Streiken er over

Etter fire dager er den historiske storstreiken over, og LO og NHO har kommet til enighet.

LO og NHO ble torsdag 20. april enige om årets lønnsoppgjør. Dermed er storstreiken over. Video: Mathias Moene Rød. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Streiken avsluttes umiddelbart og folk kan gå tilbake til jobb så snart det lar seg gjøre.

«Streiken er avsluttet. Folk skal tilbake på jobb kl. 06.00», opplyser LO torsdag ettermiddag.

- Veldig gledelig

- Det er veldig gledelig at LO og NHO har kommet til enighet i årets lønnsoppgjør. NHO og LO anslår en årslønnsvekst på samlet 5,2 prosent, sier riksmekler Mats Ruland under en pressekonferanse ved hans kontor.

Han berømmer samtidig partene for å ha kommet til enighet raskt.

- Det er bra at vi ikke fikk en langvarig streik, sier Ruland.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier at det er et «historisk godt resultat».

- Det har aldri skjedd i nyere tid at vi har klart å oppnå et høyere kronetillegg enn vi har gjort nå, sier Følsvik.

Detaljer fra meklingen i årets lønnsoppgjør kom på avveie. Riksmekleren bekrefter at han vurderer anmeldelse. Video: Mathias Moene Rød. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Vis mer

- Dette blir et lønnsoppgjør som vil øke kjøpekraften til de brede gruppene av LOs medlemmer og vi har sørget for et ekstra løft til de lavtlønte.

- Reallønnsvekst for store grupper

Da det ble brudd mellom partene på søndag, ga LO uttrykk for at de ville ha et oppgjør som sikret reallønnsvekst for alle, et budskap som ble gjentatt flere ganger.

I Debatten på NRK på onsdag kom det en noe justert formulering fra LO-lederen, som da sa at de ville ha reallønnsvekst for de fleste.

STREIKESLUTT: Det var en tydelig fornøyd LO-leder som ankom riksmeklerens kontor torsdag ettermiddag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
STREIKESLUTT: Det var en tydelig fornøyd LO-leder som ankom riksmeklerens kontor torsdag ettermiddag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Gir dette oppgjøret reallønnsvekst for alle eller for de fleste?

- Nå forhandler vi i dette oppgjøret for nesten 200 000 ansatte. Vi forhandler på cirka 100 ulike overenskomster med ulike garantitillegg og lønnssystem. Så det å garantere at alle får en reallønnsvekst av dette resultatet det kan jeg ikke, sier Følsvik til Børsen og legger til:

- Vi har i alle fall fått et resultat som vil garantere reallønnsvekst for store grupper av våre medlemmer, og spesielt de lavest lønnede, som har fått et godt, og jeg vil si historisk godt lavlønnstillegg. Det er jeg glad for.

Følsvik sier at resultatet er mye bedre enn det som lå på bordet under meklingen.

- Det viser også at det var riktig av oss å gå ut i denne streiken, sier Følsvik.

PARTENE: Riksmekler Mats Ruland (i midten) kunne flankert av LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid torsdag annonser at streiken er over. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
PARTENE: Riksmekler Mats Ruland (i midten) kunne flankert av LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid torsdag annonser at streiken er over. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet. Vis mer

- Unødvendig streik

Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, sier det er bra for bedriftene at de endelig har en løsning med LO.

- En unødvendig streik er over, og vi har avverget ytterligere konsekvenser for både bedriftene, arbeidsplassene og samfunnet. Nå kan vi legge fram en løsning som i sum er akseptabel, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.

Ifølge ham har NHO strukket seg langt, og at det blir en krevende kostnadsøkning for mange bedrifter som allerede sliter økonomisk.

- Samtidig er kostnadene ved en langvarig streik enorme, og det hadde blitt enda verre med den varslede opptrappingen fredag, sier Almlid.

GLAD: Det var en lettet og glad Ole Erik Almlid som torsdag ettermiddag kunne konstatere at det han omtaler som en «undøvendig streik» var over. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
GLAD: Det var en lettet og glad Ole Erik Almlid som torsdag ettermiddag kunne konstatere at det han omtaler som en «undøvendig streik» var over. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han sier at partene har snakket godt sammen underveis, på tross av at det er en konflikt. Han påpeker at løsninger er framforhandlet i direkte dialog mellom LO og NHO gjennom det siste døgnet.

- Samtalene har vært konstruktive og viser hvordan begge parter har tatt ansvar i en krevende situasjon, sier Almlid.

Til Børsen sier Almlid at oppgjøret vil koste mye for de bedriftene som har en dårlig økonomisk situasjon.

- Vi har vært opptatt av å synliggjøre det underveis, men nå har vi landet det. Det ville vært dyrt å stå i en streik over lang tid, sier Almlid.

- Hvor avgjørende var morgendagens streikeopptrapping for at dere kom til en løsning nå i dag?

- Jeg tror det er viktig å forstå at en streik koster veldig mye mer dag 2, dag 3 og dag 4. Det er neste eksponentielt, så det har naturligvis betydd noe. Våre bedrifter hadde ikke sett fram til opptrappingen.

- Reallønnsvekst til alle

I forkant av pressekonferansen svarte leder i Fellesforbundet Jørn Eggum «ja» på om han er fornøyd med det som ligger på bordet.

- Blir det reallønnsvekst til alle?

- Det blir det, svarer Eggum, som også legger til:

- Rammen er bra den. Den står seg godt i en vanskelig tid.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal lønnsoppgjøret ha endt på samme ramme som da det ble brudd, men det endelige resultatet skal gi mer til de lavtlønte og en høyere andel fordelt sentralt.

Enige før opptrapping

Enigheten kommer et halvt døgn før det var varslet en ny opptrapping av streiken, der ytterligere 17 000 skulle bli tatt ut i streik.

Denne opptrappingen ville ha ført til at streiken for alvor ville ha begynt å koste, ettersom den da ville ramme Hydro og Elkem.

Børsen kunne derfor tidligere i dag erfare at det var stort internt press i NHO for å få på plass en løsning før fredag.

Streiken var et faktum søndag da LO sa nei til en skisse fra riksmekleren som NHO hadde sagt ja til.

- Lekepenger

I rammen riksmekleren la fram var fordelingen 1,9 prosent sentralt og 1,9 prosent lokalt, i tillegg til overhenget på 1,4 prosent. Den samlede rammen ville da blitt på 5,2 prosent, noe som altså er over inflasjonsanslaget på 4,9 prosent.

Likevel ville ikke LO godta dette. De ønsket høyere sentralt tillegg for å sikre reallønnsvekst for flest mulig av medlemmene.

NHO ønsket at en større del av lønnspotten skal forhandles om lokalt, men fra LOs side ble det påpekt at mange lavtlønte står uten lokale forhandlingsrett. Dermed ville skissen fra riksmekleren, slik den forelå, ikke ha gitt disse gruppene reallønnsvekst.

- LOs én million medlemmer lar seg ikke kjøpe med lekepenger, sa Peggy Hessen Følsvik.

YS avslutter streik

Noen få timer etter at NHO og LO varslet enighet, bekrefter også YS enighet med NHO. De opplyste tidligere torsdag at de i utgangspunktet ville fortsette streiken.

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud sier han er glad for at NHO kom YS i møte.

- Vi har fått en god lønnsramme, en mye bedre balanse mellom sentrale og lokale tillegg, og vi har sørget for at de lavtlønnede kommer bedre ut. Det viser at streiken var nødvendig, sier han.

At partene er enige i oppgjøret, betyr rent konkret at alle YS-medlemmer får 7,5 kroner i timen, de lavtlønte får 11,5 eller 10,5 kroner, avhengig av om de har lokal forhandlingsrett eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer