Strammer grepet

Russlands rikeste mann er saksøkt av Vladimir Putin og hans regime. - Putin har et håp om å få oligarkene hjem, sier ekspert.

STRAMMER GREPET: Vladimir Putins regime har saksøkt Russlands rikeste mann. Foto: Sergei Bobylyov / TASS Host Photo Agency via REUTERS / NTB
STRAMMER GREPET: Vladimir Putins regime har saksøkt Russlands rikeste mann. Foto: Sergei Bobylyov / TASS Host Photo Agency via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Rikingene blir satt på plass, noe dette er et eksempel på, sier Jørn Holm-Hansen, Russland-ekspert og forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, til Børsen.

Nylig ble det kjent at Andrej Melnitsjenko, Russlands rikeste mann, som har tjent seg styrtrik på gjødsel og kull ved å starte selskapene EuroChem og SUEK, har fått Vladimir Putin og hans regime på nakken.

De har nemlig saksøkt ham, og forsøker å beslaglegge og nasjonalisere et av selskapene i milliardærens metall- og gruveimperium, skriver Financial Times.

STEINRIK: Andrej Melnitsjenko. Foto: AP Photo/Thomas Hartwell/NTB
STEINRIK: Andrej Melnitsjenko. Foto: AP Photo/Thomas Hartwell/NTB Vis mer

Det er snakk om selskapet Sibeco, som opererer flere varmekraftverk i Sibir, og genererer strøm til regionen.

Melnitsjenko kjøpte selskapet i 2018, og denne handelen mener myndighetene det er store problemer med.

- Veldig mye snusk

Oligarken kjøpte selskapet av Mikhail Abyzov, som på det tidspunktet var statsråd. Våren 2019 ble Abyzov arrestert, anklaget for underslag og for å ha svindlet aksjonærene i Sibeco og et annet selskapet i forkant av salget.

I søksmålet mot Melnitsjenko hevder påtalemyndigheten å ha avdekket et «korrupt samarbeid» mellom Melnitsjenko og Abyzov.

- Problemet her er ikke at Melnitsjenko blir saksøkt, men at ikke andre også blir det. I den verdenen de store russiske forretningsfolkene opererer er det veldig mye snusk. De som ligger lavt, slipper unna og blir til dels belønnet, som vi så da Baltika og Danone ble nasjonalisert. Aksjene ble solgt billig til kapitaleiere, sier Holm-Hansen.

De russiske oligarkene gikk på en kjempesmell da Russland invaderte Ukraina i februar i fjor, og måtte bare nøye seg med å registrere at formuene deres ble kraftig redusert.

Ble mye rikere

Men for en mann gikk det i helt motsatt retning, og det var omtalte Melnitsjenko.

Dagen før Russlands invasjon viste Bloombergs tall at han hadde en formue på 18,4 milliarder dollar, noe som gjorde ham til verdens 109. rikeste person.

I skrivende stund anslås formuen hans til å være 24,4 milliarder dollar, noe som gjør ham til verdens 64. rikeste person. Oligarken oppholder seg stort sett i De forente arabiske emirater, der han også har en svær luksusyacht, verdsatt til rundt 300 millioner dollar.

Melnitsjenko, som har ukrainsk mor, var riktignok en av få oligarker som uttalte seg offentlig mot krigen.

- Hendelsene i Ukraina er virkelig tragiske. Vi trenger umiddelbart fred, sa Melnitsjenko, som likevel havnet på sanksjonslistene etter kort tid.

- Vil ha rikdom tilbake

Det tegner seg etter hvert et bilde i Russland av at de som har uttalt seg offentlig negativt om krigen, må kjempe med nebb og klør for å beholde det de eier, mens Putin-lojalister blir tilgodesett med eiendeler det russiske regimet beslaglegger - som for eksempel Carlsbergs russiske datterselskap.

Blant annet har oligarken Oleg Deripaskas luksushotellkompleks i Sotsji blitt beslaglagt. Han uttalte like etter krigsutbruddet at «å knuse Ukraina vil være en kolossal tabbe». På tross av dette hevdet Kreml at saken med luksushotellet ikke hadde noe med hans uttalelser å gjøre.

Holm-Hansen sier at det som skjer nå er en del av noe litt større.

- Det ene er at det store ønskemålet til russiske myndigheter er å bringe kapital og rikdom tilbake til landet, fordi de har en strategi om å være mer selvberget, påpeker Holm-Hansen.

Den russiske næringslivsavisa RBK har kommet til at søksmålet mot Melnitsjenko er det fjerde søksmålet der myndighetene forsøker å beslaglegge private eiendeler så langt i år.

- Dette tror jeg kanskje er et ledd i å disiplinere de store kapitaleierne, sier Holm-Hansen.

- Anti-oligark-populisme

Han omtaler det som «kjepp og gulrot». Gulrota er at man kan få tilgang på de utenlandske verdiene som blir beslaglagt, kjeppen er at de disiplineres - for eksempel ved å bli saksøkt av påtalemyndigheten.

Samtidig så kan dette leses inn i Putins retorikk under krigen, som Holm-Hansen har forsket på.

- Et av elementene er litt sånn anti-oligark-populisme. Han har langet ut mot oligarkene, de som bor i utlandet. Han spiller på at de er illojale.

Både Deripaska og Melnitsjenko var til stede under et møte for Russlands forretningselite i mars i år. Det oppfordret Putin rikingene til å handle i Russlands interesser.

- Han gjemmer ikke eiendelene sine utenlands, men registrerer selskapene sine her, i vårt land, og gjør seg ikke avhengig av utenlandske myndigheter, sa Putin, ifølge Reuters.

- Oligarkene møter hindre

Ifølge Holm-Hansen er disiplineringen av oligarkene bare en fortsettelse av grunnleggende trekk ved Putin-regimet. Tidlig i Putins presidentperiode samlet han oligarkene sammen og ga dem beskjed om at de fikk beholde rikdommen sin - men bare dersom de sluttet rekker og holdt seg unna politikk.

- Så har krigen satt dette på prøve ved at man blir avsondret fra verden, og den økonomiske virksomheten de driver møter hindre. Det dreier seg ikke bare om deres eget ve og vel - at de ønsker å dra tilbake til de fine husene sine i Provence og London - det er også en bekymring for den næringsdriften de tross alt driver.

- Hva håper Putin å få ut av dette? Kan han ta det for langt, sånn at det slår tilbake på ham?

- Det er vel et håp om at de skal komme hjem, men det er nok grenser for hvor mye han kan legge seg ut med dem. De store kapitaleierne er jo også makthavere i økonomien, men med det repressive systemet i Russland så kan de disiplineres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer