Smutthull i sanksjoner

Strammer grepet om Putins gull

USA er godt i gang med å feste grepet om Putins enorme gullbeholdning. Nå er også Boris Johnson på ballen.

MILLIARDER: Russland har en av verdens mest verdifulle samlinger av gull. Det åpner et smutthull i sanksjonene som USA og Storbritannia nå går i bresjen for å tette. Foto: Grigory Dukor, Reuters/NTB
MILLIARDER: Russland har en av verdens mest verdifulle samlinger av gull. Det åpner et smutthull i sanksjonene som USA og Storbritannia nå går i bresjen for å tette. Foto: Grigory Dukor, Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Den sjokkartede krigen i Ukraina har på mange måter også sendt sjokkbølger gjennom verdensøkonomien.

Etter at russiske stridsvogner rullet inn i nabolandet, har prisen på blant annet olje og gull skutt i været.

Enorm beholdning

Russland har mye av begge deler. I tillegg til å være en storprodusent av det brune gullet, oljen, sitter landet på en av verdens største binger av faktisk gull.

Beholdningen på nær 2 300 tonn har en verdi på nesten 140 milliarder dollar, eller 1 206 milliarder kroner.

STORE VERDIER: Russlands gullbinge er bygd opp som en forsikring. Foto: Michael Dalder, Reuters/NTB
STORE VERDIER: Russlands gullbinge er bygd opp som en forsikring. Foto: Michael Dalder, Reuters/NTB Vis mer

Russlands gullbinge er bygget opp i løpet av det siste tiåret, og var ment å være en slags økonomisk forsikring for landet.

- Dette er grunnen til at de kjøpte alt gullet. Det var ment for en situasjon akkurat som denne, sier foreleser ved irske Cork University Business School, Fergal O'Connor, til Bloomberg.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

- Men hvis ingen er villige til å handle med deg, spiller det ingen rolle, tilføyer han ifølge Business Insider.

For så lenge den russiske krigsmaskinen herjer i Ukraina, er det ventet at Vesten vil fortsette å stramme grepet på russisk økonomi.

Nå setter sanksjonene kjepper i hjula for å få solgt unna gullbeholdninga.

Vil «fryse» gullet

Forrige uke forbød det verdensledende gullmarkedet i London all handel med gullbarrer fra russiske raffinerier, ifølge Business Insider.

Nå varsles ytterligere grep fra øverste hold i landet. Statsminister Boris Johnson mener Putin har «krysset terskelen for barbari» ved å bombe sivile i Ukraina, skriver LBC News.

- Storbritannia og dets vestlige allierte vil øke det økonomiske presset på Russland ved å undersøke om mer kan gjøres for å hindre president Vladimir Putin i å få tilgang til gullreservene, sier Johnson ifølge Reuters.

Statsministeren mener det må gjøres mer for å presse Putin økonomisk, og Johnson peker spesielt på gullet.

- Jo mer press vi legger på dem nå, spesielt på ting som gull, jo mer tror jeg vi kan korte ned krigen, sier Johnson.

USA med lovforslag

Også i USA er politikerne på ballen. Nylig kom et tverrpolitisk lovforslag som sikter seg inn på Russlands gullreserver.

Hensikten er å blokkere Russland fra å selge gull på internasjonale markeder.

MÅ STOPPES: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gikk hardt ut mot Italia under nasjonalforsamlingen i Roma tirsdag 22. mars. Video: Reuters. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Senatorene bak lovforslaget mener nemlig at Russland enorme gullbinge er et smutthull i sanksjonene mot landets sentralbank. De hevder at Russland hvitvasker penger ved å kjøpe og selge gull for valuta med høy verdi, melder New York Times.

Maine-senator Angus King mener Russlands massive gullbeholdning er en av de få gjenværende eiendelene Putin kan bruke for å hindre økonomien i å falle ytterligere.

- Ved å sanksjonere disse reservene, vil vi isolere Russland ytterligere fra verdensøkonomien og gjøre Putins stadig mer kostbare militærkampanje vanskeligere, sier King.

Denne uka skal finansminister Janet Yellen møte de aktuelle senatorene for å diskutere lovforslaget, skriver Axios.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer