Strammer inn - bruker mindre

Regjeringen foreslår å bruke mindre oljepenger neste år enn i kriseåret vi er inne i. 313,4 oljemiliarder er summen finansminister Jan Tore Sanner ønsker å bruke.

Publisert
Sist oppdatert

– Det er en veldig spesiell situasjon å legge fram budsjett i, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) onsdag morgen.

Bruken av oljepenger neste år er anslått til 313,4 milliarder kroner, målt ved det strukturelle oljekorrigerte budsjettunderskuddet.

Det tilsvarer 3,0 prosent av SPU ved inngangen til året, ned fra 3,9 prosent for i år.

Oljepengebruken, som i budsjettet omtales som «det strukturelle oljekorrigerte budsjettunderskuddet», reduseres med 2,9 prosent målt som andel av verdiskapningen fra 2020 til 2021 (budsjettimpulsen).

Tiltak avsluttes

Det skyldes først og fremst at mesteparten av de omfattende og midlertidige coronatiltakene i 2020 avsluttes, heter det i en pressemelding fra Finansdepartementet onsdag morgen.

Holdes de ekstraordinære tiltakene i år utenom, er den coronajusterte budsjettimpulsen pluss 1 prosent målt som andel av verdiskapningen.

Regjeringen anslår at bruttonasjonalproduktet (BNP) neste år ender på 4,4 prosent - opp fra 3,1 prosent i år.

Selv om underskuddet reduseres fra 2020 til 2021, er det fortsatt vel 61 milliarder kroner høyere enn i 2019, regnet i 2021-kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer