Støttet «obs»-selskap i oppdrettsstrid

Både Erna Solbergs søster og ektemannen Sindre Finnes hadde aksjer i Mowi i 2019, da statsministeren selv gikk offentlig ut i en kontroversiell sak til støtte for oppdrett på Vega på Helgeland

AKSJER: Erna Solberg unnlot å behandle saker som omhandlet verdens største oppdrettsselskap, MOWI, i mange år, på grunn av søsterens lederrolle i selskapet. Men både søsteren og mannen var aksjonærer i selskapet da hun omtalte en kontroversiell oppdrettssak i 2019. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AKSJER: Erna Solberg unnlot å behandle saker som omhandlet verdens største oppdrettsselskap, MOWI, i mange år, på grunn av søsterens lederrolle i selskapet. Men både søsteren og mannen var aksjonærer i selskapet da hun omtalte en kontroversiell oppdrettssak i 2019. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg har gjentatt at det var særlig to selskaper hun var oppmerksom på inhabilitet i forhold til da hun tiltrådte som statsminister i 2013.

- Statsministerens kontor hadde en liste de måtte være OBS på. På den listen var Hydro og Mowi. Mowi var jeg andre i utgangspunktet inhabil i på grunn av min søsterens ledelsesrolle i selskapet, sa Erna Solberg til Dagbladet i forrige uke.

Likevel gikk Erna Solberg i 2019 ut offentlig ut til støtte for fiskeoppdrett på Vega i Nordland, der Mowi sto i en kontroversiell prosess for å få tillatelser til å drive oppdrett.

På det tidspunktet hadde Erna Solbergs søster, Marit Solberg, gått av som direktør i selskapet. Erna Solberg anså dermed at hun ikke lenger var inhabil i forhold til selskapet. Men både Marit Solberg og Sindre Finnes hadde aksjer i selskapet i 2019.

Mowi hadde fått tillatelse til å starte oppdrettsanlegg av fylkesmannen i 2016, før Miljødirektoratet satte foten ned for prosessen i april 2019. Fylkesmannen hadde ikke i stor nok grad tatt hensyn til Vegas verdensarvstatus, het det i avslaget.

En måned seinere, var Mowi i en klageprosess for å få omgjort vedtaket, for likevel å kunne sette i gang med oppdrettsanlegg på Vega. Statsministeren besøkte Vega samme måned.

Da åpnet hun for at det likevel kunne være aktuelt med oppdrettsanlegg i øyriket.

- Må ha aktivitet

- Verdensarvstatus er ikke det samme som vern. Det skal være aktivitet her, men du skal også kunne ivareta det helhetsinntrykket som verdensarven har. Vi må ha økonomisk aktivitet og jobber, ellers blir det tomt for folk i Distrikts-Norge sa Erna Solberg til NRK på Vega i mai 2019.

Hun understreket at hun ikke ville kommentere Mowis klagesak, som da var til behandling i klima- og miljødepartementet.

Men hun var klar på at Vegas verdensarvstatus ikke måtte gå på bekostning av næringsutvikling:

- Det er veldig viktig å huske på at kulturlandskapet ikke er det samme som naturlandskapet. Lar vi ikke folk leve her, tar vi ikke vare på kulturlandskapet, sa Solberg.

Erna Solberg sier til Dagbladet at hennes kommentarer på Vega i 2019 ikke må tolkes som en støtte til at Mowi skulle ha mulighet til å drive fiskeoppdrett, men som en generell uttalelse.

- Viser til at Erna ifølge iLaks da hun uttalte seg om dette i mai 2019 aktivt understreket at hun ikke ville uttale seg om klagesaken som da lå til behandling. Kommentarene hennes om at verdensarv og oppdrett må kunne leve side om side, at vi trenger næringsutvikling og et grunnlag for at folk kan bli boende, må regnes som generelle, skriver Høyres rådgiver Cato Husabø Fossen til Dagbladet.

Mann og søster

Mowi er et selskap der Erna Solberg som statsminister var dobbelt inhabil. Både igjennom sin søster - en inhabilitet hun kjente til, og igjennom sin mann Sindre Finnes, en inhabilitet hun hevder hun ikke kjente til.

Erna Solbergs søster, Marit Solberg, gikk av som leder i Mowi (daværende Marine Harvest) 1. november 2018.

Marit Solberg var aksjonær i Mowi også i 2019, da hun sto oppført med 11.000 aksjer i selskapet. Kursen var på i underkant av 200 kroner da Erna Solberg kommenterte saken.

Mowi var også ett av selskapene der Sindre Finnes handlet for de største summene. Han har hatt aksjer for over 100.000 kroner i selskapet.

Finnes har handlet 78 ganger i selskapet, ifølge den første oversikten Høyre publiserte, fem av handlene er gjort i 2019.

I to interne notater fra 2013, skriver Statsministerens kontor at de må være «obs» på en rekke selskaper som Finnes hadde eierandeler i.

Blant disse var Norsk Hydro, Kongsberg Automotive Holding, Marine Harvest (seinere Mowi), Q-Free, Wilh. Wilhelmsen ASA, TTS Group, Gjensidige forsikring, Seadrill og Nordic Mining.

Dagbladet har spurt Erna Solberg om hun selv anser at hennes inhabilitet overfor Mowi opphørte da hennes søster gikk av som direktør i november 2018, eller om hun betrakter seg som inhabil også etter dette.

- Jeg har sagt flere ganger at jeg vurderte habiliteten min i havbrukssaker fra sak til sak som følge av at min søster hadde en lederstilling i Mowi. Da min søster sluttet i Mowi gjaldt følgelig ikke dette lenger, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Mowis sak havnet til slutt på nærings- og fiskeridepartementets bord, som ga Mowi tillatelse til oppdrett på Vega i februar 2021.

Rettelse: 16. oktober sendte Statsministerens kontor (SMK) et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Der gjør SMK det klart at den såkalte «OBS»-listen var et internt dokument ment for embetsverket, og at listen ikke ble forelagt statsminister Erna Solberg.

Fredag 20. oktober gjorde Høyres Pressesjef Dagbladet oppmerksomme på at dette hadde konsekvenser for presisjonen i denne saken.

Tittelen «Ble advart - støttet oppdrettsanlegg», er derfor endret.

Ingressen lød: «Erna Solberg ble advart av Statsministerens kontor om å være «OBS» i forhold til selskapet Mowi. I 2019 uttalte hun seg til fordel for at selskapet skulle få opprette et oppdrettsanlegg på Vega på Helgeland.» Også ingressen er endret.

Endringene er gjort fordi det ikke blir riktig å hevde at Erna Solberg ble «advart» av SMK dersom denne listen ikke ble forelagt henne.

Saken ble endret 21. oktober klokken 21.35.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer