Strammer inn etter Solberg-skandalen

Etter fjorårets aksjeskandaler blant politikerne, legger nå næringsminister Jan Christian Vestre fram en rekke tiltak for å sikre åpenhet om aksjeeiere.

STRAMMER INN: Saken om aksjehandlene til Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, slo ned som en bombe i fjor sommer. Foto: Javad Parsa / POOL / NTB
STRAMMER INN: Saken om aksjehandlene til Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, slo ned som en bombe i fjor sommer. Foto: Javad Parsa / POOL / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Næringsminister Jan Christian Vestre legger fredag fram sine innstrammingstiltak for bedre innsyn i hvem som eier aksjer i norske selskaper.

Tiltakene legges fram etter høstens skandale om Erna Solbergs ektemanns aksjehandel mens hun var statsminister, og flere inhabilitetssaker i Støre-regjeringen.

Vurderer todagers-frist

Blant tiltakene er å gi offentligheten enklere og raskere tilgang til selskapenes aksjeeierbok - altså oversikten over hvem som eier aksjene.

- Vi vurderer om en frist på to, tre dager bør være nok, sier Vestre fra talerstolen i Pressens Hus i Oslo.

Dessuten vil Vestre gi bedre muligheter for å få oversikt via Enhetsregisteret over selskapene i et konsern, og bedre innsyn i hvilke aksjeeiere som skjuler seg bak en «forvalterkonto» - for eksempel en bank.

Ekspertgruppe

Han sier at tiltakene skal ut på høring i løpet av våren.

- Vi setter ned en ekspertgruppe som skal gi anbefalinger om hvordan det nye rammeverket skal se ut, sier Jan Christian Vestre.

På Vestres liste over tiltak står dessuten en oversikt over hvem som er reelle rettighetshavere i aksjene.

Han mener tiltakene som skal gjennomføres i løpet av året, blant annet en forskriftsfestet frist for innsyn i selskapenes aksjeeierbok vil gjøre jobben lettere for journalister.

- Dette gjør gravejournalistikken enklere, sier Jan Christian Vestre.

Han sier at det også planlegges for en database for fortløpende registrering av unoterte aksjer - altså aksjer som ikke handles på børsen.