Støyklager kostet utested 100 000 kroner

Utestedet Oslovelo må punge ut 100 000 kroner etter flere naboklager. Nye eiere lover bedring.

KJEMPEBOT: Utestedet Oslovelo har fått klager av flere naboer for høyt støynivå. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KJEMPEBOT: Utestedet Oslovelo har fått klager av flere naboer for høyt støynivå. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Utestedet Oslovelo på Grünerløkka i Oslo har blitt ilagt en bot på 100 000 kroner, etter flere klager fra naboer om musikkstøy.

Avisa Oslo omtalte saken først.

I april skrev AO om at naboer sov med hørselsvern, og at støyen føltes som en«torturlignende tilværelse».

Dagbladet har fått innsyn i dokumenter som viser at bydelsoverlegen vurderte at støynivået påførte berørte naboer helseskadelig støy.

Uanmeldt måling

I dokumentene Dagbladet har fått innsyn i, står det at Oslovelo pliktet å rette opp lydnivået innen 14. juli - med en varsling om tvangsmulkt.

Advokat Lars Erikssen, som representerer eierne av Oslovelo, forteller at det skal ha blitt innført støyreduserende tiltak etter første målingen den 13. mai i år.

Ifølge Erikssen kom støyproblematikken som en overraskelse på de nye eierne, Eskimo Eiendom AS, som tok over utestedet i sommer.

- De har kjøpt aksjer i et selskap og overtok først bedriften 1. juli i år, og da var det allerede pålegg på gang mot virksomheten, forklarer advokat Erikssen.

Men klagene fra naboene fortsatte, og det ble gjennomført ny støymåling natt til 9. september.

Denne målingen var uanmeldt og gjennomført av utsendte fra Bymiljøetaten, hjemme hos de berørte naboene.

- Helseskadelig

Musikken som ble målt hadde «framtredende bass og et lydnivå som må betegnes som svært sjenerende», står det i dokumentene. Det skal ha vært et konstant høyt lydnivå i måleperioden, så å si uten pauser fra en låt til den neste.

Måleresultatet viste antydning til at det hadde blitt gjennomført tiltak som gir en «begrenset effekt på luftoverført lyd». Men ifølge rapporten fra Bymiljøetaten hadde det lite betydning for bassfrekvensene og strukturoverført lyd, og prøvene viste helseskadelige overskridelser av grenseverdiene.

Bydelsoverlegen vurderte at støynivået påførte berørte naboer helseskadelig støy. De helsemessige virkningene er omtalt slik:

«Støy regnes som en stressfaktor som kan påvirke atferd, trivsel, kommunikasjon, hvile og søvn».

Boten på 100 000 kroner kan ikke påklages.

- På vegne av mine klienter vil jeg presisere at de som nye eiere av Oslovelo ønsker at driften av stedet skal skje innenfor de rammer som regelverket for drift av serveringssteder tillater, skriver advokaten i et svarbrev til bydelen.

Heidi's bier bar i Oslo sentrum ønsker å gjøre det lettere for amerikanerne å kjøpe øl. Video: Anette Beckhaug. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Vis mer

Har tatt grep

Ifølge medeier Gurkit Singh ble det gjort tiltak, som blant annet å bygge ut nytt tak med lydisolering, etter første målingen i mai. Eierne var under forståelse av at lyden dermed skulle være innenfor de anbefalte grenseverdiene.

Etter siste måling er det blitt gjort en rekke nye tiltak for å bedre lydnivået og dempe støyen, meddeler advokaten.

- Det har blant annet blitt satt inn sperrer på forsterkerne slik at de ikke kan overskride det anbefalte nivået man skal ha på høyttalerne, sier Erikssen.

Advokaten forklarer videre at det er blitt plassert ut vibrasjonsskruer på veggene, som gjør at bassen ikke skal gå rett inn i veggen, men bli dempet. Det er også gjort tiltak i taket for å sikre ytterligere støydemping.

- Så er jo bydelen hjertelig velkommen til å komme og måle dette her, sier Erikssen.

Eierne understreker at de har fått inn støykonsulent og har gjort egne målinger.

- Per nå skal lydnivået være innafor de grenseverdiene som bydelen ønsker, sier Gurkit Singh.

Eierne er positive til at konflikten skal løse seg.

- Målet er jo å skape et koselig sted i nabolaget, hvor folk kan komme og spise, drikke og ha det hyggelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer