Raymond Johansen

Strammer grepet

Reglene er allerede strengest i landet. Nå stiller Oslo kommune enda strengere krav som skal bekjempe kriminalitet og sosial dumping i bygg- og anleggsbransjen.

STRAMMER INN: Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STRAMMER INN: Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo kommune har siden 2017 benyttet den såkalte oslomodellen i sine kontrakter innen bygg og anlegg, renhold og utsatte tjenesteområder, for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

1. september trer en ny oslomodell i kraft, og kravene skjerpes.

- Nå krever vi fast ansatte faglærte i 100 prosent stilling. Vi pålegger leverandørene å informere arbeidere om oslomodellen og deres rettigheter etter arbeidsmiljøloven. Og så vil vite hvem vi handler med, derfor innfører vi krav om åpenhet om hvem som er vår reelle kontraktspart og deres yrkesmessige integritet, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Oslo kommune er Norges nest største innkjøper etter staten og handler årlig for 36 milliarder kroner.

Kommunen skal også følge opp innkjøp fra utlandet.

- Mange av varene Oslo kommune kjøper, er ikke produsert etter norske standarder for miljøhensyn og arbeidstakerrettigheter, opplyser byrådet.

Det kan være elektronikk, batterier og solceller.

- Vi vil ikke handle varer og tjenester som bidrar til menneskerettighetsbrudd, barnearbeid og miljøødeleggelser i utlandet. Derfor vil vi at også at dette skal være noe vi følger opp når vi handler varer fra utlandet, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer