsskandalen i den amerikanske marinens historie, kuttet bokstavelig talt lenkene.

REKORD: Prostituerte, påkostede middager og sprit var noen av smøremidlene som Leonard Francis har innrømmet seg av å benytte. Foto: USMS San Diego
REKORD: Prostituerte, påkostede middager og sprit var noen av smøremidlene som Leonard Francis har innrømmet seg av å benytte. Foto: USMS San Diego Vis mer
Publisert

Leonard Francis, alias «Fat Leonard», er kjent som mannen bak den største korrupsjonsskandalen i den amerikanske marinens historie.

Han har sittet i husarrest i San Diego, men nå har han kappet av fotlenka si og rømt.

Det skjer bare tre uker før dommen mot ham skulle falle, ifølge flere amerikanske medier.

San Diego Union-Tribune omtalte saken først.

- Det virker som han har planlagt dette en stund, sier Omar Castillo i det føderale politiet US Marshals Service til avisa.

Korrupsjonsskandale

«Fat Leonard», som fikk kallenavnet på grunn av sin brede midje, har sagt seg skyldig i å ha bestukket marine-tjenestemenn med sexfester, fancy middager og alkohol, ifølge Washington Post.

ETTERLYST: US Marshals Service har utstedt en ettersøkt-plakat av «Fat Leonard», som var i husarrest og kuttet fotlenka før han forlot hjemmet om morgenen 4. september 2022. Foto: AP / NTB
ETTERLYST: US Marshals Service har utstedt en ettersøkt-plakat av «Fat Leonard», som var i husarrest og kuttet fotlenka før han forlot hjemmet om morgenen 4. september 2022. Foto: AP / NTB Vis mer

Dagbladet har tidligere omtalt dommen på 46 måneder mot kommandør Daniel Dusek, som falt etter at han innrømmet å ha byttet hemmeligstemplede dokumenter i bytte mot prostituerte, hotellrom og sprit.

Denne saken var starten på opprullinga av det som nå omtales som den største korrupsjonsskandalen i marinens historie.

Overprisede tjenester

Allerede i 2015 erkjente Francis å ha tilbudt marinetjenestemenn 500 000 dollar i bestikkelser.

Etterforskere hevder Francis og hans selskap, Glenn Defense Marine Asia, svindlet den amerikanske marinen for 35 millioner dollar. Det er litt over 352 millioner kroner etter dagens kurs.

Selskapet leverte varer og tjenester som ubåter og skip trenger i havna: Mat, vann, avfallsfjerning og drivstoff, blant annet. Etterforskerne hevder at Francis tok seg for godt betalt for tjenestene og dessuten forfalsket fakturaer, ifølge Washington Post.

Jakt

Naboer forteller myndighetene at flere flyttebiler ble observert utenfor «Fat Leonards» eiendom i dagene før han forsvant.

Da politiet ankom eiendommen var fotlenka det eneste sporet de fant av Francis. Den var lagt i en bærbar kjøler.

Marinen og US Marshals Service, og andre føderale etater, jobber nå med å «lokalisere og pågripe» Francis.

US Marshals Service har utstedt et landsdekkende varsel om å «være på utkikk» etter storsvindleren, ifølge CNN.

- Vi har noen ledetråder som vi nå følger, sier Castillo til kanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer