NHO-Almlid etter alvorspraten:

- Straffbart

Ole Erik Almlid uttaler seg etter at Riksmekleren kalte partene inn på teppet.

STREIK: Ole Erik Almlid mener det er veldig beklagelig at det nå er storstreik i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB
STREIK: Ole Erik Almlid mener det er veldig beklagelig at det nå er storstreik i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

Det er storstreik i Norge på andre dagen etter at forhandlingene mellom LO og NHO ikke førte fram søndag. Det er stadig full isfront mellom partene etter bruddet i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har blant annet hevdet at arbeidsgiversiden har brutt taushetsplikten ved å lekke enkelttall i forhandlingene.

NHO har på sin side avvist påstandene blankt.

I kjølvannet av lekkasje-spliden kalte riksmekler Mats Ruland topplederne inn på teppet mandag.

- Hvordan var det å stå skolerett for riksmekleren under ett døgn etter at streiken var et faktum?

- Jeg opplevde det ikke sånn. Jeg opplevde at han ønsker å presisere at taushetsplikten fortsatt gjelder, og det er vi helt enig i. Vi har ikke brutt taushetsplikten i det hele tatt. Det er straffbart å bryte taushetsplikten, og det var greit at riksmekler hadde behov for å påpeke det. Og det har vi tatt til etterretning, og er helt enig i det, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til Børsen.

- Dere er ikke enig om hvem som har lekka?

- Nei, det får motparten kommentere, vi har ikke lekket herfra, så det er jeg veldig, veldig tydelig på.

- Riksmekleren har sagt at han er klar til å ta opp forhandlingene, men det forutsetter at en av partene vil gi noe mer. Er du der at NHO vil gi noe mer?

- Jeg synes det er veldig flott at Riksmekleren er tilgjengelig hele tida. Det ble gjort en iherdig innsats fra Riksmekleren i helga. Han hadde et berettiget håp om at skissen skulle få tilslutning fra begge parter. Det ble ja fra oss, LO valgte å gå til streik. Det var veldig beklagelig. Vi ser effekten time fra time nå, hvor stor effekt det har når Norge står i streik. Det betyr at vi som parter må strekke oss så langt vi kan, sier Almlid.

- Hvis det ikke skjer noe denne uka, vil 40 000 være i streik. Hva tenker du om et sånt tall?

- Det er et veldig stort tall. Det er historisk det vi ser nå. Vi har ikke hatt en konflikt i mellomoppgjøret siden annen verdenskrig. Det har ikke vært en storkonflikt på 23 år. Det er en hel generasjon som ikke har opplevd det vi ser nå. Det viser hvilket alvor vi står i.

- Dette er alvor, og jeg beklager sterkt at vi er der vi er. Så jeg håper virkelig at vi gjør alt vi kan nå for å få løst dette så snart som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer