Rentesignal:

- Strammer til i september

Det blir som forventet ingen renteendring i denne omgang. Norges Bank lar styringsrenta ligge på null. Imidlertid viser rentebanen at renta mest sannsynlig økes i september.

UENDRET: Norges Bank holder renta uendret på null prosent. Samtidig kommer det tydelige signaler om et rentehopp i september. Foto: Torstein Bøe / NTB
UENDRET: Norges Bank holder renta uendret på null prosent. Samtidig kommer det tydelige signaler om et rentehopp i september. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Norges Bank holder som ventet renta uendret på rekordlave null prosent. Samtidig kommer tydelige signaler om et sannsynlig første rentehopp allerede i september.

Tidligere har Norges Bank anslått at det er 50-50 prosent sannsynlighet for en første renteheving enten i september eller desember.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i september, sier sentralbanksjef Øystein Olsen nå i en pressemelding.

Tatt seg opp

I begrunnelsen etter Norges Banks rentemøte pekes det blant annet på at aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg opp etter det kraftige fallet i fjor vår.

- I starten av inneværende år bidro økt smitte og strenge smitteverntiltak til å bremse gjeninnhentingen. Utover våren har tempoet i vaksineringen økt, og myndighetene har startet en gradvis gjenåpning av samfunnet. Arbeidsledigheten har falt, men er fremdeles høy. Det er fortsatt usikkerhet om det videre forløpet for pandemien, men aktiviteten i økonomien ser nå ut til å ta seg markert opp, og noe raskere enn tidligere anslått, heter det i meldingen fra Norges Bank.

Både beslutningen om å holde styringsrenta på null, samt det tydelige signalet om at den første hevingen må ventes å komme i september, er helt i tråd med forventningene i markedet i forkant av dagens rentemøte.

Under to prosent

Norges Bank påpeker at inflasjonen nå er under målet på to prosent. Så er det økt prisvekst og høyere inflasjonsforventninger internasjonalt, noe som gir usikkerhet som hvordan prisene vil utvikle seg i Norge framover.

MEN: Norges Bank mener videre at både en styrket krone og utsikter til moderat lønnsvekst, tilsier at inflasjonen vil bli liggende under 2-prosentmålet også de neste åra.

I pressemeldingen begrunner de det med at komiteen la vekt på at lave renter bidrar til å bringe produksjon og sysselsetting raskere tilbake mot mer normale nivåer. Det reduserer faren for at arbeidsledigheten fester seg på et høyt nivå og bidrar til å bringe inflasjonen tilbake mot målet, heter det i pressemeldingen.

Komiteen la også vekt på at boligprisene har steget markert siden i fjor vår, men merket seg at veksten har avtatt noe den siste tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer