Arbeiderpartiet:

Strid om Ap-hytte: - Et sjokk

Maridalens Venner er skuffet over at Arbeiderpartiet skal selge hytta til Martin Tranmæl. Arbeiderpartiet sier derimot at de ikke har tatt noen endelig avgjørelse.

HYTTEKRANGEL: Hytta ligger lokalisert i Maridalen. Tor Erik Schrøder / NTB
HYTTEKRANGEL: Hytta ligger lokalisert i Maridalen. Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Personlig er jeg svært skuffa fordi det forteller meg at ledelsen i Arbeiderpartiet ikke er interessert i sin egen historie engang, en historie som har formet meg sterkt.

Det forteller leder i Maridalens Venner, Tor Øystein Olsen, til Børsen.

- Det kom som et sjokk da jeg forsto de skulle selge.

Arbeiderpartiet sier derimot at de ikke har tatt noen endelig avgjørelse om hvorvidt de planlegger å selge hytta, og alternativt hvordan det vil gjøres.

Det var Avisa Oslo som omtalte saken først.

Har aldri eid hytta

Hytta det er snakk om er hytta til Martin Tranmæl. Hytta fikk han i 70-årsgave fra Arbeiderpartiet, LO og Arbeiderbladet, nå Dagsavisen i 1953.

Men istedenfor å eie denne hytta selv, opprettet Tranmæl en stiftelse som skulle eie hytta. Styret i denne stiftelsen besto av formannen i Arbeiderpartiet, LO og redaktøren i Arbeiderbladet.

- Selv om stiftelsen ikke er registrert i Brønnøysund, og ikke i Lotteri- og stiftelsestilsynet, så er det stiftelsen som eier hytta, forteller Olsen.

Derfor mener Olsen Arbeiderpartiet ikke har lov til å selge hytta. Rett og slett fordi de aldri har eid den.

- Søknaden fra Arbeiderpartiet og LO om opphevelse av stiftelsen bør være ugyldig, da det bare er «Stiftelsen Martinhytta i Kroken», som kan søke om det.

Men før det kan skje påpeker Olsen at stiftelsen må bli registrert i Brønnøysundregistrene og i Stiftelsestilsynet, fordi det er den ikke per dags dato.

Uenig

Assisterende partisekretær Mari West i Arbeiderpartiet er uenig med Olsens vurderinger.

Hun mener Arbeiderpartiet eier denne hytta sammen med LO og Arbeiderbladet, siden det er de tre som fikk hytta av Tranmæl gjennom stiftelsen.

- Arbeiderpartiet eier denne hytta sammen med LO og Arbeiderbladet, og vi har i enighet sendt inn en søknad om å avvike stiftelsen.

For det er nemlig alt de har gjort så langt, forteller West. Hun sier de heller ikke har tatt noen endelig avgjørelse om de skal selge hytta.

- Vi har ennå ikke tatt en avgjørelse om hvorvidt vi skal selge denne hytta, det vi har gjort er å sende en søknad om å oppheve stiftelsen. Vi mener at denne hytta de siste 30 åra ikke har blitt brukt i samsvar med stiftelsens og Martin Tranmæl sitt mål.

Tranmæl hadde nemlig et klart mål for hytta da han opprettet stiftelsen. Han ville det skulle være « … et sted der arbeiderbevegelsens tillitsmenn kan komme sammen i ro og kameratslige former»

Men West forteller at det er satt ned et eget avviklingsstyre som skal foreslå alternativ bruk av midlene som oppfyller Tranmæl sitt formål. I dette styret er både Arbeiderpartiet, LO og Dagsavisen, på vegne av Arbeiderbladet, representert som eiere av stiftelsen, forteller hun.

Har betalt alt

Maridalens Venner har siden 1991 aktivt brukt hytta, forklarer Olsen, og har siden 1998 tatt hele det økonomiske ansvaret for å forvalte og vedlikeholde hytta gjennom en leieavtale de har med Arbeiderpartiet.

- Bare i 2022 har vi, takket være en velvillig økonomisk sponsor, fått byttet ut hele det elektriske anlegget, etter pålegg fra Eltilsynet, og også installert godkjent forbrenningsdo, en samlet investering på kr 180 000, forklarer Olsen.

West mener dette er i tråd med avtalen de har med Maridalens Venner.

- Avtalen Maridalens Venner har med oss er at de har vederlagsfri leie av hytta så lenge de dekker vedlikehold.

- Og det vil jeg veldig gjerne si, de har gjort en fantastisk jobb med å holde hytta i god stand, forteller West.

Kan brukes bedre

West mener at midlene som de bruker på denne hytta, kan bedre brukes andre steder.

- Arbeiderpartiet har 45 000 medlemmer over hele landet, og vi mener vi har andre samlingssteder som er mer i tro med formålet til hytta, for eksempel Utøya. Det er viktig for oss å ha samlingssteder som er tilgjengelige for alle.

Likevel forstår hun godt at det er flere som er glad i denne hytta, og synes det er trist om den blir solgt.

- Jeg forstår godt at flere har et forhold til denne hytta, men så lenge det ikke oppfyller målene til stiftelsen om å samle arbeiderbevegelsens menn og kvinner, mener vi ikke det er riktig å fortsette å bruke midler på den.

Gul liste

- «Martinhytta» er etter min oppfatning, den viktigste hytta som er bygd etter 1945, politisk og kulturhistorisk, og er dermed av stor nasjonal betydning som kulturminne, sier Olsen.

Byantikvaren vedtok i fjor å føre opp hytta – med inventar – på Gul liste.

Gul liste er en oversikt over registrerte verneverdige kulturminner og kulturmiljøer i Oslo, med bygninger og miljøer en ønsker å bevare, ifølge Avisa Oslo.

Olsen har selv en mening om hva han mener burde skje med hytta.

- Det ideelle hadde kanskje vært at stiftelsen oppløses, og at hytta overføres til Oslo kommune vederlagsfritt, siden Oslo kommune er eier av tomta, og har forkjøpsrett til hytta. Så kan Maridalens Venner inngå en leieavtale, og der man kommer til enighet om fordeling av kostnader vedrørende nødvendige investeringer, sier Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer