Skjenkeregler

Strammer inn igjen

Regjeringen lytter til FHIs anbefaling. Skjenkestopp endres fra klokka 24 til 22.

ÅPNING: Det åpnes opp for barn og unge, men det er fortsatt en dugnad, sier Erna Solberg til Dagbladet. Video: Ivan Larsson / Frode Andresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen strammer inn på skjenkereglene, og innfører full skjenkestopp fra klokka 22. Dette har tidligere vært klokka 24.

- Vi vet fortsatt at kombinasjonen av uteliv og alkohol bidrar til lettere smittespredning. Samtidig er vi fortsatt i en posisjon med litt økende smitte, noe som kunne tilsi at vi ikke skulle gjøre noen lettelser. Men når vi gjør noen lettelser for noen grupper, må vi ta ned andre mulige smittekilder, sier Erna Solberg på spørsmål fra Dagbladet.

Hun legger til:

- Dette er risikoområder alt sammen. Selv om vi åpnet for én risiko for et par uker siden, er det ikke gitt at vi fortsetter med den samme risikoen når vi åpner for noe annet.

STENGER: Regjeringen har besluttet å stenge kranene klokka 22. Her er statsminister Erna Solberg vert under en middag på Akershus slott i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB
STENGER: Regjeringen har besluttet å stenge kranene klokka 22. Her er statsminister Erna Solberg vert under en middag på Akershus slott i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

FHI-anbefaling

Statsministeren lytter dermed både til FHIs og Helsedirektoratets anbefaling. Helsedirektoratet skriver i sine anbefalinger i dag at de støtter FHIs faglige vurdering, og at de er enige i at det er for tidlig å lempe på de nasjonale skjenkebestemmelsene.

- Helsedirektoratet støtter FHIs anbefaling om at skjenkestopp endres fra klokka 24 til 22, heter det.

Bakgrunnen for denne anbefalingen begrunnes med at etter at det nasjonale skjenkeforbudet ble opphevet 22. januar har situasjonen utviklet seg innenlands, med introduksjon/oppdagelse av muterte virus som er mer smittsomme enn de virusstammene som hittil har sirkulert i befolkningen.

- Utbrudd og klynger på Østlandet og Vestlandet har medført strenge regionale tiltak. Det er et mål å begrense spredningen av de muterte virusene mest mulig. Konsekvensene i land med utbredt spredning av muterte virus har vært store. Det er påvist tilfeller av mutert virus i alle landets fylker, og nye tilfeller dukker opp fortløpende, skriver direktoratet.

Pølser og posesuppe

I anbefalingen presiseres Helsedirektoratet følgende:

- I kommuner med en høy smitterisiko, tilsvarende risikonivå 4 og 5, anbefaler vi full skjenkestopp for å redusere sannsynligheten for smitte på serveringssteder ytterligere, og for å redusere mobiliteten i samfunnet.

Formålet med at servering av alkohol bare kan skje til de som får servert mat, er at restauranter skal kunne servere øl/vin til måltider.

- Imidlertid rapporteres det om aktører som tilbyr pølser, posesuppe etc. til sine gjester som påskudd for å kunne skjenke alkohol. Ofte blir maten kastet i etterkant, skriver direktoratet i den nye anbefalingen.

Vil opprettholde krav

Selv om helsedirektratet opplever at dagens bestemmelse ikke fungerer optimalt, mener de likevel at en videreføring av dagens krav om at skjenking av alkohol kun kan skje til de som får servert mat, vil være å foretrekke, da den ivaretar noe av intensjonen om å koble skjenking av alkohol til servering av mat, som ligger til grunn for FHIs anbefaling.

- Et alternativ er å ta bort kravet om at skjenking kun kan skje til de som får servert mat, men dette vil innebære en lemping av reguleringen sammenlignet med FHIs smittevernfaglige anbefaling, og vi anbefaler derfor ikke denne løsningen, skriver direktoratet.

I Oslo og Bergen er det for tiden full skjenkestopp.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer