Streiken over: - Provosert

Streiken i kommunesektoren er over. - Vi er provosert, sier Unios forhandlingsleder.

FERDIG: Kommunestreiken er nå over. Unios forhandlingsleder er provosert over regjeringens inngripen. Foto: NTB
FERDIG: Kommunestreiken er nå over. Unios forhandlingsleder er provosert over regjeringens inngripen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Unios forhandlingsleder Steffen Handal beklager at det blir tvungen lønnsnemnd mellom KS og Unio.

Det innebærer at streiken i kommunal sektor er over, med unntak av Oslo og sykehusområdene, som er egne tariffområder.

- Jeg synes det er veldig uheldig at regjeringen griper inn i konflikten, sier leder av Utdanningsforbundet og Unios forhandlingsleder Steffen Handal til Børsen.

- Vi har drevet en meget ansvarlig og forsvarlig streik. Problemene som oppsto som følge av streiken kunne løses, men dessverre motsatte arbeidsgiversiden seg det, tilføyer han.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at han måtte gripe inn fordi streiken kunne medføre fare for liv og helse.

Konkret dreier dette seg om brannfare ved et gjenvinningsanlegg i Fredrikstad. Hele begrunnelsen kan du lese lenger ned i saken.

Krever en plan

Kommunestreiken har vart siden 27. mai. Med unntak av Oslo kommune, som er eget forhandlingsområde, er streiken nå over.

Streiken omfattet 22 667 Unio-medlemmer, hvorav 1891 i Oslo. Lærere, helsearbeidere, samt ansatte i virksomheter som bibliotek vender nå tilbake til jobb.

UHELDIG: - Vi er provosert, sier Unios forhandlingsleder Steffen Handal. Foto: Stig Weston
UHELDIG: - Vi er provosert, sier Unios forhandlingsleder Steffen Handal. Foto: Stig Weston Vis mer

Blant de streikene har det vært over 2 000 sykepleiere.

- Resultatet av tvungen lønnsnemnd løser ikke problemene med å rekruttere lærere, sykepleiere og andre med høy utdanning. Jeg forventer at regjeringen nå kommer med en plan for å løse de faktiske problemene. Vi er provosert, og lurer på når er det vår tur. Vi får alltid å høre at det er neste gang, men det ser ikke ut til at det skjer, sier Handal til Børsen.

Nærmere 180 skoler og 35 barnehager landet over har også vært berørt av streiken, i tillegg til en rekke skoler og barnehager i Oslo.

Tilbud om 2,8 prosent

KS og Oslo kommune kom til enighet med de andre tre hovedsammenslutningene, LO, YS og Akademikerne, men ikke Unio. Avtalen Unio ikke ville gå med på, var et lønnstillegg på 2,8 prosent, som er 0,1 prosentpoeng over avtalen i frontfaget.

Når Røe Isaksen nå har vedtatt tvungen lønnsnemnd, innebærer det som nevnt at streiken avsluttes. Unio må akseptere vedtaket som kommer fra Rikslønnsnemnda, der begge partene er representert.

- Møtet (med partene fredag ettermiddag, red.anm.) viste klart at det ikke var mulig for partene å finne en løsning på denne akutte situasjonen, sier Røe Isaksen.

Brannfare

Ifølge en pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet, var den utløsende årsaken for statsrådens inngrep, en situasjon ved Frevars prosessanlegg for energigjenvinning og avfallshåndtering i Fredrikstad.

Anlegget er stengt ned på grunn av streiken.

«I løpet av fredagen har brannvesenet avdekket at det er umiddelbar fare for at søppelet vil selvantenne og starte en brann i gjenvinningsanlegget. Brannsjefen har meldt at situasjonen er meget alvorlig. Ved en eventuell brann vil brannpersonalet utsettes for stor risiko, som kan medføre fare for liv og helse. Det er bare personell som er i streik som kan håndtere denne situasjonen. DSB vurderte etter dialog med virksomheten og Statsforvalteren at situasjonen er så alvorlig som kommunen beskriver det, og at virksomheten er ikke i stand til å følge pliktene sine etter brann og eksplosjonsvernloven slik situasjonen er nå», heter det i deparementets begrunnelse.

Ifølge TV2 dreier det seg om åtte streikende maskinister ved dette avfallsanslegget.

- Det er partene selv som i utgangspunktet er ansvarlige for å finne en løsning. Partene har også ansvar for å benytte dispensasjoner og andre tiltak for å beskytte liv og helse. Men når konflikten kan medføre fare for liv og helse har jeg ikke annet valg enn å gripe inn i konflikten, sier Isaksen.

Varslet opptrapping

I første omgang var det 7390 ansatte som ble tatt ut i streik, men over 15 000 ansatte la ned arbeidet i et nytt uttak fra og med sist tirsdag.

Unio varslet i går at streiken vil bli trappet opp ytterligere neste uke. Opptrappingen ville rammet kommunene der det allerede er medlemmer som er tatt ut i streik.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer