Krigen i Ukraina:

Strammer Russland-grep

USA vil forby investorer å gamble på russisk gjeld.

STRAMMER TIL: Det finansielle grepet USA har rundt Russland, strammes stadig. Her fra Moskvas finans-sentrum. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB
STRAMMER TIL: Det finansielle grepet USA har rundt Russland, strammes stadig. Her fra Moskvas finans-sentrum. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Mandag ble det kjent at den russiske oligarken Roman Abramovitsj er siktet av amerikanske myndigheter. Ifølge siktelsen skal han ha eksportert to fly av amerikansk opprinnelse til Russland, uten lisens eller godkjennelse fra USA.

Siktelsen er en del av amerikanske myndigheters varsel om storoffensiv mot de russiske rikingene.

Nå har også det amerikanske finansdepartementet kommet med et nytt grep. Hittil har nemlig flere investorer på Wall Street kjøpt opp russisk gjeld, såkalte statsobligasjoner. Disse havnet på billigsalg under krigen, og ble kjøpt opp av mange.

Forbyr gjelds-gambling

Samtidig kunne man kjøpe forsikringer mot at Russland misligholdt lånet, såkalte kredittapsforsikringer, og prisen på disse steg ikke raskt nok til at «vinninga gikk opp i spinninga».

Nylig ble det klart at Russland bommet på rentebetalingen på et av sine utenlandslån, og det vil dermed utløse et ras av forsikringsutbetalinger til gamblerne.

Denne gambelen har vakt oppsikt, da det veldig sjeldent vil lønne seg. Samtidig har investorer kjøpt opp russisk gjeld, noe som er upopulært i ei tid da Vesten forsøker å ramme Russland hardt økonomisk. Det er altså dette USA nå vil stoppe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer