Stortinget vil oppheve skjenkeforbud

Overkjører regjeringen.

ÅPNER FOR SKJENKING: Det er full skjenkestopp i Norge per dags dato, men nå vil Stortinget åpne for skjenking på steder med lavt smittetrykk. Foto: Terje Bendiksby / NTB
ÅPNER FOR SKJENKING: Det er full skjenkestopp i Norge per dags dato, men nå vil Stortinget åpne for skjenking på steder med lavt smittetrykk. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortinget overkjører regjeringen og vil åpne for skjenking på steder med lavt smittetrykk, skriver NTB.

- Overraskende

Det ble klart da Stortinget tirsdag voterte over et forslag fra Siv Jensen på vegne av Fremskrittspartiet tirsdag ettermiddag.

«Stortinget ber regjeringen sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering», heter det i vedtaket.

- Overraskende og gledelig med flertall for et fornuftig forslag. Det er ingen grunn til å ha et nasjonalt skjenkeforbud når det er så stor smittevariasjon og det er i hvert fall fornuftig å kunne åpne for alkoholservering sammen med matservering på steder som har organiserte smittevernregler, sier Siv Jensen.

- Nå må regjeringen følge opp Stortingets vedtak umiddelbart. Det er ingen grunn til at ikke kommuner med lavt smittetrykk ikke skal få anledning til å servere alkohol i forbindelse med matservering etter dette vedtaket.

Faglig uenighet

Mandag opplyste statsminister Erna Solberg at det nasjonale skjenkeforbudet, som ble innført like over nyttår, blir forlenget.

I forkant av statsministerens redegjørelse i Stortinget var det knyttet usikkerhet til hva som ble regjeringens avgjørelse. Helsedirektoratet og FHI er nemlig uenig.

Helsedirektoratet mente, som regjeringen, at skjenkeforbudet måtte videreføres, mens FHI konkluderte med at man kunne gå tilbake til de nasjonale anbefalingene som gjaldt før skjenkestansen ble innført.

At regjeringen ikke åpenet for skjenking igjen, skuffet Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

- Vi hadde forventet at regjeringen hadde fulgt rådene til FHI, slik at alle kommuner med lav og moderat smitte kan drive som normalt, sa Krohn Devold til Børsen.

Hun pekte blant annet på at enkeltbedrifter i små kommuner med lite eller ingen smitte opplevde skjenkeforbudet som «blodig urettferdig».

Etter tirsdagens nyhet følger hun opp overfor Børsen:

- I områder med lav smitte må nasjonal skjenkestopp oppheves så raskt som mulig.

Krohn Devold ber myndighetene om å gjeninnføre gjeldende kommunale bestemmelser som var på plass før nedstengingen.

- Det viktigste for bedriftene nå er å raskt få klarhet i hva dette vedtaket fra Stortinget vil bety i praksis, slik at de har forutsigbare rammer å forholde seg til

Helsedirektoratet bekymret

Helsedirektoratet, som ville forlenge skjenkestansen, argumenterte med at smittesituasjonen er uoversiktlig, og viste til bekymring for at man ved å avblåse skjenkreforbudet kan bidra til smittespredning ved at man øker mobiliteten og kontakten i befolkningen.

Folkehelseinstituttet på sin side tok til orde for å åpne for skjenking igjen, og gjeninnføre anbefalingene som gjaldt inntil skjenkestansen ble innført.

Dette innebærer innslippsstopp klokka 22, påbud om registreringssystem for gjester ved skjenkesteder, samt å redusere antallet gjester, særlig innendørs.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer