SAS-streiken:

Streiken kan gjenoppstå: - Stort sjokk

Selv om SAS og pilotforeningene kom til enighet natt til tirsdag, finnes det ingen garantier for at avtalen blir gjeldende. I verste fall kan streiken gjenoppstå.

OVER? Selv om SAS-streiken er avsluttet, kan partene fort havne i konflikt igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OVER? Selv om SAS-streiken er avsluttet, kan partene fort havne i konflikt igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

STOCKHOLM/OSLO (Børsen): Klokka var 03.22 natt til tirsdag.

Etter to uker i konflikt og seks døgn på rad med intense forhandlinger i Stockholm, kom endelig beskjeden mange streikende piloter, kriserammede flysjefer og tusenvis av Syden-turister hadde ventet på:

SAS-streiken er over.

Eller?

Mange hadde nok i det minste et håp om at alt var så enkelt.

For selv om SAS og selskapets piloter har kommet til enighet, er avtalen på ingen måte en garanti for at konflikten er over.

Det ligger nemlig fortsatt flere potensielle store hinder i veien.

På den ene siden må SAS få godkjennelse fra en amerikansk domstol, hvor selskapet har igangsatt en konkursbeskyttelsesprosess. På den andre siden skal medlemmene av fire ulike pilotforeninger stemme over avtalen under uravstemninger.

KONSEKVENSER: Administrerende direktør i SAS Anko Van Der Werff forklarer hvor store konsekvenser streiken har fått for SAS. Reporter: Frode Andresen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

- Et sjokk

Lederne av de to norske pilotforeningene kan på ingen som helst måte garantere at avtalen godkjennes av medlemmene.

- Det kan jeg absolutt ikke garantere. Medlemmene har sett et foreløpig utkast og det ble mottatt som et ganske stort negativt sjokk, sier Jan Levi Skogvang, leder for SAS-pilotene i Parat, til Børsen.

- Det er flott at medlemmene får være med på å avgjøre dette. Vi har jo bare gitt og gitt, uten å få noe, fortsetter han.

Dersom avtalen blir nedstemt av medlemmene, vil SAS og pilotene være tilbake i konflikt. Det vil med all sannsynlighet bety nye runder med kansellerte fly.

- Det er alltid en risiko for at dette ikke blir stemt gjennom. Det er fire foreninger i tre land som alle skal være enige om en løsning, sier Skogvang.

- På godt og vondt

Det er foreløpig ikke satt en dato for uravstemningen. Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening (SNF) anslår at avstemningen vil finne sted i løpet av noen få uker.

Heller ikke han kan garantere at medlemmene vil stemme for avtalen med SAS.

- Nei, det kan jeg ikke. Det vil bli en demokratisk avgjørelse blant medlemmene våre. Vi vil informere så nøyaktig som mulig hva denne avtalen vil bety for dem, både på godt og vondt, så blir det opp til medlemmene å ta en avgjørelse på dette, sier Klokset til Børsen.

- BLANDEDE FØLELSER: Leder i norsk SAS-flygers forening Roger Klokset sitter igjen med blandede etter at partene kom til enighet til SAS-streiken. Reporter: Frode Andresen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

- Om avtalen ikke blir godkjent av medlemmene, så har vi heller ingen avtale med SAS. Da vil vi være tilbake i konflikt i løpet av kort tid, fortsetter han.

- Det er med andre ord en risiko for at dere likevel ikke er i mål?

- Ja, det er det.

- Mer enn en teoretisk mulighet

Riksmekler Mats Ruland er imidlertid trygg på at det ikke er et ønskelig utfall for verken pilotforeningene eller SAS.

- Det er nok ingen av partene som håper på det, sier han til Børsen.

RIKSMEKLER: Mats Wilhelm Ruland sier det er mer enn en teoretisk mulighet for at avtalen blir nedstemt. Foto: Chris Anderson / TT / NTB
RIKSMEKLER: Mats Wilhelm Ruland sier det er mer enn en teoretisk mulighet for at avtalen blir nedstemt. Foto: Chris Anderson / TT / NTB Vis mer

- Men det er en teoretisk mulighet for at avtalen blir nedstemt av medlemmene?

- Det er mer enn en teoretisk mulighet, sier Ruland, som likevel er rask med å følge opp:

- Tradisjonelt er det veldig få meklingsresultater som blir nedstemt. Personlig er jeg ikke veldig bekymret, men det kan skje.

I så fall vil den norske riksmekleren stå til disposisjon for partene.

- Da vil jeg naturligvis ta kontakt med partene umiddelbart, for å se om det er noe vi kan bistå med, sier han.

Det har foreløpig ikke lykkes Børsen å få en uttalelse fra SAS i sakens anledning.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer