Stortingspresidenten beklager: - Misforsto regelverket

Bodde i Ski, men oppga partifelle Trond Giskes leilighet i Trondheim som adresse til Stortinget.

BOMMET: Stortingspresident Eva Kristin Hansen på vei inn til middag på Slottet sammen med partifelle Trond Giske i 2008. Arkivfoto: Erlend Aas / NTB POOL
BOMMET: Stortingspresident Eva Kristin Hansen på vei inn til middag på Slottet sammen med partifelle Trond Giske i 2008. Arkivfoto: Erlend Aas / NTB POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg kan ikke annet enn beklage, sier stortingspresident Eva Kristin Hansen til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Hansen (Ap) etablerte seg i 2014 med sin mann i deres felles bolig i Ski. Adressen hun oppga til Stortinget, var imidlertid partifelle Trond Giskes leilighet i Trondheim, skriver Adresseavisen.

Nå innrømmer hun at dette var en feil:

- Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, skriver Hansen i en e-post til Børsen via seksjonslederen for Stortingets pressevakttjeneste, Jorunn Nilsen.

Hun viser til forhold i privatlivet for hvorfor ting ble som de ble:

- Både leieforholdet av leiligheten i Trondheim og kjøpet av bolig i Nordre Follo, var knyttet til hendelser og forhold i mine nære omgivelser og familie.

Hansen ble valgt til vervet som stortingspresident nå i høst. Hun er dermed formelt nummer to i Norge, etter kongen.

TUNGT STOFF: Overleveringen av statsbudsjettet får stortingssalen til å le. Video: Stortinget. Vis mer

Ingen oppfølging

Stortingsdirektør Marianne Andreassen sier til Børsen at Stortingets administrasjon ikke vil gjøre noe med Hansens sak.

- Det har vært flere saker av liknende karakter, der reglene har blitt misforstått på dette punktet. Behovet for tydeligere regler er et viktig læringspunkt for administrasjonen. Derfor vil ikke administrasjonen gjøre noe mer med denne saken, sier hun via pressevakt Jorunn Nilsen.

Andreassen sier videre at administrasjonen kunne gjort en bedre jobb:

- Vi ser også i denne saken, at vi kunne ha fulgt opp bedre underveis. Fra i høst etterspør vi mer detaljert informasjon fra representantene, tilføyer hun.

Varslet opprydding

Da Hansen ble valgt til stortingspresident i høst, varslet hun samtidig en ryddesjau i stortingspolitikernes ordninger. Bakgrunnen var Aftenpostens avsløringer om de folkevalgtes pendlerboliger. De siste fire åra har det også vært skandaler knyttet til ulovlig utnyttelse av reiserefusjonsordningene.

- Det å bygge opp tilliten til Stortinget og foreta den nødvendige oppryddingen hvis det er surr med pendlerboligene, blir en viktig del av jobben min, sa Hansen i et intervju med Dagbladet få timer før den høytidelige åpningen av det 166. storting 11. oktober i år.

Stortingsdirektør Andreassen sier at presidentskapet vedtok mandat for gjennomgang av pendlerboligene 29. september, og at medlemmene av utvalget er ventet å være på plass om kort tid.

Leide hos Giske

Nå kan altså Adresseavisen fortelle at Hansen var folkeregistrert i Trondheim og formelt bodde på et rom i Trond Giskes leilighet, samtidig som hun gjennom seks år hadde tilgang på gratis pendlerleilighet i Oslo.

Den adressen beholdt hun også etter at hun kjøpte et hus i Ski i 2014, sammen med sin mann. Boligen ligger snaut tre mils kjøring fra Stortinget, eller nærmere bestemt 11 kilometer for kort avstand til å ha rett på pendlerbolig.

Først tre år seinere, i 2017, meldte Hansen flytting til Ski, med påfølgende oppsigelse av pendlerboligen i Oslo.

Hansen bekrefter overfor Børsen at opplysningene som er gjengitt i Adresseavisen er korrekte.

- Jeg har hele tiden vært sikker på at jeg har fulgt reglene for tildeling av pendlerbolig. Jeg har heller ikke fått noen tilbakemelding fra administrasjonens side når jeg har rapportert underveis. Sett i ettertid, ser jeg at administrasjonen skulle hatt informasjon om boligen i Nordre Follo, uttaler hun til Børsen.

Hansen fremholder at saken viser tydelig at det er behov for å endre reglene, slik at de ikke er til å misforstå.

- Pendlerboligen var viktig for at jeg i min situasjon kunne skjøtte mitt verv, skriver hun videre.

Gå gjennom goder

I tiltredelsesintervjuet med Dagbladet understreket Hansen også at gjennomgangen av regelverket vil måtte ta for seg ulike goder som stortingsrepresentantene nyter godt av.

- Er det ting som oppleves urimelig for folk, må vi se på det. Samtidig er det flere ting vi ikke har. Vi har ingen arbeidsmiljølov eller sykelønn. Vi får ingen oppfølging fra Nav. Jeg var selv sykmeldt ganske lenge og fikk ingen telefon eller oppfølging. Vi må søke om å beholde lønnen når vi er i sykepermisjon. Dette er også ting jeg mener vi bør se på.

Eva Kristin Hansen har vært stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Trøndelag (den gang Sør-Trøndelag) siden 2005. Hun ble stortingspresident 9. oktober i år. Hansen var leder i AUF fra 2000 til 2002.

Eva Kristin Hansen har overfor Dagbladet også gitt uttrykk for bekymring for politikerforakt knyttet til de mange avsløringene.

- Jeg opplevde i valgkampen at det er mange som er sinte på politikerne. Vi har hatt en grunnleggende tillit mellom politikere og folk, men det er ikke bra hvis det oppleves som at vi har bedre ordninger enn andre folk. Jeg vet om folk som kvier seg for å gå inn i politikken, så rekrutteringen bekymrer meg, avslutter Hansen.

NY ROLLE: Den nyvalgte stortingspresidenten, Eva Kristin Hansen (Ap), fra Stortingets høytidelige åpning i høst, i det hun overleverer regjeringens beretning om rikets tilstand til kong Harald. Foto: Terje Bendiksby / NTB
NY ROLLE: Den nyvalgte stortingspresidenten, Eva Kristin Hansen (Ap), fra Stortingets høytidelige åpning i høst, i det hun overleverer regjeringens beretning om rikets tilstand til kong Harald. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Ap-ledelsen er tilbakeholdne med å kommentere saken.

- Jeg viser til Eva Kristins egne uttalelser og beklagelse, og vi har ikke noen ytterligere kommentar utover det, svarer kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Aps stortingsgruppe på NTBs spørsmål om noen i partiledelsen kan kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer