Krigen i Ukraina:

Strammer Russland-grep

USA vil forby investorer å gamble på russisk gjeld.

STRAMMER TIL: Det finansielle grepet USA har rundt Russland, strammes stadig. Her fra Moskvas finans-sentrum. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB
STRAMMER TIL: Det finansielle grepet USA har rundt Russland, strammes stadig. Her fra Moskvas finans-sentrum. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Mandag ble det kjent at den russiske oligarken Roman Abramovitsj er siktet av amerikanske myndigheter. Ifølge siktelsen skal han ha eksportert to fly av amerikansk opprinnelse til Russland, uten lisens eller godkjennelse fra USA.

Siktelsen er en del av amerikanske myndigheters varsel om storoffensiv mot de russiske rikingene.

Nå har også det amerikanske finansdepartementet kommet med et nytt grep. Hittil har nemlig flere investorer på Wall Street kjøpt opp russisk gjeld, såkalte statsobligasjoner. Disse havnet på billigsalg under krigen, og ble kjøpt opp av mange.

Forbyr gjelds-gambling

Samtidig kunne man kjøpe forsikringer mot at Russland misligholdt lånet, såkalte kredittapsforsikringer, og prisen på disse steg ikke raskt nok til at «vinninga gikk opp i spinninga».

Nylig ble det klart at Russland bommet på rentebetalingen på et av sine utenlandslån, og det vil dermed utløse et ras av forsikringsutbetalinger til gamblerne.

Denne gambelen har vakt oppsikt, da det veldig sjeldent vil lønne seg. Samtidig har investorer kjøpt opp russisk gjeld, noe som er upopulært i ei tid da Vesten forsøker å ramme Russland hardt økonomisk. Det er altså dette USA nå vil stoppe.

UKRAINA: Jen Psaki, Det hvite hus' pressesekretær, mener at de russiske styrkene sliter med krigføringen i ulendt ukrainsk terreng. Video: AP Vis mer

Sanksjonene forbyr amerikanere å gjøre nye investeringer i Russland. I nye retningslinjer inkluderer finansdepartementet også å forby kjøp av «ny og eksisterende gjeld utstedt av en enhet i Russland», skriver The Wall Street Journal.

Vil tvinge investorer

Investorene kan likevel fortsatt selge og overføre verdipapirer til en ikke-amerikaner, og de kan fortsatt holde på eksisterende gjeld.

- I samsvar med målet vårt om å nekte Russland de finansielle ressursene de trenger i sin brutale krig mot Ukraina, har finansdepartementet gjort det klart at amerikanere er forbudt å investere i Russlands suksess, inkludert kjøp gjort på det sekundære markedet, sier en talsperson for finansdepartementet til avisa.

USA stengte nylig et smutthull for betaling av russisk gjeld, som nå gjør det svært vanskelig for Russland å betale lånene sine til amerikanske investorer. Med det nye grepet strammer de skruen stadig strammere for å gruse landet økonomisk.

The Wall Street Journal skriver at utvidelsen av sanksjonene sannsynligvis tvinger amerikanske investorer til å selge russisk gjeld eller å skrive den av som verdiløs.

- Finansdepartementets tidligere uttalelser gjør det klart at de forsøker å hindre nye midler i å komme inn til Russland. Dette er annerledes, sier sjef for rettstvistpraksis for stater ved advokatfirmaet Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, Dennis Hranitzky, til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer