SAS-streiken:

Streikefast: - Støtter dem fullt ut

Stortingsrepresentant Sofie Marhaug skulle tilbringe sommerferien i Lofoten, men SAS-streiken ville det annerledes. Likevel støtter Rødt-politikeren fullt ut pilotenes streik.

RAMMET AV STREIK: Sofie Marhaug (Rødt) skulle etter planen besøkt familie og venner i Lofoten denne uka, men ble rammet av SAS-streiken. Det tar hun med godt humør. Foto: Privat
RAMMET AV STREIK: Sofie Marhaug (Rødt) skulle etter planen besøkt familie og venner i Lofoten denne uka, men ble rammet av SAS-streiken. Det tar hun med godt humør. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Selv om det er utrolig dritt å ikke få ferie som planlagt, så forstår jeg godt hvorfor pilotene streiker og jeg støtter dem fullt ut, sier Sofie Marhaug til Dagbladet Børsen.

Denne uka skulle hun, tradisjon tro, tilbringe ferien i Lofoten med familie og venner.

Men Marhaug hadde billett på en av de 178 kansellerte SAS-avgangene mandag. Dermed ble Lofot-ferien til Veslatlandsferie for bergenseren.

Det tar hun likevel med stor ro.

- Tross alt bare ferie

- Det er surt selvfølgelig, som for veldig mange andre. Men det er mye surere å miste helt grunnleggende rettigheter i arbeidslivet, sier Marhaug til Børsen.

Hun tror det er mange andre også føler det på samme måten, og viser til flere undersøkelser, blant annet en gjort for TV2, som allerede kort tid etter at streiken brøt ut viste at så mange som 48 prosent svarte at de støtter pilotenes streik.

- Selv hvor surt det er at ferieplanene går i vasken, så er det tross alt bare ferie. Det er demiot ikke greit å ikke kunne få streike for sine rettigheter, sier Marhaug videre.

Marhaug er, i likhet med sine partikollegaer i Rødt, ikke i tvil om hvor sympatien ligger i streiken.

STREIK: Formann i Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, forteller at han føler seg brukt etter at SAS og pilotene ikke klarte å komme frem til en løsning søndag formiddag. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

- Dette er en viktig streik på mange måter. Det handler om hvilket type arbeidsliv vi skal ha. Om hvorvidt vi skal tillate en pulverisering og en ansvarsfraskrivelse fra selskaper gjennom opprettelse av underselskaper. Det er en form for fagforeningsknusing, sier Marhuag.

Ingen sympati for SAS-sjefen

Da streiken var et faktum, gikk administrerende direktør i SAS, Anko van der Werff, blant annet ut og sa at beslutningen om å gå til streik viser en hensynsløs oppførsel fra pilotenes fagforeninger og en sjokkerende dårlig forståelse for den kritiske situasjonen SAS står i.

Samtidig er det kjent at van der Werff selv har en lønn på 12,5 millioner kroner og 5 millioner i pensjon.

Som konsernsjef i Avianca fra 2019 til 2021 søkte han den gang, som nå, om konkursbeskyttelse i USA. Mens flere tusen Avianca-ansatte ble sparket under prosessen, fikk toppledelsen en bonus på flere titalls millioner kroner.

SAS-STREIK: Hotellkonge Petter Stordalen sier han synes det er ufattelig leit at ting har blitt som de har blitt i SAS. Video: Expressen. Reporter: Daniel Ingmo Vis mer

Ifølge Dagens Næringsliv var Anko van der Werffs andel av denne på hele 3,7 millioner dollar. Det tilsvarer 37 millioner kroner etter dagens kurs.

- Jeg har all mulig sympati for de streikende, men van der Werff har jeg ikke mye sympati for, sier Marhaug.

Ender på hytta

Hun mener vi er nødt til å ha et arbeidsliv der arbeidsgiver ikke kan sparke arbeidstakere «etter eget forgodtbefinnende» og undergrave den skandinaviske modellen, noe hun mener denne streiken er et eksempel på.

- Etter pandemien har ansatte vært gjennom noen harde runder. En krise som en pandemi kan ikke bli brukt som brekkstang til å undergrave arbeidstakeres rettigheter. Husk at dette er en gruppe som har vært svært utsatt gjennom hele pandemien, sier Marhaug.

I forrige uke avviste SAS-ledelsen tvert til Børsen at de bruker de ansatte som en brekkstang.

- Vi følger den skandinaviske modellen, la også van der Werff til.

- Hvordan skal du tilbringe ferien nå? Blir det alternativ transport til Lofoten?

- Det hadde kanskje vært noen muligheter for å komme seg opp, men jeg har konkludert med at det mye som skal klaffe og at det rett og slett ikke er verdt tida eller pengene for ei ukes ferie. Så nå skal jeg tilbringe den på hytter på Vestlandet. Her får jeg også noe jeg liker godt: Vakker natur, avslutter Marhaug.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer