Vin- og brennevinsbransjen

Streik avverget

NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelforbund (NNN) kom til enighet hos Riksmekleren rett før fristen utløp ved midnatt.

LANG KØ: Lang kø utenfor Vinmonopolet på Grünerløkka en fredag ettermiddag tidligere i høst på grunn av begrensninger på hvor mange kunder som kan være i butikken samtidig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LANG KØ: Lang kø utenfor Vinmonopolet på Grünerløkka en fredag ettermiddag tidligere i høst på grunn av begrensninger på hvor mange kunder som kan være i butikken samtidig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meklingen mellom NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelforbund (NNN) startet mandag etter at det ble brudd i forhandlingene i begynnelsen av november. Tirsdag hadde partene til midnatt på seg til å bli enige om lønnsoppgjøret hos Riksmekleren.

Rett over klokka 01 natt til onsdag bekrefter informasjonsansvarlig Bente Birkeland i NNN overfor Børsen at partene har kommet til enighet.

Dermed avverges det en streik hvor totalt 177 ansatte i Arcus Norway og Vectura ville blitt tatt ut i streik.

Det ville rammet leveransene til Vinmonopolet, hoteller og serveringssteder.

- Krevende, men fornøyde

- Det har vært en krevende mekling men vi er fornøyd med at vi er kommet i havn, særlig på spørsmålet om arbeidstid, sier forhandlingsleder i NNN Stein Hagala i en e-post til Børsen.

- Vi er tilfredse med å ha kommet fram til en løsning, sier Nikolai A. Westlie, forhandlingsdirektør i NHO Mat og Drikke, i en pressemelding.

Partene ble blant annet enige om et generelt tillegg på  0,50 kroner til alle med virkning fra 1. mai i år og at minstelønnssatsen økes med 5,60 kroner til 189,30 kroner per time fra samme dato. Det ble også klart at ansiennitetstilleggene økes fra 1.11.2020, mens også fagarbeidertillegget økes til 7,50 kroner per time fra samme dato.

Oppgjøret er i tråd med det som ble oppnådd i frontfaget. Det er i tillegg sikret fortsatt lokal forhandlingsrett for spørsmål knyttet til arbeidstid.

Kunne bli store konsekvenser

Tidligere tirsdag medga NNN overfor Børsen at konsekvensene kunne bli store ved en eventuell streik. Brorparten av de 177 LO-medlemmene som kunne blitt tatt ut i streik, jobber med å kjøre ut varer til Vinmonopolets butikker.

- Det kan fort bli mange tomme polutsalg dersom det blir streik, sa NNN til Børsen.

Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen sa imidlertid samtidig at hyllene neppe vil bli helt tomme ved en eventuell streik.

- Vi satser på at de komme til enighet. Når det er sagt: Vectura står for cirka 50 prosent av leveransene til Vinmonopolet. Per nå er det totalt er om lag 9 millioner vareliter i butikkene som er fylt opp som en forberedelse til julehandelen. Ut over det er det for tidlig å si noe om eventuelle konsekvenser av en streik, sa Lorentzen til Børsen.

Stengt coronagrense til Sverige legger lokk på harryhandelen. Taxfree er nær null. Skjenkeforbud på restauranter, barer og puber stengt i Oslo, store deler av Viken og kraftige innskrenkninger flere andre steder i landet har vært bakteppet for meklingen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer