Streiker kan gi julekaos

Streik kan påvirke juletrafikken for hundretusener i Storbritannia.

JULEKAOS: Det kan bli kaotisk på flyplasser i Storbritannia i dag når flere enn tusen grensevakter går ut i streik. Foto: Marcin Nowak / Shutterstock / NTB
JULEKAOS: Det kan bli kaotisk på flyplasser i Storbritannia i dag når flere enn tusen grensevakter går ut i streik. Foto: Marcin Nowak / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I år er det nesten så streiker har fungert som en adventskalender i Storbritannia. Nesten hver eneste dag har en ny yrkesgruppe gått ut i streik.

I dag går flere enn tusen grensevakter ut i streik, noe som vil påvirke passkontrollene på flyplassene Heathrow, Gatwick, Birmingham, Cardiff, Manchester og Glasgow, så vel som havna Newhaven, skriver Sky News.

Streiken vil vare fram til og med 2. juledag, før de kjører på med en ny streikerunde fra 28. desember.

Avganger fra Norge

Over 10 000 fly skal etter planen lande på flyplassene under streiken, og over 250 000 passasjerer som ankommer fredag har blitt advart om at de må forvente forsinkelser.

Også fly fra Norge kan bli påvirket. Fredag har 10 av avgangene fra Gardermoen en av de to streikerammede flyplassene i London som destinasjon.

I tillegg skulle det gått ett fly fra Gardermoen til Manchester fredag morgen, men den avgangen er innstilt.

- De er desperate

Paul Charles, administrerende direktør i reiserådgivningsselskapet The PC Agency, sier at mange passasjer «sannsynligvis vil møte lenger køer og forsinkelser i løpet av høytida», ifølge BBC.

Bakgrunnen for streiken er en langvarig konflikt som dreier seg om lønn, jobber, pensjon og arbeidsforhold. Sjef for fagforeningen PCS, Mark Serwotka, sier at de har vært i samtaler med myndighetene.

- Regjeringen kunne stoppet disse streikene i morgen dersom de la mer penger på bordet. Som så mange andre arbeidere slikter grensevaktene med levekostnadskrisen. De er desperate, sier Serwotka.

- Holder jula som gissel

Grensevaktene er ikke de eneste som ikke vil møte på jobb i dag. Også ansatte i Royal Mail skal streike, i det som blir den femte dagen med streikeaksjoner denne måneden.

Ledelsen i Royal Mail omtaler streiken som et «kynisk forsøk på å holde jula som gissel». Selskapet har anslått at streiken, som vil vare til julaften, allerede har kostet 100 millioner pund.

Dette er på ingen måte de to eneste yrkesgruppene som tyr til streikevåpenet i et forsøk på å få mer i lønningsposten. Arbeidstakere i både privat og offentlig sektor har streiket for høyere lønn, som følge av skyhøy prisvekst og økte levekostnader.

Arbeiderne ved National Highways, som har ansvaret for veiene i landet, vil fredag fortsette sin fire dager lange streik, som startet torsdag.

Også jernbanen vil bli påvirket i jula, ettersom to forskjellige fagforeninger skal streike over flere dager.

I det sørlige og vestlige London skal hundrevis av bussjåfører streike i morgen, 27. desember og 31. desember, før det blir ytterligere åtte dager med streik i januar. Også der er det lønnsbetingelsene som er kimen til konflikten.

- Drikk med omhu

Tirsdag denne uka aksjonerte opp mot 100 000 sykepleier, og onsdag fikk de følge av ambulansesjåfører.

Det fikk helsemyndighetene til å gå ut med en oppfordring til folk om å være forsiktige, fordi helsetjenestene er presset til bristepunktet.

- Folk bør ta fornuftige grep for å holde seg og andre trygge i denne perioden, om det er å drikke med omhu eller sjekke at familiemedlemmer eller naboer som kan være spesielt utsatt, har det bra, sa sykehusdirektør Stephen Powis.

Leder for sykepleiernes fagforening, Pat Cullen, sa torsdag at dersom hun ikke hadde hørt fra helseminister Steve Barclay innen dagen, så ville hun annonsere flere streikedatoer i januar.

- Måten å unngå ytterligere streikeaksjoner på er at regjeringen slutter å komme med halvsannheter og ikke gjentar de samme gamle frasene, og møter opp til meningsfulle forhandlinger med meg, sier Cullen.

Regjeringen har nektet å sette seg ned for å diskutere lønn, og viser til at de bare følger råd de har fått fra uavhengige lønnsvurderingsorganer.

Financial Times har anslått at streikebonanzaen i desember vil føre til at mer enn en million arbeidsdager går tapt.

Statsminister Rishi Sunak har antydet at han kan se på muligheten for ny lovgivning som forbyr ansatte i samfunnskritiske sektorer å streike. Foreløpig er britisk politi, militære og fengselsvakter forhindret fra å streike etter loven.

- Slike rullerende streiker vil gå ut over oss alle, sa en talsperson for statsministeren 9. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer